Chiria medie la birourile din Bucuresti s-a redus anul trecut cu 5,13%, in timp ce nivelul costurilor de inchiriere la spatiile industriale si de retail au consemnat o stagnare, evolutie care mentine Bucurestiul printre cele mai ieftine orase din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA).
Astfel, potrivit celui mai recent studiu al CBRE care analizeaza evolutia chiriilor si a randamentelor investitiilor pe piata imobiliara din EMEA, chiria medie la birourile din Capitala era la finele anului trecut de 18,5 euro/mp/luna. Spatiile de retail in centrele comerciale se inchiriau in medie cu 50 de euro/mp/luna, iar parcurile industriale cu 4,1 euro/mp/luna, relateaza Mediafax.

Chiriile la spatii de birouri s-au redus pe 17 dintre cele 53 de piete analizate in studiul CBRE, restul inregistrand cresteri sau stagnari. In urma acestei evolutii, Bucurestiul se afla pe pozitia 12 din pietele luate in considerare, niveluri mai mici sau egale ale chiriei la birouri fiind consemnate printre altele in Lille (16,7 euro/mp/luna), Rotherdam (17,5 euro/mp/luna), Haga (17,5 euro/mp/luna), Lisabona (18,5 euro/mp/luna), Barcelona (17,75 euro/mp/luna).

In celelalte capitale din Europa Centrala, chiriile sunt superioare celor din Bucuresti, respectiv de 21 euro/mp/luna in Praga, 27 euro/mp/luna in Varsovia si 20 euro/mp/luna in Budapesta.

La nivelul intregii regiuni EMEA, in West End din Londra se inregistreaza cele mai mari chirii (102 euro/mp/luna), aceasta fiind urmata de Moscova cu 76 euro/mp/luna si Paris (69,1 euro/mp/luna).

In functie de chiria spatiilor de retail, Bucurestiul se situeaza si mai sus in clasamentul celor mai ieftine piete din EMEA, respectiv pe locul 5 din 49 de piete, dupa Zagreb, Porto, Belgrad si Abu Dabi. Si pe acest segment cartierul londonez West End se afla pe prima pozitie, cu cele mai mari chirii, care se situeaza la 766 euro/mp/luna. Paris, Zurich si Milano sunt pe urmatoarele pozitii.

In Praga spatiile de retail se inchiriaza in medie cu 85 euro/mp/luna, in Varsovia cu 90 euro, iar in Budapesta cu 100 euro/mp/luna, fara variatii fata de 2011.

Pe acest segment doar 9 din cele 49 de orase luate in considerare au raportat scaderi de chirii, in timp ce pe 17 dintre acestea s-au inregistrat cresteri.

Pe piata spatiilor industriale din cele 43 de localitati analizate de CBRE, 9 au avut reduceri de chirii in 2012, iar in cele mai multe (24) nu s-au inregistrat modificari in ultimul an.

Bucurestiul se plaseaza, de asemenea, pe pozitia 5 dupa Bruxelles, Atena, Varsovia si Lisabona.

Pe de alta parte, randamentele investitiilor in spatii de birouri, de retail si industriale din Bucuresti s-au mentinut constante anul trecut la 8,25%, 8,75%, respectiv 10,25%.

Randamentul anual este luat in calcul la stabilirea preturilor de vanzare a proprietatilor imobiliare, care se calculeaza ca raport intre veniturile care pot fi obtinute de cumparator si suma platita pentru achizitionarea proprietatii. Cu cat yield-ul este mai mic, cu atat pretul platit este mai mare, iar cumparatorul isi va recupera investitia intr-un timp mai lung.

CBRE ofera, printre altele, servicii de consultanta pentru vanzarea sau inchirierea proprietatilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri