Motiunea de cenzura intitulata "Guvernul Dancila trebuie demis! Fara OUG-uri, fara parole de acces si fara cozi la vot" a picat astazi in Parlament.

Motiunea de cenzura intitulata „Guvernul Dancila trebuie demis! Fara OUG-uri, fara parole de acces si fara cozi la vot” a fost respinsa de Parlament cu 202 voturi ”pentru” si 7 voturi ”impotriva”. Pentru adoptarea motiunii si pentru demiterea guvernului era nevoie de minimum 233 de voturi ”pentru”.

Motiunea de cenzura a fost depusa si citita saptamana trecuta in plen de deputatul liberal Gigel Stirbu. Documentul este semnat de 173 de parlamentari apartinand grupurilor PNL, USR, PMP, UDMR si neafiliati. Si parlamentarii PRO Romania au spus ca vor vota motiunea.



Conform calculelor initiale, parlamentarii Opozitiei sunt: 93 - PNL, 40 - USR, 17 - PMP, 30 - UDMR, iar PRO Romania are 24, in total fiind 204. In cea mai recenta declaratie, presedintele PNL Ludovic Orban sustinea ca se bazeaza pe 214 - 215 voturi. Mai sunt 17 deputati ai minoritatilor nationale, care ar putea fi atrasi, la negocieri, sa voteze motiunea, precum si 5 parlamentari neafiliati.

Disputele nu au intarziat sa apara, fiind aruncate din ambele parti mai multe acuzatii pe subiecte precum organizarea alegerilor parlamentare sau gestionarea presedintiei la Consiliul Uniunii Europene.

Premierul Viorica Dancila a declarat marti la dezbaterea motiunii de cenzura ca in primele cinci luni ale anului investitiile publice au crescut cu peste 10%.

"Ne acuzati de lipsa investitiilor. O vorba goala, la care eu raspund cu date concrete. In primele cinci luni ale anului, investitiile publice s-au majorat cu peste 10%. Investitiile totale in economie s-au majorat cu 5,7%, situand Romania printre primele tari din Uniunea Europeana la acest capitol. Anul trecut am avut investitii de 5,1 miliarde lei pentru obiective cu impact major in economie, iar in 2019 va asigur ca vom depasi acest prag. In acest an, am prevazut in buget peste 10 miliarde euro pentru investitii publice, indeosebi pentru infrastructura, educatie, sanatate. Iar din fonduri europene avem la dispozitie inca 800 milioane euro pentru investitii prin patru programe operationale. Ne propunem ca in acest an sa reabilitam si sa modernizam 280 de unitati medicale si 35 de unitati de primiri urgente", a spus Dancila in plenul Parlamentului.

Ea a adaugat ca a fost creat cadrul legal pentru ca fondurile de pensii administrate privat, din Pilonul II, sa poata investi in proiectele de parteneriat public privat.

"Am demarat programul 'Investim in copii, investim in viitor' pentru constructia a 2.500 gradinite cu profil sportiv, in regim privat. Saptamana aceasta incep inscrierile in Programul de dezvoltare a infrastructurii in toate statiunile balneare de interes national, prin care autoritatile din administratia publica locala si companiile private primesc finantare nerambursabila totala de 80 milioane euro pana la sfarsitul anului. Spuneti ca e nevoie de investitii straine, dar criticati instrumentul pe care l-am creat pentru a atrage astfel de investitii. Ma refer la parteneriatul public privat, unde am aprobat 22 de proiecte strategice de investitii. Lucrurile avanseaza rapid si va dau si cateva exemple: proiectul autostrazii Ploiesti - Brasov se afla deja in faza finalizarii contractului de parteneriat public-privat. Pentru proiectul autostrazii Targu Neamt- Iasi a inceput procedura de achizitie publica. Alte trei proiecte strategice de investitii au studiile de fundamentare finalizate, urmand sa fie cat de curand aprobate de Guvern", a mentionat ea.

Premierul a afirmat ca in privinta infrastructurii rutiere sunt deja in constructie cateva proiecte mari, atat cu fonduri bugetare, cat si europene: Autostrada Lugoj-Deva (loturile 2 - 4), Autostrada Sebes-Turda (loturile 1 - 2), Drumul expres Craiova - Pitesti, Autostrada Moldovei - Centura Bacau.

"Iar daca am adus vorba de parteneriatul public-privat, ma vad nevoita sa mai demontez o minciuna pe care o rostogoliti, anume ca proiectele realizate cu acest instrument nu ar beneficia de fonduri europene si ca astfel, in loc sa folosim banii europeni, punem presiune pe bugetul de stat. Scrie in lege clar ca pana la 25% din valoarea fiecarui proiect de acest gen poate fi finantata din fonduri europene. Dar presupun ca atunci cand nu ai solutii, e mai simplu sa rostesti neadevaruri", a afirmat ea.

Parlamentarii Pro Romania nu au semnat motiunea de cenzura, pentru ca "a fost de la inceput un fake", dar vor vota in favoarea ei, a anuntat, marti, in plenul Parlamentului, deputatul Victor Ponta.

"In primul rand, as vrea sa fac precizarea de la inceput ca parlamentarii Pro Romania nu au semnat textul acestei motiuni, vom vota insa pentru si o sa explic imediat de ce. Nu am semnat textul motiunii pentru ca, din pacate, a fost de la inceput un fake si cred ca stiti toti chestia asta. Atunci cand vrei sa schimbi un guvern prin motiune de cenzura, vii si spui ce pui in loc, cum am facut in 2012. In momentul in care vii si spui ca vrem sa dam jos Guvernului, e clar ca nu vrei sa-l dai jos si e clar ca unii dintre semnatari care au guvernat in 2016 cu Guvernul Ciolos stiu foarte vine ca daca ajung la guvernare nu-i voteaza nimeni. Ei sunt contra, daca esti contra obtii voturi si atunci evident nu s-a pus problema ca aceasta motiune sa duca la o schimbare de Guvern. Vom vota insa pentru motiune, deoarece vrem sa atragem atentia doamnei prim ministru, Guvernului, asupra adevaratei probleme cu care se va confrunta in perioada urmatoare", a afirmat Ponta, la dezbaterea motiunii de cenzura.

Citeste si:

    El a atras atentia premierului Viorica Dancila si Guvernului ca se vor confrunta, in perioada urmatoare, cu o situatie economica similara cu "accidentul de la Cernobil".

    "Doamna prim ministru, nu cred ca aveti o problema azi la motiunea de cenzura, nu aveti nici la congresul PSD, veti avea imediat dupa, cu situatia economica, sociala si bugetara a Romaniei. Nu stiu daca ati avut... probabil sunteti foarte ocupata, nu ati putut vedea serialul despre accidentul de la Cernobil, poate o sa il vedeti in vacanta, sa vedeti ce inseamna o bomba... bugetara care a explodat deja. E adevarat, au fost doi ingineri nebuni, domnul Dragnea, domnul Valcov, un inginer care a semnat - domnul Teodorovici. Bomba a explodat deja, chiar daca nu ii vedeti efectele. Seamana foarte tare cu anul 2009 si mi-as dori foarte tare ca dumneavoastra sa nu faceti greseala pe care au facut-o conducatorii sovietici, sa va bazati pe mincinosi si pe lasi, trebuie sa cereti adevarul despre situatia economica sociala si bugetara si trebuie sa luati masuri imediat", a spus Ponta.

    Citeste si:

      El a transmis ca Pro Romania are un document cu opt puncte sau prioritati absolute legate de abrogarea Ordonantei 114, cu pastrarea acelor prevederi favorabile pentru sectorul constructiilor, cu revenirea si implementarea legii 223/2015 privind pensiile militare. Ponta a sustinut ca de la 1 septembrie intra in vigoare marirea pensiilor si nu exista in bugetul de anul viitor cele sase miliarde de euro necesare pentru aceasta marire.

      Liderul Pro Romania a mai cerut renuntarea la Fondul suveran de investitii, vot electronic, alegeri locale in doua tururi de scrutin si revenirea la "o forma decenta, de bun simt" a finantarii partidelor politice.

      "Vreau doar sa va spun in final tuturor celor prezenti ca in noiembrie 2015 am luat decizia de a demisiona, pentru PSD a fost un lucru bun, un an in opozitie si patru ani la putere. Pentru cei care erau atunci in opozitie si au ajuns la guvernare a fost o lectie ca, daca nu te pregatesti sa guvernezi bine, degeaba ajungi la guvernare. Mi-e teama ca nimeni nu a invatat nimic din aceasta lectie", a conchis Ponta.

      Presedintele USR, deputatul Dan Barna, considera ca Guvernul Dancila ''trebuie sa plece'' pentru ca a fost ''o greseala de la bun inceput'', anuntand ca toti parlamentarii USR vor vota pentru motiunea de cenzura.

      "Ascultandu-va, doamna premier, am avut impresia ca traim intr-o epoca de un bine fabulos (...) Ascultandu-va, pare ca ceea spunem de un an de zile, ca acest guvern trebuie sa plece, este o scapare sau neatentie a noastra. De fapt, acest guvern nu trebuia sa guverneze vreodata Romania. Guvernul Dancila a fost o greseala de la bun inceput si este o catastrofa in prezent. Este creatia unui om care a crezut ca este mai presus de lege tot timpul si este in prezent acolo unde stim foarte bine. Pentru ca Romania, si acesta este poate cel mai mare rezultat al lui 26 mai, este o tara in care nimeni nu este mai presus de lege. (...) Daca va incapatanati sa salvati acest guvern, in 2020 veti disparea cu siguranta o data cu el. Lucrurile se schimba in Romania. O noua clasa politica este vie si activa. Acest guvern trebuie sa plece. Acesta este mesajul lui 26 mai. USR va vota cu toti parlamentarii sai motiunea de cenzura", a spus Barna in plenul Parlamentului la dezbaterea motiunii de cenzura.

      Potrivit lui Barna, "Guvernul Dancila s-a suprapus peste un moment care trebuia sa fie de glorie si mandrie pentru Romania: Presedintia Consiliului Uniunii Europene".

      "Dumneavoastra ne-ati spus ca avem un bilant pozitiv. Da, am avut sansa sa ne facem de ras si in Uniunea Europeana. (...) Ceea ce insa conteaza cel mai mult este ca dupa 26 mai, acest guvern nu mai are sprijinul poporului roman. Acest guvern nu mai are legitimitatea pentru ca romanii nu mai vor sa fie facuti de ras in Europa, sa stea la cozi kilometrice pentru a-si exprima dreptul de vot. Spuneti ca traim bine pentru ca lucrurile merg in Romania, doamna premier. In fiecare an, din ultimii trei ani, locuitorii unui oras de marimea Sibiului pleaca in strainatate, se muta. Spuneti ca nu avem somaj. Asta nu se datoreaza investitiilor sau performantelor din economie. Nu avem somaj pentru ca anul trecut a fost anul cu natalitatea cea mai mica din ultimii 50 de ani si coroborat cu faptul ca Romania se muta in strainatate, sansele noastre de viitor sunt minime. Practic, alungati romanii din tara! Romanii nu mai au incredere in aceasta guvernare", a adaugat Barna.

      El le-a cerut parlamentarilor PSD si ALDE sa inceapa sa asculte "vointa romanilor".

      "Si spun asta pentru ca de doi ani si jumatate nu ati facut-o niciodata. La inceput ati ignorat protestele. Apoi ati incercat sa spargeti manifestatiile prin forta, aducand Romania pe primele titluri ale jurnalelor internationale, transformand 10 august intr-un 9 mai pe dos cumva, facandu-ne de ras pe noi ca natiune. Apoi ati jignit pe romanii din diaspora in toate felurile si apoi ati incercat sa-i impiedicati sa voteze. (...) Romanii nu mai vor un Guvern girat de penali. Este un mesaj foarte clar primit pe 26 mai. Acest guvern este creat dupa chipul si asemanarea creatorului sau si nu va doresc soarta domnului Dragnea, nici pe departe, dar ne dorim dreptate pentru toti cei care au fost abuzati, loviti, batuti pe 10 august sau in alte sau evenimente", a mai spus Barna.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alex Goaga
      Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Politic »


      Comunicate de presă

      Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


      Setari Cookie-uri