Iubeste sportul, iar atunci cand joaca baschet ii place mai mult sa paseze decisiv, decat sa inscrie. La fel si in business, scopul lui ca manager este sa ajute echipa. Razvan Iorgu, seful companiei imobiliare CBRE Romania, a acceptat invitatia wall-street.ro la pranz, unde a depanat amintiri despre negocierile cu familiile vechi ale Romaniei, adolescenta punk si inceputurile din business.
@Wall-Street Lunch este un feature editorial deja traditional: interviuri inedite acordate jurnalistilor nostri de catre cei mai reprezentativi oameni din businessul romanesc, intr-un cadru informal si relaxat.

L-am intalnit la masa pe Razvan Iorgu in restaurantul Capriccio din zona Gradina Icoanei, un loc retras si linistit din Capitala, in care vine destul de des cu familia. “Din acest motiv am ales acest loc. Este un restaurant pe care ni l-a recomandat un prieten acum 4 ani si a devenit un local "de casa” in care venim des cu piticii, pe care au inceput sa-l descopere si colegii de la birou”, povesteste Iorgu.

Prima oara cand a venit in Capriccio i-a placut foarte mult pentru ca bucatarul sef a venit cu foarte multe solutii creative. “Nu eram foarte hotarati ce sa alegem si bucatarul a venit cu tot felul de propuneri. Acum avem seri in care venim si ii spunem ca este decizia lui. Imi plac foarte mult tagliatelle facute de ei, cu creveti, dovlecei si marscarpone”.

Vine momentul sa comandam. Incepem cu cate o salata si hotaram sa continuam cu tagliatelle pentru invitatul nostru si vita cu gorgonzola pentru mine.

Format pe terenul de sport, Iorgu este un manager team player si la fel cum la baschet i-a placut mai mult sa dea un "alley-oop" (pasa prin care mingea este aruncata aproape de cos si de unde, de obicei, se marcheza prin slum dunk n.r.), decat sa inscrie un cos, la fel si in business ii place sa isi capaciteze echipa.

Scurta introducere in inceputurile din imobiliare

Langa o cafea si o limonada, asteptand comanda, Iorgu imi povesteste cum a ajuns sa lucreze in imobiliare.

Absolvent de turism la ASE, Iorgu a ajuns intamplator in 2001 la Eurisko, actuala CBRE Romania. A dat 5 interviuri cu Ionut Dumitrescu si desi, la acea data, cand era proaspat iesit de pe bancile facultatii, nu intelegea prea mult din piata imobiliara, i-a placut atat de mult viitorul sau sef incat a vrut sa lucreze in domeniu.

Ulterior, real estate-ul ajuns sa ii placa atat de mult incat i-a ramas fidel mai bine de 10 ani. A lucrat initial in departamentul rezidential, apoi in terenuri si timp de cativa ani s-a ocupat si de dezvoltarea in tara a actualei CBRE Romania. In turism, domeniul pe care l-a studiat, Iorgu a ramas de partea cealalta a baricadei, cea de turist.

“Calatoresc si pentru business, in special in CEE: Viena, Praga, Varsovia, Budapesta, dar si pentru board-uri din Londra si Madrid. In rest plec cat de des pot, fie in weekend-uri, fie in vacante mai lungi. Acum devine mai greu cu vacantele lungi pentru ca asteptam al treilea pitic”.

Iorgu are deja doi copii, o fetita de 3 ani si jumatate si un baietel de un an si cateva luni si daca ar fi sa isi transfere idealul din viata personala intr-o imagine ar fi aceea a ratei care este urmata de micile ratuste spre lac.

Cum au schimbat copiii felul in care isi alege destinatiile de vacante? “Imi impart vacantele in cele pentru mine si Miruna (sotia sa -n.r.) si cele cu copii. In general, preferam ca vacantele cu copiii sa fie mai lungi, sa aiba timp sa se acomodeze. Nu-mi plac vacanteie tip circuit ci sa imi organizez propriile excursii”.

Ce pasiuni are managerul de 36 de ani? “De acum lucrurile sunt destul de simple pentru mine ca manager de companie si family man. Viata se imparte intre business, familie, calatorii si sport. Joc tenis cat de mult pot, dar si baschet si fotbal”, povesteste Iorgu, in timp ce ni se servesc salatele.

Un melanj de amintiri: Primele contacte cu marile familii ale Romaniei interbelice

Ce anume l-a facut sa ramana in imobiliare? Iorgu a inceput sa lucreze in departamentul rezidential al Eurisko, fiind al doilea om angajat in department. “Ne adresam segmentului de lux si, neexistand constructii noi, clientii se indreptau spre vile. Intr-un fel cred ca asta a fost norocul meu, motivul pentru care am ramas in imobiliare. In felul asta, am avut ocazia sa lucrez cu foarte multe din familiile vechi din Bucuresti, de la Bratianu si Rizescu, la Lahovari si Barbu Stirbei. Daca ar fi sa ma uit in spate, acesta este motivul pentru care am fost statornic in business, nu stiu cat de des ai ocazia zilele astea sa te intalnesti cu istoria vie”.

Povestile acestor oameni, stilul lor de a negocia, forta interioara de care au dat dovada sunt elementele care au marcat viata lui Iorgu de consultant imobiliar in primii ani ai carierei.

“Este absolut fascinant sa le auzi povestile. De la cum au fost luati intr-o noapte dintr-o vila si dusi intr-o maghernita, la cum au fost anuntati de seful de post ca vor veni dimineata sa ii ridice si au fugit noaptea prin paduri la 12-14 ani. Extraordinar este, insa, cum s-au ridicat. Cum au luat-o de la zero in alte tari si au ajuns in pozitii respectabile”, a adaugat Iorgu.

“Daca ar fi sa vorbesc despre ceva, asta este partea care m-a marcat iremediabil. Incepand de la negocierile cu ei, care erau absolute senzationale, in care contau cu totul alte elemente decat cele din negocierile traditionale de business, pana la relatia pe care o pastrez cu acesti oameni”, mai spune seful CBRE Romania.

Cum sunt negocierile cu acesti oameni? “As pleca de la o negociere cu Alexandru Missirliu, ginerele Eleonorei Bratianu, fiica lui Ionel Bratianu. La prima intalnire mi-a zis ca am ajuns prea tarziu pentru ca tranzactia era aproape incheiata si ca desi sunt calduros recomandat, am pierdul momentul. Dupa o discutie in care am vorbit despre alte lucruri, i-am zis la sfarsitul intalnirii ca si mie imi pare rau ca tranzactia este aproape incheiata, dar ca va trebui sa o finalizeze cu mine. Dupa 20 de intalniri, in 3 luni, i-a spus cumparatorului ca a reusit sa obtina proprietatea datorita mie”.

"In acest domeniu nu e suficient doar sa sesizezi oportunitatile, ci sa le si tratezi corect"

Ce crede Iorgu ca l-a convins pe Missirliu? “Imi place foarte mult in orice tip de discutie sa ma pun in postura celuilalt. Cred ca unul dintre lucrurile care marca toate intalnirile era dorinta de a gasi o solutie win-win, dar nu doar din punct de vedere financiar. Vroiau sa stie ca sunt corecti reprezentanti, sa inteleaga tranzactia, nu doar sa o incheie. A mai fost o intalnire de genul asta in 2006, in care venise in biroul nostru familia Rizescu, care vindea o proprietate. Optiunile erau diferite, fiind multi mostenitori. Era o masa cu 15 persoane, majoritatea peste 65 de ani. Rolul meu era sa explic tranzactia astfel incat sa inteleaga toti pasii pe care ii aveau de facut. Desi pretul era agreat, orice amanunt putea destabilizea vanzatorii, mai ales ca era si o tranzactie emotionala. Prin urmare, cred ca aceasta capacitate de a prezenta solutii de tip win-win este cheia”, a marturisit Iorgu.

De ce a continuat sa se duca la intalnirile cu Missirliu din moment ce a fost refuzat? “In acest business asta este diferenta intre cei care reusesc si ceilalti: capacitatea de a trata corect oportunitatea pe care o sesizezi. Nu e suficient sa vezi o oportunitate, ci si sa o transformi in reusita. Apar 100 de piedici pe drum, te poti bloca oricand intr-o astfel de tranzactie. Daca primul pas poate fi sub semnul intuitiei, al norocului, al capacitatii de a alege oportunitatea corect, transformarea oportunitatii in deal, capacitatea de executie, este cea care face diferenta”, mai spune Iorgu.

Managerul marturiseste ca si acum adora sa se vada cu unii dintre membri acestor familii, cu viata de poveste. “Auzi povestile unor oameni care au trait vremuri de care ai auzit in carti, oameni care jucau rugby pentru ca asta se practica in aristocratie atunci sau care in anii ’50 isi faceau nunta la manastire la Pestera, coborand cu schiurile de lemn de la cota 2000, el imbracat in smoking si ea in rochie de mireasa”, povesteste Iorgu, in timp ce ni se aduce felul principal.

Acesta etapa a vietii sale profesionale a fost cea care l-a marcat cel mai profund pe managerul care desi ii este greu sa identifice cu exactitate cum anume l-a influentat contactul cu acesti oameni care fac parte din istoria vie, are in stilul de leadership ceva din spiritul acestor reprezentanti ai unei lumi apuse, pe care ii admira.

O repriza de business: “La cifrele de astazi, orice tranzactie te poate duce pe primul loc”

Iorgu se considera un lider empatic si este de parere ca este extrem de important sa faci lucrurile astfel incat oamenii sa se simta bina, sa vina cu placere la birou, altfel nu ar putea el insusi sa vina cu placere la locul de munca.

Desi ii place sa castige, sa fie cel mai bun, pentru Iorgu nu este important doar rezultatul si nici doar succesul propriu.

“Pe mine ma intereseaza si drumul, nu doar rezultatul. Incerc sa construiesc o echipa care sa reziste in timp, pentru ca market share-ul intr-o piata ca a noastra (diferentele dintre companiile imobiliare sunt foarte reduse, ca cifra de afaceri-n.r.)se schimba printr-o singura tranzactie”, spune Iorgu, care a adaugat ca vrea sa construiasca o echipa nu atat pentru azi, cat pentru maine.

“Nicio miscare de acest gen nu aduce un rezultat imediat, dar este important sa fii cu un pas inaintea celorlalti, sa cauti solutiile, nu sa astepti sa fie necesare, in incercarea de a fi cel mai bun. M-am format in sport mai mult decat in orice parte a vietii mele. Merg pe ideea de a fi cel mai bun”, spune managerul, care a explicat ca s-a "nascut pe terenul de baschet" si apoi a trecut prin multe alte sporturi.

Compania CBRE Romania a adus doi expati la board in ultima perioada si a deschis departamentul de project management. Pasul urmator pentru companie este departamentul de property, iar Iorgu isi doreste foarte mult in companie si un nou val de juniori.

"O mare parte din oamenii care au lucrat in real estate pana in 2000, 2007 ar trebui sa isi ia o vacanta. Este nevoie de oameni tineri"

“Cred ca o mare parte din oamenii care au lucrat in real estate pana in 2000, 2007, poate si acum, ar trebui sa isi ia o vacanta. Este nevoie de oameni tineri, care vor mult, care vad lucrurile altfel. Ambitia pe care o ai la 20-22 de ani este greu de egalat mai tarziu. Provocarile pe care ti le propui cand esti tanar sunt mult mai ambitioase si este important ca cei care au pozitii similare cu a mea sa le dea o sansa”, spune Iorgu.

Cum ar descrie propriul mod de abordare al lucrurilor in CBRE? “Modul in care construiesc si in care vreau sa directionez lucrurile este catre un viitor care sa ofere mai multe oportunitati. Imi doresc sa capacitez foarte mult echipa. Cand ai o echipa , si ma intorc la sport, puteti face mai multe impreuna decat individual. Poate ca de mine personal se vorbea mai putin in 2007, dar dezvoltarea in tara (Iorgu s-a ocupat o perioada de dezvoltarea in tara a companiei) reprezenta 30-35% din veniturile companiei in anii de varf. Ce e important este ca toti oamenii sa creasca si sa faca business. Maine sau peste un an-doi oricare dintre noi ar putea sa nu mai fie in businessul asta, insa echipa trebuie sa functioneze oricum. Miza nu este sa fii tu centrul, prin urmare as vrea sa creez cea mai buna echipa posibila”, spune Iorgu.

In perioada in care se ocupa de dezvoltarea companiei in tara, Iorgu avea un program mult mai incarcat, mai ales ca postul presupunea foarte multe deplasari. “Ma culcam la 4 dimineata si ma trezeam la 8. A fost o perioada cu beneficii si satisfactii, dar dificila. Din punctul asta de vedere ma bucur ca suntem intr-un alt plan, nu doar ca urmare a timpului, dar partea frumoasa a crizei este ca am primit toti o lectie extraordinara de umilinta”, spune Iorgu.

In prelungiri, cu cateva amintiri din copiliarie si adolescenta

Desi o fire sportiva si un adolescent rebel, in copilarie Iorgu spune ca era foarte linistit si citea foarte mult. “Parintii imi povestesc ca trebuiau sa ma dea afara din casa”, spune Iorgu, care povesteste ca anul trecut a primit de ziua lui una dintre cartile care i-au marcat copilaria, in editia veche: "Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai". Acum are foarte multi autori preferati, de la Marin Preda la Dostoievski .

In adolescenta, Iorgu visa numai baschet, era punker si “deloc cu picioarele pe pamant”. “A fost o perioada de poezie, cea de la 15-16 ani”, spune managerul CBRE. Sportul continua sa fie o mare pasiune, desi acum joaca mai mult tenis, insa ii place extrem de mult si sa calatoreasca.

“Abia astept sa ii iau pe cei mici sa mergem cu masina si cu cortul in vacanta”, spune Iorgu, care si-a amintit ca prima oara a iesit in tara in 2003, cand a mers cu cortul la festivalul de la Sziget. “La aceea data, pe o insula plina de corturi si rockeri, nivelul de civilizatie mi s-a parut impresionant”, mai spune Iorgu.

Familia este in prezent punctul central din viata managerului, asa ca isi rezerva timpului lui cu copii. De la baia de seara, la jocul de-a fata ascunselea prin casa, Iorgu incearca sa fie cat mai aproape de cei mici si marturiseste ca este foarte norocos si linistit de faptul ca sotia sa Miruna a renuntat, dupa 10 ani, la cariera din publicitate pentru a sta cu piticii. Viata de familie este pentru managerul CBRE Romania un energizant si la birou si in general acesta a reusit sa extraga frumosul din experientele pe care le-a avut.

“Am fost norocos si ma simt recunoscator. Uitandu-ma in spate ma bucur pentru momentele frumoase si incerc sa transpun asta si in business. Scopul este sa fii cel mai bun si sa faci asta cu placere, pentru ca altfel nu are sens”, conchide Iorgu.

Ce am mancat
Salata
Tagliatelle cu creveti si marscarpone
Vita cu gorgonzola
Parfait cu nuci
Limonada
Cafea
Nota de plata: circa 170 de lei

Sursa foto: Mircea Dragos (fotografii-profesionale.ro)


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri