Rata medie de neocupare la nivelul Bucurestiului a ramas constanta in trimestrul al treilea al anului 2012, dar diferentele inregistrate intre ratele pe sub-zone indica o crestere a competitiei in viitor, in special in cazul cladirilor de birouri situate in zonele centrale si semi-centrale – arata cel mai recent raport de piata trimestrial publicat de Colliers International.
Analiza stocului de spatii de birouri disponibile indica o mentinere a ratei de neocupare medii in ultimele trei luni in Bucuresti, la nivelul de 17.5%. Rata reala este cu 1-2% mai mare datorita spatiilor disponibile pentru sub-inchiriere.

Analiza aprofundata a ratei de neocupare pe sub-zone evidentiaza insa diferente considerabile intre regiuni, de la 3% in Floreasca la peste 50% in Pipera. Stocul din zona Barbu Vacarescu-Floreasca este de 123.800 mp, in timp ce in Pipera este de 190.000 mp.

Daca in zonele semi-centrale si periferice s-au resimtit cresteri usoare ale gradului de neocupare, in CBD (central business district), acesta a scazut, ca urmare a volumului de tranzactii incheiate in zona - peste 30% din spatiile tranzactionate in T3 avand ca obiect cladirile din aceasta zona. Spatiile disponibile din zona Victoriei – Charles de Gaulle reprezinta 23% din stocul existent in aceasta zona. Stocul din aceasta zona depaseste 227.000 mp.

In zona de vest rata de neocupare este de 6%, iar la Dimitrie Pompeiu rata de neocupare este de 9%. Stocul in vest este de 168.000 mp, iar la Dimitrie Pompeiu este de 252.000 mp.

“Tinand cont ca proiectele anuntate in ultimele luni vor incepe sau au inceput procesul de pre-inchiriere, competitia se va accentua in zona Floreasca – Barbu Vacarescu. Livrarea acestor dezvoltari este planificata pentru 2013 – 2015, perioada in care o mare parte a contractelor existente vor ajunge la maturitate.”, spune Viorel Opait (foto), corporate services director in cadrul Colliers.

La sfarsitul lui T3 2012 , stocul de birouri de clasa A din Bucuresti a ajuns la 1,54 mil. mp. Prima faza din cadrul proiectului AFI Business Park impreuna cu doua cladiri de mici dimensiuni (Aviatorilor 47 si Monolit Square) au suplimentat stocul de birouri cu 20.000 mp.

In ce priveste activitatea de inchiriere, chiriasii care au semnat tranzactii in T3 2012 au obtinut chirii efective sensibil mai mici, proprietarii fiind dispusi sa mentina chiriile contractuale constante.

Intreaga activitate de inchiriere din ultimul trimestru, a totalizat 35.000 mp., din care 28.000 mp au reprezentat cererea neta. Astfel, cererea neta totala in primele noua luni a atins volumul de 93.000 mp din care 40% au fost generati de pre-inchirieri.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri