A făcut liceul în Bolintin-Vale, Facultatea de Istorie la București, apoi a călătorit la Sankt Petersburg o perioadă, stabilindu-se însă în SUA, unde a lucrat pentru Morgan Stanley. Este căsătorit cu o coreeancă și s-a întors în România pentru a schimba ceva – în sens pozitiv. Am stat de vorbă cu Valentin Ștefan, recent înscris în PNL, pentru a afla ce a învățat din ”visul american” și de ce acum vrea trăiască ”visul românesc”, ce speră el schimbe în România din poziția de secretar general adjunct, dar și ce greșește societatea românească.

L-am întâlnit pe Valentin în sediul PNL din apropierea Pieței Victoria, într-un birou spațios dintr-o clădire veche însă bine întreținută. Foarte amabil și carismatic, face parte din categoria ”tinerei generații” de politicieni. De altfel el a intrat în PNL pe filiera asociației PACT (Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor), condus de Sebastian Burduja, actualmente șeful PNL sector 1 și vicepreședinte al partidului.

Valentin are un parcurs profesional cel puțin inedit. S-a născut în Bolintin-Vale, Județul Giurgiu, unde a și făcut liceul, ca mai apoi să facă Facultatea de Istorie la București, terminând studiile în 2008.

”În rândul studențimii era tendința de a merge spre vest, dar eu am ales opusul – estul. De ce am făcut asta? Pentru că am studiat, evident, multă istorie, mi-am dat lucrarea de licență pe greva minerilor din `77 din Valea Jiului și, inevitabil, te lovești des de Rusia și URSS. Așa că am mers după facultate la Sankt Petersburg”.

Tânărul recunoaște că a plecat în Sankt Petersburg nu neapărat pentru a studia acolo, deși a făcut-o învățând limba rusă, cât și pentru distracție, a vedea o lume nouă. Acolo și-a cunoscut de altfel și viitoarea soție, cu rădăcini din Coreea de Sud, dar care locuia și este născută în SUA.

”Până să ajung în America, m-am întors în România. Aici am trăit aceleași deziluzii pe care le au mulți. Cauți un job, ai impresia că ești foarte pregătit în anumite domenii, însă, de fapt, nimeni nu te angajează. Aici încă nu există acel ”vis românesc”. Așa că m-am angajat la o corporație, însă acest lucru nu te face să te simți împlinit”, povestește Valentin.

Așa că a început să caute job-uri în SUA și, într-un final, a plecat pe un job la Națiunile Unite, pe antiterorism, în 2011 – exact când americanii l-au omorât pe Bin Laden. ”Lucrăm acolo când s-a întâmplat asta. În birourile noastre din UN, nimeni nu arata vreo reacție deosebită la auzul știrii. A două zi a venit doar o solicitare, să schimbăm anumite verbe la trecut, din prezent când vorbim de terorist, și…atât. Acesta a fost MAXIMUL de ”entuziasm”, spune, râzând, Valentin Ștefan.

La Morgan Stanley tânărul s-a ocupat mulți ani de antifraudă în mediul online. ”Este un domeniu bine construit în SUA, care însă cam lipsește în România. Practic, soliciți băncilor să ia măsuri pentru protecția lor și a clienților. De exemplu băncile din SUA nu acceptă să primească bani veniți din surse ilegale. Da, există și în România astfel de ramuri, însă nu sunt deloc bine dezvoltate”.

Întoarcerea în țară: am venit să trăiesc ”visul românesc”

Valentin a stat aproape 10 ani în SUA, trăind ”visul american”. ”M-am întors în România pentru a-l trăi pe cel de aici. Am rămas sufletește legat de țară, am o identitate națională foarte puternică”, recunoaște el.

România este mult schimbată în prezent față de acum 10 ani. Din păcate însă, lucrurile s-ar putea și s-ar fi putut schimba în bine MULT mai repede. ”În Bolintin-Vale, de exemplu, lumea este nemulțumită de primar și spune că nu a făcut nimic! Așa că votează pe altul, să fure și acela ”dar să și facă ceva”! Acela toarnă niște asfalt de 3-5 cm, prea subțire și prost, pentru a fura bani, însă locuitorii îl votează pe acest principiu românesc, că ”a și făcut ceva”!”, spune Valentin.

Ca o comparație, în SUA și în Europa de Vest și de Nord așteptările sunt MULT mai mari, pentru că oamenii știu că se poate fără a fura deloc! Impactul venirii în România se vede însă poate mai clar când vorbim de soția lui Valentin, care a locuit o viață în SUA.

ȚDecizia am luat-o, bineînțeles, împreună. Primul impact puternic avut de soție a fost atunci când a trebuit să primească un colet prin Poșta Română. În SUA nu-ți poți imagina că un colet ar întârzia mai mult de câteva zile. În România a durat peste 4 săptămâni, timp în care coletul a stat blocat în vamă. Drept urmare, și-a făcut o impresie dezastruoasă despre serviciile românești de curierat și de retail online, așa că abia săptămâna aceasta și-a făcut curaj să cumpere ceva online, în condițiile în care în SUA Amazon Prime este extrem de des întâlnit”, exemplifică Valentin.

De asemenea, când vii cu copii mici, ca persoană aflată în diaspora, este extrem de greu să te integrezi în sistemul românesc. ”Nu poți să îi înscrii la școală sau grădiniță cât ai plezni din degete, ceea ce ar trebui să fie o prioritate pentru stat! Pe de o parte susținem că vrem să se întoarcă românii din străînătate, însă relația cu instituțiile statului lasă MULT de dorit. Și noi, oamenii politici, trebuie să fim cei mai atenți la aceste necesități”, consideră secretarul PNL.

Ce a învățat din SUA?

La această întrebare a răspuns aproape instant.

”Un lucru extrem de important – să am răbdare în trafic! Când am ajuns acolo conduceam că un șofer din…Balcani…dar m-am întors cu un cu totul alt stil. Contează enorm să nu îți aduci frustrările de la muncă sau din viața personală în trafic! Nu te ajută cu nimic dacă înjuri, dacă ești nerăbdător, claxonezi sau te bagi în față. Disciplina este extrem de importantă, și cea din trafic se regăsește și în alte medii, de exemplu atunci când stai la coadă undeva”, spune tânărul.

De asemenea, în SUA orice angajat este învățat să se comporte frumos cu clienții, ceea ce în România…suficient să interacționezi cu o instituție publică și te-ai lămurit. De altfel, un lucru prioritar ar trebui să fie lucrul la cultura organizațională în general, atât la nivel de partide, cât și de instituții ale statului.

”Există probleme mari aici, rolurile nu sunt bine definite. Concursurile de ocupare a pozițiilor în instutițiile de stat sunt măsluite, se dau posturi cu dedicație și automat devii un politruc”. Dincolo de asta, în politică nu contează nimic mai mult decât caracterul omului pentru că mecanismele și legile țările și statutul partidului îți limitează mult bunele intenții. Dar dacă ai un caracter bun poți face mult mai mult bine în condițiile date”, mai spune Valentin, intrat în ”politica mioritică” de doar câteva luni.

El nu este plătit pentru această activitate, trăind din resursele strânse în SUA, când a lucrat mulți ani pentru Morgan Stanley. Îl întreb pe Valentin ce decizii neinspirate a luat PNL în ultima perioada, din perspectiva sa. Dă un răspuns destul de evaziv. ”PNL este un partid mare – 300.000 de membri, deci este normal să fie și oameni buni, și oameni mai răi în el; trebuie însă să fii curajos și să îți asumi o schimbare, atât de necesară, la nivel național”.

”Munca mea și activitatea mea sunt destul de închise, interacționez cu organizațiile din țară, cu leadership-ul, dar nu am televizor acasă, nu urmăresc îndeaproape tot ce se întâmplă. Ce pot spune este că, deși este foarte sănătos la nivel politic să îți creezi o imagine…sunt anumite lucruri pe care unii lideri, miniștri, ar fi fost bine să le facă cu ușile închise…”, spune el, fără să ofere amănunte.

A intrat România într-un cerc vicios, greu de părăsit?

În ultimii trei ani, pe parcursul celor trei guverne PSD, România a parcurs fără doar și poate cea mai tulbure perioada din anii `90 până în prezent, culminând cu atacul asupra populației din 10 august 2018, dar și multiple mișcări masive de stradă împotriva corupției și a unor decizii politice părtinitoare.

A intrat, România, într-un cerc vicios, în care este gata să ierte prea ușor erori ale politicienilor?

”Lucrurile ar trebui schimbate de la baza piramidei, de la instituțiile statului pe care trebuie să le construiești astfel încât să fie solide, puternice. Opinia românilor este construită prin interacțiunea cu funcționarii publici, care nu au aptitudini de serviciu cu clienții decent, nu răspund cu calm, nu respectă orarul la ghișeu și aici este și vina politicienilor care tolerează astfel de instituții care nu se comportă exemplar. Dacă ei nu sunt, măcar să fii TU, că politician, ireproșabil!”.

Totuși, Valentin nu-și face iluzii că România va intră pe făgaș pozitiv rapid. Mai mult, este convins că orice ar face ei acum se va vedea peste ani – și asta inclusiv la nivel negativ. De exemplu, măsurile fiscale ale PSD luate în ultimii trei ani vor avea efecte negative, spune el, mult timp de acum încolo, și asta se vede în rată de schimb valutar, dar și relația cu potențialii investitori străini.

”O să dau un exemplu din Olanda, Amsterdam, oraș care în urmă cu ceva ani s-a confruntat cu o problema…ciudată. Aveau o problema organizațională cu pompierii, care erau sexisti, rasiști, o ”casă închisă”. Așa că politicienii au decis să schimbe asta și au adus o persoană expertă în schimbarea acestor mentalități și i-au spus să rezolve problemele. După ce a analizat situația, acea persoană a spus că lucrurile se vor schimbă în decurs de 6 ani”, povestește Valentin.

Cu alte cuvinte, el nu a intrat în politică pentru a schimba lucrurile peste noapte, nici nu ar fi posibil acest lucru. Dacă ar fi însă să înceapă cu ceva, infrastructură, drumurile țării, ar trebui să fie prioritatea zero. Apoi, instituțiile statului ar trebui să servească în primul rând nevoile cetățeanului, și apoi sistemul de învățământ să fie liberalizat. ”Le-aș da mai multe libertate, atât profesorilor cât și elevilor, să se poată exprima, să aleagă ce să studieze”, spune el.

Plec de la interviu cu o stare de spirit mixtă: pe de o parte, mă bucură faptul că un român tânăr, cu un potențial viitor excelent în SUA, a ales să se întoarcă în România și să se implice în politică în încercarea de a schimba ceva în bine, pe de altă parte realizez cât de mult mai are România de crescut până la a reatrage un număr relevant de români care au ”fugit” peste hotare, pentru a căuta un trăi mai bun. Însă trebuie să începem de undeva și fiecare cetățean poate contribui și educa, la rândul sau.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri