Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a confirmat interpretarea prevederilor legale descrisa de consultantii fiscali ai PwC Romania si avocatii Pachiu si Asociatii in cazul Gran Via Moinesti SRL impotriva Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), considerand ca in cazul demolarii unor constructii in vederea dezvoltarii unui complex rezidential nu este necesara o ajustare a deducerii initiale a TVA.
Decizia, se refera la dreptul companiei de a deduce TVA pentru achizitia de terenuri si cladiri si de a nu ajusta aceasta deducere in cazul demolarii cladirilor achizitionate, daca dezafectarea se face pentru a construi noi imobile in care se vor desfasura operatiuni taxabile. Aceasta este prima decizie avand ca obiect un litigiu privind TVA inaintat de catre o societate din Romania in fata CEJ.

Sentinta CEJ a dat dreptate argumentelor aduse de catre consultantii juridici si fiscali care au reprezentat compania, sustinand ca „o societate care a achizitionat o suprafata de teren si constructii edificate pe aceasta din urma, in vederea demolarii acestor constructii si a realizarii unui complex rezidential pe suprafata de teren respectiva, are dreptul de a deduce taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitionarii constructiilor mentionate”. De asemenea, CEJ precizeaza in decizia sa ca „demolarea unor constructii, achizitionate impreuna cu suprafata de teren pe care au fost edificate, efectuata in vederea realizarii unui complex rezidential in locul acestor constructii, nu determina o obligatie de regularizare a deducerii initiale a TVA aferente achizitionarii constructiilor mentionate”.

„Este o decizie istorica a Curtii Europene de Justitie, prima implicand un litigiu privind TVA reclamat de o companie din Romania. Aceasta va avea implicatii profunde asupra sectorului imobiliar din Romania si nu numai, permitand dezvoltatorilor sa deduca TVA pentru cladirile si terenurile achizitionate si sa nu regularizeze deducerea initiala in cazul in care din motive comerciale se decide demolarea constructiilor achizitionate pentru constructia unora noi”, a declarat Daniel Anghel, Partener, Liderul Departamentului de Taxe Indirecte, PwC Romania.

„Consideram ca aceasta hotarare creeaza o oportunitate pentru dezvoltatorii imobiliari in ceea ce priveste recuperarea cotelor de TVA generate de demolarea cladirilor vechi”, a adaugat Anghel.

„Aceasta remarcabila solutie a CEJ este rezultatul unei analize obiective a problematicii de drept fiscal privind regularizarea TVA, analiza care a avut in vedere rationamentul economic care fundamenteaza actiunea marilor dezvoltatori imobiliari care achizitioneaza cladiri vechi, inutilizabile, si le demoleaza in vederea edificarii unui proiect imobiliar”, a precizat Vlad Radoi, avocatul din cadrul firmei de avocatura Pachiu si Asociatii care a reprezentat Gran Via Moinesti in fata CEJ.

Prin urmare, dezvoltatorii care au suportat costuri de TVA aferente demolarii constructiilor vor avea sansa de a recupera respectivele sume platite catre bugetul de stat, decizia CEJ avand putere de precedent.


Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri