Transparentizarea decontarilor facute de CNAS pentru fiecare asigurat, adoptata de Parlament

Un proiect de lege adoptat astazi de Parlament, initiat de USR, prevede ca fiecare roman care plateste contributia la asigurarile de sanatate sa aiba acces la lista tuturor decontarilor facute de Casa de Asigurari de Sanatate in numele sau. "Acceptam, in sfarsit, faptul ca avem o problema uriasa cu decontarile fictive", a declarat Tudor Pop, membru al Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor si initiatorul legii.

Legea initiata de USR modifica Legea 95/2006, care prevedea, pana acum, ca "fiecare asigurat are dreptul de a fi informat cel putin o data pe an, prin casele de asigurari, asupra serviciilor de care beneficiaza".

"Propunerea noastra legislativa extinde si intregeste dreptul asiguratului de a fi informat, acesta beneficiind de un raport care include totalitatea deconturilor efectuate de CNAS in numele lui. Transparenta deconturilor este o modalitate de preventie a fraudei, de crestere a eficientei sistemului sanitar, dar si de imbunatatire a calitatii datelor", scrie Hotnews.ro.

In plus, legea initiata de USR prevede cateva modalitati de comunicare a acestor informatii:

a) la cerere, in termen de 30 de zile, atat electronic, cat si in scris
b) online, accesand DES - dosarul electronic de sanatate al pacientului
c) prin posta, in cazul in care deconturile efectuate pentru respectivul asigurat depasesc de trei ori valoarea decontului mediu.

Citeste si:
Schimbări în sistemul medical românesc. Ce noi servicii vor fi...
Schimbări în sistemul medical...
Citeste si:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
Cele mai bune surse...

In februarie anul trecut, la dezbaterile din Comisia de Sanatate pe tema proiectului de lege, reprezentantii CNAS s-au opus initiativei legislative care vizeaza transparentizarea decontarilor. Acestia au sustinut ca asiguratii isi pot calcula singuri deconturile, pe baza bonurilor de la farmacie si pe baza biletului de externare din spital.

"Aceiasi reprezentanti au recunoscut ca Dosarul Electronic de Sanatate este nefunctional - soft pentru care s-au platit bani grei - problema care se doreste a fi rezolvata intr-un viitor indecis prin bani europeni. Iar in ceea ce priveste primirea decontului prin posta, reprezentantii au invocat o exceptie, zugravind in culori dramatice o situatie ipotetica in care un alt membru al familiei deschide plicul cu lista tuturor decontarilor, plic care nu ii este adresat", spunea atunci Tudor Pop.

Tudor Pop: Acceptam, in sfarsit, faptul ca avem o problema uriasa cu decontarile fictive

"Inainte de aceasta initiativa, accesul era foarte greoi si extrem de limitat, asiguratii primind rapoarte doar pentru serviciile medicale oferite. Actuala propunere cuprinde lista extinsa: servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat , precum si a datei efectuarii/eliberarii acestora", afirma Tudor Pop.

"Cu votul de azi acceptam, in sfarsit, faptul ca avem o problema uriasa cu decontarile fictive. Si cu faptul ca zeci de milioane de lei se duc in buzunarele Mafiei din Sanatate si nu pe ingrijirea pacientilor. Mi-as fi dorit foarte mult sa pastram in proiect optiunea ca fiecare asigurat sa primeasca si o scrisoare anuala cu totalitatea cheltuielilor, asa cum este de pilda in Austria. Este cea mai eficienta cale, dar mi-au fost aduse ca argumente costurile mari si incapacitatea administrativa de a face acest lucru", adauga initiatorul proiectului de lege.

Citeste si:
Minorii nu vor mai avea voie să cumpere băuturi energizante
Minorii nu vor mai avea voie...

El mai spune ca "Raman insa disponibile celelalate doua optiuni de verificare: la cerere si prin consultarea Dosarului Electronic de Sanatate. Voi urmari mai departe implementarea acestui proiect, in asa fel incat toti asiguratii din Sanatate sa aiba acces neconditionat la totalitatea decontarilor efectuate in numele lor."

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri