Locuinta a fost construita in Banat, de arhitecta Ileana Mavrodin, membra in proiectul "Casa Verde". Potrivit site-ului naturalhomes.org, Ileana Mavrodin foloseste materiale naturale din Romania pentru a-i ajuta pe oameni sa redescopere mestesugurile locale si spiritul de comuniune cu natura.

Potrivit site-ului casa-verde.ro, acest proiect ecologic promoveaza "o arhitectura prietenoasa, mai blanda si, totodata, ecologica si intr-un mod de viata sanatos, apropiat de natura si cu respect fata de mediul inconjurator".

Casa este amplasata pe malul drept al Nerei, in apropiere de satul Sasca Romana.

"Cob-ul" este un amestec de pamant lutos, apa, paie si nisip, iar constructiile din acest material sunt realizate fara cofraje, caramizi si substante chimice, informeaza site-ul casa-verde.ro. Desi este asemanator cu paianta din punct de vedere al compozitiei, "cob-ul" se deosebeste de aceasta prin: faptul ca se framanta pana ajunge la consistenta aluatului de paine; nu se folosesc cofraje pentru realizarea constructiei; formele organice ii confera o rezistenta de exceptie la seisme sau socuri de alta natura; se modeleaza cu mana, fiecare constructie fiind unica si irepetabila, reflectand personalitatea si dispozitia de moment a modelatorului.

In topul 10 al celor mai reusite case "cob" din lume au mai fost incluse constructii din Canada, Marea Britanie, Statele Unite, Ucraina, si Africa de Sud.