Parlamentare 2020 / AEP: 240 de plicuri cu buletine de vot trimise de românii din diaspora

Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că până marţi a fost înregistrată primirea a 240 de plicuri exterioare care conţin buletinele de vot ale alegătorilor români care şi-au exercitat dreptul de vot prin corespondenţă la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

"Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, până la data de 17 noiembrie 2020, Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă din cadrul Biroului electoral de circumscripţie nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării a înregistrat primirea a 240 de plicuri exterioare care conţin buletinele de vot ale alegătorilor români", reiese dintr-un comunicat AEP preluat de Agerpres.

Din numărul total de plicuri înregistrate, 189 sunt venite din Germania, 14 din Grecia, 32 din Republica Moldova, patru din Luxemburg şi unul din Olanda.

Suplimentar acestor plicuri, s-au mai întors patru trimiteri cu serviciul EMS (Express Mail Service - curier rapid internaţional), nelivrate din cauza adresei necorespunzătoare, o trimitere recomandată, nelivrată din cauza adresei necorespunzătoare şi şapte trimiteri recomandate pentru care expeditorii au suportat contravaloarea serviciului, menţionează AEP.

Instrucţiunile privind exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 se găsesc atât în interiorul plicului, cât şi pe site-ul www.votstrainatate.ro.

Citeste si:
Președintele Iohannis a semnat acreditarea a 12 ambasadori
Președintele Iohannis a...

Totodată, AEP a realizat un clip video menit să ilustreze tehnica votării prin corespondenţă pas cu pas.

Potrivit legislaţiei în vigoare, plicul exterior ce conţine buletinele de vot şi certificatul de alegător trebuie să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 3 decembrie.

Având în vedere contextul internaţional generat de pandemia de COVID-19, inclusiv frecvenţa redusă a curselor de transport, pentru o mai bună informare asupra timpilor de circulaţie a plicului ce urmează a fi returnat către România/reprezentanţa diplomatică sau consulară, AEP recomandă consultarea site-urile administraţiilor poştale din ţara în care se efectuează expedierea sau solicitarea acestor informaţii direct de la un oficiu poştal.

Lista paginilor organizaţiilor poştale din întreaga lume poate fi accesată aici.

Citeste si:
INFOGRAFIC | Cât au cheltuit politicienii pentru reclamă în social...
INFOGRAFIC | Cât au cheltuit...

Lista ţărilor pentru care activitatea de colectare şi distribuire pentru trimiterile de scrisori şi colete poştale a fost suspendată temporar poate fi accesată aici.

Întrebări, sesizări sau reclamaţii pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

Sursa foto: Pexels.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri