Proprietarii ar putea obtine mai putini bani din vanzarea proiectelor de birouri in acest an, daca nu se imbunatatesc conditiile de finantare, iar mentinerea preturilor actuale va ingreuna perfectarea tranzactiilor, potrivit CBRE.
"Proprietatile prime (situate in zone centrale, n.r.), inclusiv cele din provincie, vor ramane in continuare principalele tinte pentru investitori, insa este dificil de estimat nivelul noilor dezvoltari imobiliare ce vor fi livrate pe piata in urmatorii doi ani. Aceasta situatie va ramane corelata cu posibilitatea obtinerii finantarilor si cu asteptarile potentialilor vanzatori. In conditiile in care vanzatorii vor dori sa obtina in continuare randamente de 8% pentru cladiri de birouri, perfectarea tranzactiilor va fi ingreunata. De altfel, estimam ca randamentele prime vor creste cu 1% daca nu se imbunatatesc conditiile de finantare", a declarat James Heyworth Dunne, seful departamentului capital market si evaluare CBRE Romania, relateaza Mediafax.

Randamentul unei investitii imobiliare reprezinta raportul procentual dintre profitul anual generat de imobil, obtinut prin inchirierea sau vanzarea acestuia si capitalul total investit in acel imobil, respectiv pretul de cumparare. Astfel, cu cat randamentul este mai mare cu atat pretul de vanzare este mai mic.

Reprezentantul CBRE apreciaza ca sectoarele de birouri si retail, care au dominat piata investitionala locala anul trecut, vor continua sa reprezinte cel mai mare interes pentru investitori.

"Bucurestiul va atrage in continuare investitori pentru proiecte de birouri, in timp ce provincia este o tinta pentru dezvoltarea centrelor comerciale prime", a completat Dunne.

Potrivit datelor CBRE, Romania a inregistrat in 2012 o scadere a volumului investitional cu 45% anul trecut fata de 2011, coborand de la 351 de milioane de euro la 202 milioane de euro. Consultantii companiei mentioneaza ca scaderea s-a inregistrat la nivelul intregii Europe Centrale si de Est, care a incheiat anul trecut un volum total de 7,2 miliarde de euro, mai redus cu 35% fata de 2011.

Cu toate acestea, valoarea medie pe tranzactie in Romania a crescut in 2012, ajungand la 22,4 milioane de euro fata de 16,6 milioane de euro in 2011, insa a ramas sub maximul de 23,3 milioane de euro inregistrat in 2010.

Capitala detine 70% din volumul total tranzactionat anul trecut, cele mai multe transferuri fiind inregistrate in sectorul de birouri (62%), urmat de retail (30%) si de spatiile de depozitare si logistice (7%).

Capitalul strain a dominat piata din Romania in 2012, cu Cipru (55,1%), Italia (13,3%) si Marea Britanie (22,2%) in top 3, urmate de Grecia (5,9%) si Spania (2,4%), in timp ce capitalul autohton a contribuit cu numai 0,8% din totalul volumului investitional. Principalii vanzatori au provenit din Marea Britanie (53,1%), urmata de capitalul local - 31,5%, Cipru - 8,4%, Finlanda - 4,9% si Lichtenstein - 1,9%.

Evolutia randamentelor inregistrate in Romania in 2012 a fost stabila, cu exceptia sectorului de birouri, care a inregistrat o schimbare urcand de la 8% in primul trimestru la 8,25% pana la sfarsitul anului. Sectoarele de retail si industrial au ramas la aceleasi niveluri pe intreg parcursul anului, de 8,75%, respectiv 10,25%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri