Instanţa supremă a atacat legea de impozitare a progresivă a pensiilor la Curtea Constituțională

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea care stabileşte un nou sistem de impozitare a pensiilor de serviciu. Judecătorii susțin că reprezintă o discriminare faptul că doar pensiile mai mari de 7.001 lei sunt impozitate cu 85%.

"În urma dezbaterilor, deliberând, Secţiile Unite au hotărât să fie sesizată Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...), în ansamblul său, pentru încălcarea dispoziţiilor art. 1 alin. (3) şi (5), ale art. 16, ale art. 44, ale art. 53 alin. (2), ale art. 56 alin. (2), ale art. 73 alin. (3) lit. l, ale art. 75 alin. (1), ale art. 124 alin. (3), ale art. 134 alin. (4) şi ale art. 147 alin.(4) din Constituţie", arată ICCJ, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, sesizarea este legitimată constituţional de dispoziţiile art. 146 lit. a) din Constituţia României şi de prevederile art. 15 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, care prevăd dreptul ÎCCJ de a sesiza CCR pentru controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare.

Pe scurt, scrie G4Media, judecătorii ÎCCJ spun că, în principal magistrații și aviatorii sunt afectați de impozitarea cu 85 % a pensiilor speciale mai mari de 7000 de lei.

"Așa cum rezultă din expunerea de motive a legii, taxa de 85% pentru veniturile din pensii care depășesc 7.001 lei va afecta în principal categoria pensionarilor magistrați, în cazul cărora pensia medie în plată la finele lunii aprilie 2019 era de circa 18.000 lei, iar, subsecvent, se va răsfrânge asupra pensionarilor aeronautic civil navigant, în cazul căruia pensia medie în plată la același moment este menționată ca fiind de circa 10.000 lei", arată judecătorii ÎCCJ în sesizarea către CCR.

Citeste si:
Proiect de lege: Avocatul Poporului vrea pensie specială și cazare...
În vreme de pandemie,...
Citeste si:
8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat
8 remedii pentru ameliorarea...

Ei spun că este o discriminare faptul că doar pensiile lor speciale sunt impozitate cu 85%.

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri