Q Magazine va prezinta un interviu cu un om obisnuit, care povesteste despre greutatile vietii de zi cu zi dar si despre viitorul care ar putea fi plin de speranta. Drama ei este drama a sute de oameni care traiesc limitat si care sunt nevoiti sa franga aripile copiilor din cauza lipsei banilor.

Q Magazine: Meseria de miner este departe de a fi una usoara. Cu toate acestea, oamenii din Rosia Montana au cu totul alta viziune asupra ei, mai ales ca este vorba, in primul rand, despre traditie. Cum ati descrie dumneavoastra aceasta meserie?

Sanda Lungu:
Din cate stiu de la tatal meu, era ceva minunat. Tata nu a fost de la Rosia, a fost de la Ramnicu Sarat. Dar atata pasiune a pus in ceea ce a facut si cu atata drag mergea la serviciu. Imi amintesc ca venea acasa uneori atat de obosit dar ne poveste, cu entuziasm, cat a lucrat, cat a inaintat in mina, cati vagoneti au scos afara cu minereu. Era o munca foarte grea, dar in acelasi timp era atat de frumoasa.

Q: Dar dumneavoastra, cum vedeti aceasta meserie?

S.L.: Pe mine m-a fascinat intotdeauna pentru ca am fost in vizita, in mina, cand eram copil. Am intrat putin, unde m-a dus tata, dar e asa o senzatie… De parca vine cineva sa-ti spuna o poveste. Astepti sa vina cineva sa te bata pe umar sa-ti spuna „Uite, acolo este aur!” sau „Uite, cat e de frumoasa meseria!”

Cititi interviul integral pe site-ul Q Magazine. Articol publicat pe 27 noiembrie 2011.