Senatul a adoptat tacit un proiect iniţiat de parlamentari USR, care vizează modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, în sensul folosirii suprafeţei acoperişurilor clădirilor publice pentru montarea de panouri fotovoltaice, relatează Agerpres.

În proiectul de act normativ se precizează că punerea la dispoziţie a suprafeţei acoperişului clădirilor publice pentru instalarea de panouri fotovoltaice de către comunitatea locală aduce multiple beneficii, incluzând protecţia mediului, democratizarea accesului la energia solară, stimularea dezvoltării infrastructurii de energie regenerabilă şi reducerea costurilor pentru comunitate, iar toate aceste aspecte contribuie la un viitor mai durabil şi mai ecologic pentru întreaga comunitate.

Potrivit Expunerii de motive, demersul pentru utilizarea suprafeţelor acoperişurilor organismelor publice pentru montarea de panouri fotovoltaice este susţinut şi de raportul Greenpeace "O resursă nefolosită - Potenţialul fotovoltatic al clădirilor publice din România".

"Energia solară fotovoltaică a devenit în ultimii ani cea mai ieftină sursă de energie în Europa şi în majoritatea ţărilor din lume. Costurile panourilor fotovoltaice au scăzut cu până la 95% între 2009 şi 2020. (...). În România, costurile de generare a electricităţii din surse fotovoltaice montate pe acoperiş sunt de aproape trei ori mai ieftine decât preţul spot al energiei electrice în primele patru luni ale anului 2022 (...)", conform raportului menţionat.

Conform iniţiatorului, dintre beneficiile producerii de energie regenerabilă pentru autoconsum de către organismele publice sunt de menţionat sustenabilitatea, reducerea emisiilor de carbon, siguranţa energetică şi economiile financiare pe termen lung.

"Prin producerea de energie pentru consumul propriu, instituţiile devin, astfel, exemple de practici sustenabile pentru comunitate sprijinind dezvoltarea tehnologiilor verzi. Aşadar, prin adoptarea acestei abordări, organismele publice pot contribui semnificativ la creşterea capacităţii de producţie a energiei regenerabile şi la realizarea obiectivelor de sustenabilitate şi combatere a schimbărilor climatice", se arată în Expunerea de motive. Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.

Sursa foto: Unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri