Evolutia chiriilor apartamentelor a fost extrem de volatila in ultimele 12 luni. Astfel, au fost inregistrate scaderi si cresteri de pana la 10%, in functie de oras si de numarul de camere, releva o analiza wall-street.ro. In general, apartamentele de 4 camere au raportat cele mai mari deprecieri.
Cele mai mari reduceri de chirii in ultimele 12 luni au fost inregistrate la apartamentele cu patru camere din Bucuresti, 9%, dar si la cele de patru camere din Timisoara si Cluj, cate 7%, in timp ce garsonierele din Iasi s-au scumpit cu 12%, potrivit datelor puse la dispozitie wall-street.ro de catre Analize Imobiliare, platforma de analize si rapoarte de piata a imobiliare.ro.

Timisoara si Bucuresti sunt singurele doua orase universitare mari cu scaderi anuale ale chiriilor medii la toate tipurile de apartamente vechi analizate (garsoniere, 2,3 si 4 camere).

Brasovul este singurul oras unde chiriile medii au crescut in ultimul an pe toate tipurile de apartamente vechi. Chiriile s-au marit cu procente cuprinse intre 1%, pentru trei si patru camere, si 6%, pentru garsoniere. De altfel, Brasovul si Timisoara sunt centrele universitare importante cu cele mai mici chirii.

Iasiul nu a inregistrat scaderi de preturi, insa in cazul apartamentelor de doua si patru camere, chirile au stagnat. In schimb, in Iasi s-a inregistrat cea mai mare crestere de chirii, la garsoniere, 12% in ultimele 12 luni.

Chiriile in principalele centre universitare

Bucurestiul este de departe cel mai scump oras dupa chiriile apartamentelor, preturile ajung sa fie pentru unele tipuri de apartamente si cu 100% mai mari decat in celelalte orase universitare.

In Capitala, chiria medie pentru o garsoniera este de 290 de euro, pentru un apartament de doua camere se ridica la 400 de euro, pentru trei camere media ajunge la 520 de euro, in timp ce la patru camere chiria lunara medie ceruta este de 790 euro. Cea mai mare parte din oferta din Bucuresti este acoperita de apartamentele de doua camere, 40%, si cele de trei camere, 28%.

Cluj Napoca este al doilea oras, ca valoare a chiriilor, dupa Bucuresti.

Chiria medie pentru o garsoniera in Cluj este de 200 de euro, in timp ce un apartament cu doua camere este 295 euro, unul cu trei camera 360 si patru camera costa in medie 450 de euro.

Apartamentele cu doua camere si cele cu trei camere acopera cea mai mare parte a ofertei, cu 40, respectiv 34% din total.

Constanta este al treilea cel mai scump centru universitar important din Romania, dupa chirii. Garsonierele costa in medie 200 de euro, apartamente cu doua camere 250 de euro, in timp ce unitatile cu trei camere costa 351 de euro, iar cele cu 4 camere 450 de euro. Apartamentele cu doua camere reprezinta 51% din oferta, iar cele cu trei camere acopera 32% din oferta.

Iasiul are, de asemenea, chirii medii incepand de la 200 de euro, insa in Timisoara si Brasov, media chiriei pentru o garsoniera incepe de la 180, respectiv 170 de euro pe luna.

Cartierele bucurestene cu cele mai mici chirii

Chiria medie pentru o garsoniera din Bucuresti este de 290 euro, in ultimul an acestea au scazut doar cu 1%.

Cartierul Pantelimon este cel mai ieftin in ceea ce priveste chiriile locuintelor vechi. Chiria medie pentru o garsoniera este de 220 euro, un apartament cu doua camera poate fi inchiriat in medie cu 294 de euro, iar unul cu trei camere costa 350 de euro lunar.

Drumul Taberei este urmatorul cartier in ceea ce priveste accesibilitatea chiriilor. O garsoniera costa 230 de euro, un apartament cu doua camere 300 de euro si unul de trei camere se inchiriaza cu o suma medie de 350 de euro pe luna. Apartamentele de trei camere din Militari au de asemenea un pret mediu de 350 de euro pe luna.

Pozitia a treia in ceea ce priveste cele mai ieftine garsoniere este impartita de Berceni, Crangasi si Tei cu o chirie medie de circa 250 de euro pe luna.

In timp ce pentru doua camere printre cartierele cu cele mai mici preturi sunt Berceni, Militari, Grivitei-Gara de Nord, cu o chirie medie de 300 euro pe luna.

In ceea ce priveste apartamentele de trei camere, cartierul Berceni este pe pozitia a treia cu o chirie medie de 380 de euro.

Per total in Bucuresti, circa 19% din oferta de locuinte de inchiriat este formata din garsoniere, in timp ce 40% din oferta sunt apartamente cu doua camera si 28% cele cu trei camera. 13% din oferta de apartamente este acoperita de locuintele cu patru camere. Locuintele cu patru camere au inregistrat cea mai mare scadere a nivelului chiriei medii in ultimele 6 luni, adica 9%, in timp ce garsonierele s-au depreciat cu doar 1%, iar cele cu doua camera cu 2%.

Cartierele bucurestene cu cele mai multe apartamente de inchiriat

Cele mai multe garsoniere, apartamente de doua camere si trei camere de inchiriat sunt in zona Unirii si in zonele Universitate-Romana-Victoriei. Chiriile medii in aceste zone sunt de circa 300 de euro pentru o garsoniera, 450 de euro pentru doua camere si 550 de euro pentru trei camere.

In top 5 cartiere, ca numar de oferte cu garsoniere de inchiriat intra si Vitan nou, Titan si Tineretului-Timpuri Noi. Cele mai mici chirii medii sunt in Titan, circa 250 euro media pentru o garsoniera.

Titan intra in top 5 cartiere ca numar de oferte si la apartamentele de 2 si 3 camere.

Sursa foto: sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri