Curtea Constitutionala a Romaniei a amamat dezbaterile pe exceptia de neconstitutionalitate formulata de Avocatul Poporului cu privire la OUG care a modificat Codul administrativ.

Astfel, CCR a amanat pentru 12 februarie dezbatarea, iar motivul ar fi suplimentarea documentarii, conform unor surse citate de Ziare.com.

Amintim ca avocatul Poporului Renate Weber considera ca nu se justifica urgenta adoptarii acestui document, care "tinde la inversarea raporturilor constitutionale dintre Parlament si Guvern". In plus, Avocatul Poporului vorbeste despre "fragilizarea statutului membrilor Guvernului si a institutiei in ansamblu", prin inlaturarea conditiei incompatibilitatii.

In 28 august 2019, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, invocand in principal trei motive, aminteste News.ro

Primul dintre acestea este ca OUG contravine art. 115 alin. (4) din Constitutie, deoarece nu raspunde exigentelor Constitutiei privind delegarea legislativa, astfel cum aceasta a fost dezvoltata prin jurisprudenta Curtii Constitutionale.

Totodata, Avocatul Poporului considera ca OUG 57/2019 contravine prevederilor constitutionale ale art. 69 privind mandatul reprezentativ, ale art. 109 referitoare la raspunderea membrilor Guvernului si ale art. 111 alin. (1) privind controlul parlamentar al activitatii Guvernului.

In plus, Codul Administrativ contravine art. 115 alin. (6) din Constitutie, intrucat afecteaza regimul institutiilor fundamentale ale statului, in speta Guvernul.

Codul Administrativ a fost adoptat prin ordonanta de urgenta si a fost modificat, la doar o saptamana, tot prin OUG.

Actul normativ a starnit critici din partea Opozitiei, a unor organizatii sindicale si a unor organizatii civice.

Documentul prevede, printre altele, indemnizatii de varsta pentru primari, dar si faptul ca presedintele are la dispozitie doar zece zile pentru a raspunde in cazul remanierilor guvernamentale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri