Executari.com estimeaza ca in acest an numarul bunurilor executate silit va ajunge la peste 16.000, dupa ce, in 2012, acest numar a fost de 8.395, iar in 2011 a fost de 4.237.

“Piata executarilor silite a crescut spectaculos in ultimii cinci ani de cand a inceput criza, pe fondul miilor de falimente din industrie si al celor peste o suta de mii de insolvente”, a declarat Elena Puica, directorul comercial al Executari.com.

Anul trecut, valoarea totala a anunturilor de bunuri executate silit, publicate pe Executari.com, a fost de circa 208,5 milioane de euro, din care 180,7 milioane euro era valoarea imobilelor, 9,6 milioane de euro a fost reprezentata de auto-moto si diferenta de 18,2 milioane de euro a provenit din categoriile echipamente, utilaje si altele.

“Remarcam in ultima perioada o crestere semnificativa a numarului de imobile si aici includem: apartamente, case, vile, terenuri, case de vacanta, hoteluri si chiar restaurante, urmate de autoturisme si echipamente, dar si de piese de mobilier, imbracaminte, electronice sau electrocasnice”, a mai spus directorul comercial al Executari.com.

In ceea ce priveste finantarea achizitiilor de bunuri executate silite, exista la ora actuala cateva banci care ofera produse de creditare proprii, dar si imprumuturi prin programul “Prima Casa”. Cei interesati sa achizitioneze un bun executat silit din surse proprii, dar si din finantare bancara, pot sa opteze pentru varianta in care platesc la inceput 50% din pret, iar diferenta va fi achitata timp de un an in rate egale.

“In concluzie, piata romaneasca a executarilor silite ofera nenumarate oportunitati si sunt scoase la vanzare foarte multe bunuri care, mai devreme sau mai tarziu, sunt sau vor fi tranzactionate pentru a fi puse din nou in valoare”, a mai spus Elena Puica.

La nivel national, topul judetelor cu cea mai mare pondere a bunurilor executate silit este condus de Bucuresti, Cluj, Timisoara si Vrancea. La polul opus, cu cele mai putine licitatii organizate, se afla judetele Botosani, Bihor, Maramures, Satu Mare, Salaj si Sibiu.