12 Iunie 2023

Premierul Nicolae Ionel Ciucă a demisionat. Urmează rotativa guvernamentală: Marcel Ciolacu preia șefia Guvernului



Premierul Ciucă a demisionat cu întârziere dat fiind că planul inițial era să plece din fruntea Guvernului pe 26 mai. Rotativa guvernamentală s-a amânat însă din cauza grevei din educație. Acum, marea întrebare este dacă UDMR va mai face parte sau nu din noul Executiv, condus de Marcel Ciolacu.

”Îmi închei activitatea de prim-ministru al României”, a anunțat premierul. ”Odată ce îmi voi depune mandatul, pot începe procedurile pentru efectuarea rocadei”.

Ce se va întâmpla după demisia lui Nicolae Ciucă de la conducerea Guvernului

După ce își va depunde la Cotroceni mandatul, Ciucă ar urma să devină președinte al Senatului, practic al doilea om în stat.

După demisia lui Ciucă, Marcel Ciolacu ar urma să fie desemnat premier de către șeful statului. După tradiționalele consultări cu partidele la Cotroceni, care cel mai probabil vor fi doar o formalitate, președintele PSD va fi nominalizat pentru funcția de șef al guvernului. Până joi, noul Executiv ar trebui să fie învestit prin votul Parlamentului, dacă planul decurge așa cum își dorește liderul social-democraților. Între timp, prim-ministru interimar ar putea fi Lucian Bode sau Cătălin Predoiu.

O parte din consilierii premierului Ciucă şi-au depus deja demisiile din funcţii încă de săptămâna trecută.

UDMR ar putea să nu mai facă parte din noul guvern

Nu se știe încă care va fi noua formulă guvernamentală - de pildă, dacă va cuprinde sau nu și UDMR. Aproape certă este înlocuirea ministrului Energiei, Virgil Popescu. S-a ajuns la un acord privind reducerea numărului de ministere la 18, faţă de 20 cât sunt în prezent, prin comasarea ministerului Antreprenoriatului şi Turismului în Ministerul Economiei şi a Ministerului Sportului în Ministerul Familiei.

”Nu ne ridicăm de la masă, dar s-ar putea să fim împinși pe scări”, a spus Kelemen Hunor. Liderul UDMR a precizat că negocierile vor continua după demisia lui Nicolae Ionel Ciucă cu noul premier, adică Marcel Ciolacu. El a insistat că Uniunea nu poate ceda Ministerul Dezvoltării și că ar fi ”inexplicabil” să facă un acord parlamentar cu PNL și PSD dacă e scos de la guvernare.

De ce a fost amânată demisia lui Nicolae Ionel Ciucă

Planul inițial era ca încă de pe 26 mai, Marcel Ciolacu să preia conducerea Guvernului. A intervenit însă greva din educație, care a dus la blocarea rotativei.

”Am convenit ca, până la soluționarea acestor probleme, să nu îmi depun mandatul și să îmi asum în continuare responsabilitatea funcției de premier”, a spus atunci Ciucă.

Decizia de amânare a rotativei guvernamentale a fost susținută și de Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor.

Acum, când greva din educație pare soluționată, Nicolae Ciucă a anunțat că își depune mandatul. Demisia a fost anunțată după publicarea în Monitorul Oficial a ordonanței privind salarizarea în educație.



Citeste si