Grupul de State Impotriva Coruptiei, organism al Consiliului Europei, a transmis un nou raport catre Romania, de o duritate si mai mare decat cele anterioare. In plan central se afla infama Sectie Speciala de Investigare a Magistratilor, “o anomalie” a sistemului judiciar european si care pune in pericol insusi statul de drept, avertizeaza GRECO.

"Expertii GRECO, organism al Consiliului Europei, se declara foarte ingrijorati de activitatea Sectiei Speciale de Investigare a Infractiunilor comise de magistrati si recomanda Guvernului sa desfiinteze aceasta ”anomalie a sistemului judiciar” care pune in pericol independenta justitiei. De notat ca potrivit procedurii GRECO, traducerea si publicarea raportului trebuie autorizate de guvernul statului evaluat, prin urmare depinde de premierul Viorica Dancila daca va face public acest document sau nu”, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Strasbourg.

Potrivit acestora, expertii GRECO, organism al Consiliului Europei, se declara foarte ingrijorati de activitatea Sectiei Speciale de Investigare a Infractiunilor comise de magistrati si recomanda Guvernului sa desfiinteze aceasta ”anomalie a sistemului judiciar” care pune in pericol independenta justitiei.

De notat ca potrivit procedurii GRECO, traducerea si publicarea raportului trebuie autorizate de guvernul statului evaluat, prin urmare depinde de premierul Viorica Dancila daca va face public acest document sau nu.

Expertii GRECO se tem ca sectia speciala poate fi folosita in scopuri politice si critica faptul ca Guvernul a scos activitatea sectiei in afara autoritatii procurorului general.

Citeste si:
Zegrean: Noile modificari ale legilor justitiei, "praf in ochi!"
Zegrean: Noile modificari ale...

Potrivit surselor G4Media.ro, in raport se mai arata ca Romania nu doar ca a ignorat total si a incalcat recomandarea de a desfiinta sectia speciala, ci a intarit-o detasand politisti care, contrar tuturor regulilor, vor ancheta magistrati.

Amintim ca, in ce de-a 78 a sesiune plenara, din decembrie 2017, GRECO a decis declansarea procedurii prevazute de regula 34 in ce priveste Romania , adica o procedura de evaluare ad hoc.

Motivul declansarii Regulei 34 a fost asa-numita reforma a sistemului judiciar fortata de majoritatea PSD- ALDE in Parlamentul Romaniei. Evaluarea GRECO s-a extins ulterior asupra modificarilor succesive de legislatie realizate prin OUG.

Raportul de evaluare GRECO a fost adoptat in martie 2018, iar in sesiunea plenara care se desfasoara in perioada 17-21 iunie s-a discutat in ce masura cele cinci recomandari au fost implementate de autoritatile de la Bucuresti.

Citeste si:
Doar 18 huligani au fost inculpati dupa dosarele 10 august 2018
Niciun jandarm si doar 18...

Cele 5 recomandari vizeaza

1. Impactul modificarilor asupra pensionarilor anticipate si asupra promovarilor pe criterii de merit si specializare ;
2. Infiintarea si functionarea sectiei speciale
3. Cadrul legal pt asigurarea independentei procurorilor
4. Drepturile, obligatiile si incompatibilitatile magistratilor ;.
5. Raspunderea materiala a magistratilor pt erori judiciare

Din cele cinci recomandari, expertii GRECO noteaza ca doar recomandarea numarul 4 poate fi considerata implementata. Prin decizia CCR 45/2018 s-a stabilit ca functia de magistrat este incompatibila cu orice alta activitate, cu exceptia celor didactice din invatamantul universitar.

Citeste si:
Marcel Ciolacu propune desfiintarea comisiei speciale Iordache
Presedintele Camerei...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Birchall, despre Sectia speciala: Nu este in beneficiul actului de justitie