Fata de aceeasi luna a anului trecut, cand Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.034 euro/mp, la nivel national, preturile apartamentelor sunt in prezent cu 4,6% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Vremea de afara a inghetat la propriu nu doar entuziasmul proprietarilor de apartamente vechi manifestat in cursul lunii ianuarie, dar si interesul cumparatorilor, reducand numarul vizitelor considerabil. Cea mai mare scadere de pret s-a inregistrat in Bucuresti, unde apartamentele s-au ieftinit in medie cu 2% in doar 30 de zile. La nivel national, asistam la atingerea unui nou prag minim al ultimilor ani", subliniaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucuresti

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti indica, pentru luna februarie, o valoare medie de 1.148 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in scadere cu 2% fata de luna precedenta, aceasta fiind totodata cea mai mica valoare inregistrata la nivelul Bucurestiului, din 2008 incoace. Tendinta de scadere accentuata a fost resimtita pe ambele segmente de apartamente, nou si vechi.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna februarie la valoarea de 1.338 euro/mp util, in scadere cu 2,1% fata de luna ianuarie 2011, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.366 euro. In comparatie cu februarie 2011, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitala ramane in continuare cu 1% mai ridicat. Cea mai dinamica evolutie au avut-o apartamentele noi cu trei camere, care s-au ieftinit in ultimele 30 de zile cu 3,4%. Pretul apartamentelor noi cu doua camere a inregistrat insa o crestere de 1,1% in februarie, in timp ce garsonierele s-au ieftinit usor.

Luna februarie a adus modificari de preturi si in cazul apartamentelor vechi din Capitala. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.067 euro/mp de suprafata utila, cu 1,6% mai putin decat in luna precedenta si cu 2,1% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, atingandu-se astfel si pe acest segment un nou prag minim. Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilatie a fost inregistrata in cazul garsonierelor care s-au ieftint cu peste 3 procente, dar si al apartamentelor cu patru camere al caror pret a scazut cu 2,2% in ultimele 30 de zile. Pretul unitatilor vechi cu doua camere a continuat sa scada si in februarie (-0,7%), iar apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 1,9%.

Brasov

Preturile apartamentelor din Brasov au avut o evolutie in scadere, in ultimele treizeci de zile. Conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are, pentru luna februarie, o valoare de 858 euro/mp de suprafata utila, cu 0,9% mai putin decat in luna ianuarie. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 1,2% mai mic.

Totusi, pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a crescut in ultimele treizeci de zile cu 0,6%, de la 876 euro/mp util pana la valoarea de 881 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu 5% mai ieftine. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari in luna februarie a ajuns la o medie de 856 euro/mp, cu 1% mai putin decat in ianuarie.

In luna februarie, in Brasov, apartamentele vechi s-au ieftint cu 1%, pretul acestora coborand de la 865 euro/mp util pana la o valoare medie de 856 euro/mp util. Garsonierele s-au ieftinit cel mai mult in a doua luna a anului, cu 1,8%. De asemenea, pretul apartamentelor cu trei camere s-a ajustat cu -0,7% in acest interval. In schimb, pretul cerut pentru apartamentele cu doua camere, pentru care cererea se mentine la un nivel ridicat, a stagnat in februarie.

Cluj-Napoca

Dupa o corectie de 0,8% inregistrata in prima luna a anului, in februarie, preturile apartamentelor din Cluj-Napoca au scazut din nou, de data aceasta cu 0,6%. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca pentru luna februarie are o valoare medie de 934 euro/mp util. O valoare mai mica decat aceasta, de la inceputul crizei si pana in prezent, a fost inregistrata doar in octombrie 2011.

Citeste si:

Valoarea actuala este cu 5,6% sub cea inregistrata in urma cu 12 luni, aceasta fiind cea mai mare diferenta la nivel de oras inregistrata in tara. Scaderea de pret continua sa fie mai accentuata pe segmentul nou, unde pretul mediu cerut a suferit o contractie de 1,1% in ultimele treizeci de zile, ajungand la valoarea de 877 euro/mp util. Fata de anul trecut, pe acest segment inregistram o diferenta de 9,6%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 978 euro/mp util, in a doua luna a anului. Aceasta valoare este cu 2,2% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni. Pe categorii de apartamente, variatiile de pret sunt foarte asemanatoare. In cazul garsonierelor si al unitatilor cu doua camere, a fost constatata o scadere de pret de 0,4%, respectiv 0,5%, iar la apartamentele cu trei camere, scaderea inregistrata a fost de 0,3%. Valoarea actuala a preturilor medii cerute este apropiata de cea inregistrata la inceputul anului trecut, cea mai mare diferenta, de 3,1%, fiind intalnita in cazul apartamentelor cu trei camere.

Constanta

Preturile apartamentelor scoase la vanzare in Constanta au inregistrat o usoara scadere, de 0,5%, in luna februarie, Indicele imobiliare.ro calculat la nivelul orasului atingand valoarea de 917 euro/mp util. In ceea ce priveste evolutia pretului mediu cerut pentru apartamentele noi, acesta a scazut cu 1,4% de la 944 euro/mp util pana la 931 euro/mp util. Tendinta de scadere nu s-a manifestat insa la fel de accentuat in cazul apartamentelor vechi. Pretul mediu pe metru patrat util in acest caz a inregistrat, in luna februarie, o scadere de 0,4%, atingand valoarea de 914 euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta raman, in medie, cu doar 3% mai mici.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o scadere de 0,4% in luna februarie, atingand valoarea de 914 euro/mp util, cu 2,5% mai mica decat in urma cu 12 luni. In acest inceput de an, scaderi mai mari de pret au fost inregistrate la garsoniere: -5,9%, dar si la apartamentele vechi cu doua camere: -2%. Pretul mediu solicitat in cazul unitatilor cu trei camere a inregistrat insa o crestere de peste 3% in ultimele treizeci de zile. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul garsonierelor care sunt cu 4,5% mai ieftine in prezent.

Timisoara

Anul continua intr-un mod optimist pentru proprietarii din Timisoara, cel mai mare oras din vestul tarii fiind singurul dintre cele analizate unde preturile apartamentelor au crescut in februarie. Este vorba despre o crestere de 1%, tonul fiind dat de evolutia segmentului nou. Valoarea Indicelui imobiliare.ro inregistrata pentru cea de-a doua luna a anului, 821 euro/mp util, este cu 2,1% peste valoarea din urma cu 12 luni.

Diferenta este mai mare in cazul unitatilor noi care, cu o valoare medie de 909 euro/mp util, sunt cu 7% mai scumpe decat acum un an. In acelasi timp, pretul solicitat pentru apartamentele vechi scoase la vanzare a scazut de la 803 euro/mp util, la 801 euro/mp util.

In februarie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 801 euro, cu 0,2% mai putin decat in prima luna a anului, respectiv cu 0,5% mai mult decat in urma cu douasprezece luni. Apartamentele vechi cu doua camere, dar mai ales garsonierele au inregistrat cresteri de pret (peste 3%). Pretul unitatilor cu trei camere, insa, s-a contractat cu 0,8%. In comparatie cu luna februarie 2011, pretul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins intre -4,4% in cazul garsonierelor si +4% in cazul unitatilor cu trei camere.
Ploiesti

Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti, indica, pentru luna februarie, o valoare medie de 870 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Cu o scadere de 0,9% inregistrata in ultimele treizeci de zile, preturile apartamentelor din Ploiesti au avut o evolutie in ton cu cea inregistrata in celelalte orase. In comparatie cu luna februarie 2011, preturile solicitate in prezent sunt cu 3,8% mai mici.

Lansat in februarie 2000, www.imobiliare.ro este primul si cel mai accesat portal imobiliar din Romania. Portalul a depasit de curand pragul de 30 000 de vizitatori unici pe zi si cuprinde cea mai mare baza de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.

Sursa foto:Freedigitalphotos.net