Presedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii administratiei publice locale, a anuntat Administratia Prezidentiala, informeaza Agerpres.

Legea, care fusese adoptata de Senat, in calitate de camera decizionala, pe 18 februarie, a fost contestata de presedintele Klaus Iohannis in luna martie, cand a trimis Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate asupra actului normativ de modificare si completare a Legii administratiei publice locale 215/2001.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, in sesizarea catre CCR presedintele Iohannis arata atunci ca, ''prin modul in care a fost adoptata, precum si prin continutul normativ, legea criticata contravine unor norme si principii constitutionale''.

In sesizare, Iohannis afirma ca actul normativ a fost adoptat cu nesocotirea prevederilor articolului 61 si ale articolului 75 din Constitutie, fiind incalcata competenta primei Camere sesizate - Camera Deputatilor, care nu a dezbatut textul si solutiile adoptate de Senat.

"In forma adoptata, legea dedusa controlului de constitutionalitate nesocoteste si principiile constitutionale in virtutea carora o lege nu poate fi adoptata de o singura Camera, legea fiind, cu aportul specific al fiecarei Camere, opera intregului Parlament", se arata in sesizare.

Una dintre criticile presedintelui a vizat reglementarea momentului de la care se calculeaza termenele prevazute pentru dizolvarea de drept a consiliului local/judetean.

In ziua de 20 mai 2019, in urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a respins ca neintemeiata obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii pentru modificarea si completarea Legii administratiei publice locale nr.215/2001 sunt constitutionale, in raport cu criticile formulate. Decizia a fost definitiva si general obligatorie.

Presedintele a mai semnat vineri decretele privind promulgarea Legii privind reorganizarea Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, Legii pentru modificarea art. 56 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Legii pentru abrogarea alin. (1), (2) si (4) ale art. 40 din Ordonanta Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Seful statului a mai semnat decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind dobandirea, pe baza de reciprocitate, a dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru buna functionare a misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, semnat la Abu Dhabi, la 17 octombrie 2018.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Donald Trump, despre viitorul Romaniei si relatia SUA cu Romania