Valoarea locuintelor din Bucuresti-Ilfov a scazut cu aproape 8% in 2011, aproape dublu fata de scaderea medie a valorii proprietatilor din Romania, potrivit indexului rezidential al EFG Eurobank Property Services subsidiara a grupului Eurobank EFG.
Potrivit Indicelui national anual, preturile proprietatilor rezidentiale din Romania au scazut in medie cu 4,3% in 2011 fata de 2010, intr-un ritm ceva mai lent in comparatie cu reducerea de -4,6% inregistrata intre 2009 si 2010, indicand o continuare a tendintei descrescatoare care a inceput la mijlocul anului 2008.

Scaderea continua a preturilor le readuce aproximativ la nivelul anului 2006. La nivel trimestrial, indicele general a aratat un comportament stabil, fara fluctuatii semnificative. Mai precis, in al doilea si al treilea trimestru, indicele a aratat o scadere de -1,3% si, respectiv, de -2,4%, in timp ce in primul si al patrulea trimestru a cunoscut o modificare usoara de +0,5% si respectiv de -0,7%, probabil ca o consecinta a sezonalitatii.

Regiunile cu o scadere puternica a preturilor fata de 2010 sunt Regiunea formata din Bucuresti si Judetul Ilfov (-7,9%), precum si regiunile Dunare (-5,2%), Muntenia (-5,1%), Sud (-5%) si Vest (-3,7%). Nivelul preturilor pentru Moldova, Nord si Centru a ramas relativ stabil.

Scaderea mult mai mare din Bucuresti este determinata si de faptul ca in aceasta zona a fost cel mai mare pariu legat de valori anteriore crizei, spune Alexandru Pocatilu, directorul de evaluari al companiei.

La nivel de deprecieri in evaluare, terenurile, locuintele cu suprafete foarte mari sau situate in zone periferice sunt lideri la scaderi valorice, in timp ce unitatile amplasate in zone cu infrastructura buna si care au facilitati bune sau sunt izolate termic tind sa inregistreze usoare aprecieri, de 1-3%, au spus pentru wall-street.ro oficialii EFG Eurobank Property Services.

In ceea ce priveste potentialul evolutiei valorii de piata a proprietatilor comerciale, oficialii companiei spun ca pe termen scurt cele mai mari sanse de apreciere le are segmentul logistic. De asemenea, potrivit specilistilor companiei si segmentul de birouri si cel de retail au perspective de cresterea a valorii.

In ceea ce priveste evolutia valorii locuintelor, insa, cel putin pentru perioada urmatoare perspectivele sunt in continuare de scadere, a mentionat Alexandru Pocatilu, directorul de evaluari a EFG Eurobank Property.

Analizand zona capitalei, Indicii anuali aferenti preturilor locuintelor din zonele Bucuresti Centru si Bucuresti Periferie au inregistrat o scadere anuala de -9,9% si respectiv de -11,3%, indicand semne de corectare suplimentara a preturilor. In schimb, indicele Judetului Ilfov nu a urmat aceeasi tendinta, incheind anul cu o crestere de 1,3%.

Trebuie mentionat ca indicii trimestriali calculati pentru Bucuresti Centru si Judetul Ilfov au demonstrat o volatilitate semnificativa in timpul anului, indicand poate evolutii sezoniere. De remarcat, de asemenea, ca in ultimul trimestru al anului 2011, indicele zonal Bucuresti Centru a inregistrat o scadere de -4,5% de la un trimestru la altul, fata de o crestere de 3,8% in timpul trimestrului anterior.

In plus, este probabil ca aceste fluctuatii sa indice faptul ca piata cauta, pe de o parte, un nou nivel de stabilizare, iar, pe de alta, ca nu si-a aratat intreaga dinamica si astfel ramane foarte sensibila la schimbari de interes general in mediul economic international, spun oficialii companiei.

Referitor la rezultatele din ultimul trimestru, doar doua regiuni din Romania, Centru si Dunare, au inregistrat valori usor in crestere de la un trimestru la altul, de +1,1% si respectiv, de +0,4%. Cea mai rapida scadere trimestriala a preturilor s-a inregistrat in Vest, urmata de Moldova, care pare sa inregistreze o corectare puternica a performantei pozitive inregistrata in restul anului.

La nivelul marilor orase, Braila se afla in fruntea performantelor trimestriale, inregistrand o cifra anuala de crestere pozitiva, urmata de Oradea, in timp ce, Galati si Braila sunt singurele orase mari cu o crestere pozitiva a preturoilor, atat la nivelul indicelui trimestrial, cat si a celui anual. Indicii celorlalte orase prezinta o contractie moderata a preturilor, majoritatea demonstrand o performanta imbunatatita in ultimul trimestru comparativ cu trimestrul anterior.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri