Proprietarii din Bucuresti au scos cu circa 30% mai multe apartamente la inchiriat in septembrie fata de august, potrivit unui raport al Anunturiparticulari.ro.


Anunturiparticulari.ro a raportat o crestere semnificativa a ofertei, pe un interval de 30 de zile. Proprietarii au scos la inchiriat in luna septembrie un numar total de 3.394 unitati, cu peste 780 mai multe decat in luna august 2012.

Doar pentru apartamentele de doua camere, in luna septembrie a acestui an, au fost scoase la inchiriere 1423 de unitati, cu mai mult de 300 comparativ cu luna august. Fata de intervalul similar al anului trecut, oferta este usor mai generoasa, in urma cu un an inregistrandu-se 1393 de oferte.

Oferta la garsoniere a trecut in luna septembrie pragul de 1.150 de unitati scoase la inchiriere. Nivelul depaseste, de exemplu, oferta inregistrata in august acest an pe segmentul apartamentelor de doua camere, cele mai numeroase in fiecare luna. Oferta proprietarilor este in luna recent incheiata cu 21% mai bogata comparativ cu luna august 2011, pe segmentul garsonierelor, cresterea fiind de la 955 de unitati in august, la 1.156 in septembrie.

O crestere semnificativa a ofertei nou intrate pe piata observam si in cazul apartamentelor de 3 camere. In septembrie, proprietarii au scos la inchiriere 681 de unitati de acest tip, cu 52% mai multe decat in luna august 2012, cand pe piata apareau 448 de unitati, dar si cu 3,5% mai multe comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Apartamentele de 4 camere sunt singurele la care raportul Anunturiparticulari.ro consemneaza o oferta mai slaba in comparatie cu intervalul similar din 2011. Daca anul trecut, oferta trecea usor de 140 de unitati, anul acesta s-a invartit in jurul a 130 de unitati. Chiar si asa, oferta este cu 29% mai bogata fata de luna august a acestui an, cand pe piata apareau 104 noi unitati la inchiriere.

Evolutia chiriilor la nivelul Capitalei

In conditiile unui grad de promovabilitate extrem de scazut a examenului de Bacalaureat, automat si cererea de apartamente de inchiriat a avut de suferit in aceasta toamna. In aceste conditii, proprietarii si-au adaptat pretentiile la realitatea pietei in cele mai multe dintre cazuri.

Garsonierele nu reusesc sa treaca de pragul de 230 euro in ceea ce priveste chiria medie lunara solicitata. In luna recent incheiata, chiria medie pentru acest tip de unitati a ajuns la 228 euro, in crestere cu doar un euro fata de luna august a acestui an si cu 2% mai mica pe un interval de 12 luni, echivalentul a 4 euro.

Intr-o perioada in care cererea pe segmentul inchirierilor este oricum mai accentuata decat in celelalte luni ale anului, chiar si in contextul unor rezultate slabe la Bacalaureat, apartamentele de doua camere au reusit performanta negativa de a atinge minimul ultimilor 5 ani. Proprietarii au solicitat in septembrie o chirie medie de 312 euro pentru o unitate de doua camere, cu 1% mai putin decat in urma cu exact un an, dar si in scadere cu aproximativ 3% pe un interval de doar 30 de zile, de la 321 euro/ luna.

Apartamentele de trei camere au un parcurs relativ similar cu cel al garsonierelor. Pentru o astfel de unitate, noii chiriasi au fost nevoiti sa plateasca o chirie medie lunara de 419 euro. Nivelul este cu doar 1,5% mai ridicat comparativ cu luna august 2012 cand chiria se invartea in jurul valorii de 413 euro. Pe acest segment, observam insa si o depreciere de 4% daca ne raportam la aceeasi perioada a anului trecut. La momentul respectiv, proprietarii solicitau o chirie medie de 436 euro/ luna pentru o unitate de 3 camere.

Apartamentele de 4 camere sunt singurele care au inregistrat in septembrie o modificare accentuata a chiriei de la o luna la alta. Numarul mic de oferte consemnat pe acest segment face ca nivelul chiriei medii solicitate de proprietari sa ajunga in luna recent incheiata la 645 euro, cu 14% mai mult decat in luna august a acestui an. Totusi, raportat la aceeasi perioada a anului trecut, observam ca pretentiile proprietarilor au „inghetat” in jurul aceluiasi prag.

Anunturiparticulari.ro a fost lansat in anul 2001 de compania Agentie.net si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe Internet. Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe Internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri