Romanii si mallurile: In cati metri patrati isi fac cumparaturile 1.000 de locuitori

Livrarile din anul 2011 si rezultatele partiale ale recensamantului au adus o crestere de 24% a stocului mediu de spatii de retail modern per mia de locuitori, care a evoluat de la 64 mp, cat se inregistrau la finalul anului 2010, la 84 mp per mia de locuitori in prima jumatate a anului 2012, arata o analiza a DTZ Echinox.

Suceava ramane in topul oraselor cu cel mai mare stoc de retail, inregistrand un stoc ponderat de 736 mp per mia de locuitori, de aproape 10 ori mai mare decat media tarii si de doua ori peste media Capitalei, de 307 mp per mia de locuitori. Urmatoarele orase in clasament sunt Arad, Constanta si Iasi, acesta din urma beneficiind in prezent de cinci centre comerciale moderne: Palas Mall, Iulius Mall, Felicia Shopping Center, Moldova Mall, Era Shopping Park (galeria comerciala), ceea ce inseamna aproximativ 366 mp per mia de locuitori.

In partea inferioara a clasamentului se situeaza Drobeta Turnu Severin, Braila, Botosani, Tulcea si Giurgiu, ale caror stocuri de spatii comerciale moderne se situeaza in jurul pragului de 100 mp per mia de locuitori, in timp ce alte 13 resedinte de judet nu au in prezent niciun centru comercial modern, potrivit studiului DTZ Echinox.


Dintre orasele cu stocuri mici sau inexistente, numai trei au proiecte anuntate pentru urmatorii ani: Drobeta Turnu Severin, unde urmeaza sa se deschida o extensie a Severin Shopping Center, Galati, cu Galleria si EuroMall si Satu Mare, unde Real4You va construi un nou proiect numit MegaMall.

Care este situatia in Europa

Stocul de retail din Europa depaseste in acest an cu aproximativ 27% valoarea de la finalul lui 2010, ajungand la o medie de 326 mp per mia de locuitori. Stocul mediu al Romaniei este de 2 pana la 3 ori sub cel al tarilor din regiune, care inregistreaza valori intre 124 si 219 mp per mia de locuitori.

La nivelul capitalelor, stocul cel mai mic este inregistrat de Kiev, cu 256 mp, desi media ponderata a Ucrainei este peste cea a tuturor tarilor din Europa Centrala si de Est. Varsovia, Praga si Budapesta inregistreaza stocuri medii per mia de locuitori peste cel al Bucurestiului, primele doua situandu-se de doua ori peste valoarea de 307mp per mia de locuitori inregistrata in capitala Romaniei.

"Diferentele majore inregistrate fata de tarile din regiune demonstreaza potentialul pe care il are piata din Romania, insa trebuie sa luam in considerare si faptul ca veniturile sunt mult sub media regiunii. In acest sens, potentialul exista punctual in orasele care nu sunt acoperite de catre nici un centru comercial sau sunt deficitare din punct de vedere al spatiilor comerciale moderne” a explicat Razvan Sin, seful departamentului de retail in cadrul DTZ Echinox.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri