In zona centrala a Capitalei, chiriile spatiilor de birouri au dat semne de crestere in primul trimestru, pe fondul livrarilor tot mai reduse de spatii noi si a cererii usor ridicate din partea companiilor, arata cel mai recent studiu al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Raport birouri

Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti au inregistrat o crestere de 3% in primul trimestru al anului, fata de ultimul trimestru din 2011, situandu-se in prezent in intervalul 18,5-19,5 euro/ mp/ luna in zona centrala. Pentru zonele semi-centrale, chiriile variaza intre 13 si 16 euro/ mp/ luna, atingand valori de 10-12 euro/mp/luna in zonele de business de la periferia Capitalei.

Consultantii DTZ Echinox extimeaza insa ca nivel chiriilor in Bucuresti, inclusiv in zona centrala, va ramane constant pana la finalul anului.



Un motiv pentru care chiriile spatiilor de birouri au inceput sa creasca dupa mai bine de trei ani de criza il constituie stocul redus de proiectenoi care au fost livrate, 2011 fiind anul cu cele mai putine cladiri finalizate din 2004 pana in prezent, cu un total de aproximativ 90.000 mp livrati.

In primul trimestru din acest an au fost livrati 2.500 mp de spatii noi, prin finalizarea proiectului Barbu Vacarescu, dezvoltat de Expert RoInvest Development.

Pana la finalul anului, consultantii DTZ Echinox estimeaza ca vor fi finalizati aproximativ 100.000 mp de birouri, ceea ce inseamna o crestere de 12% comparativ cu 2011, iar in 2013 urmeaza a fi livrati 130,000 mp, acest lucru facand ca stocul total de spatii de birouri din Bucuresti sa depaseasca 2 milioane de mp.

In ceea ce priveste inchirierile, volumul net al inchirierilor (cuprinzand inchirierile de spatii noi, pre-inchirierile si prelungirile de contracte) a ajuns in primul trimestru la 46.000 mp, suprafata care include relocarea Raiffeisen Bank (22.946 mp) in Sky Tower (foto).

"Sectorul serviciilor financiare a dominat piata inchirierilor, teoretic vorbind. Fara a lua in considerare tranzactia din interiorul aceluiasi grup, inchirierea de catre Raiffeisen, volumul inchirierilor ajunge la 21.700 mp, sectoarele industrial/ productie-trading si business/servicii profesionale detinand o cota egala de 23%", se arata in raportul DTZ Echinox.


Pana la sfarsitul anului, consultantii DTZ Echinox estimeaza un nivel al tranzactiilor similar cu volumul inregistrat in 2011, cu o crestere a cotei activitatii de preinchiriere in totalul de spatii inchiriate.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri