Astfel, o analiza a ofertelor care vor fi expuse la tIMOn, intre 18 si 21 aprilie, arata ca preturile locuintelor au scazut in centru pentru a creste surprinzator in unele zone, chiar periferice, cauza fiind stocul de apartamente in scadere si disparitia concurentei, ceea ce face ca in anumite zone sau segmente de piata sa existe monopol din partea unor dezvoltatori, relateaza Mediafax.

"Inregistram o tendinta surprinzatoare, intr-o piata care oricum s-a comportat atipic in ultimii 4 ani: cresterea preturilor la cateva ansambluri rezidentiale, fata de editia din toamna a tIMon. Mai mult decat atat, nu vorbim intotdeauna de ansambluri noi, de ansambluri de lux sau de zone centrale; din ceea ce ne-au comunicat expozantii, avem cresteri de preturi in cartiere si chiar spre periferie. Explicatia este una simpla: stocul scazut de locuinte. Acolo unde nu mai exista concurenta, pentru ca, spre exemplu, ansamblul concurent a finalizat vanzarile, dezvoltatorul creste pretul. Este o regula simpla a economiei de piata, dar relativ periculoasa pentru piata rezidentiala, care are nevoie de stabilitate si de increderea cumparatorilor", a declarat Vlad Vlasceanu, director tIMOn.

El a aratat, intr-o conferinta de presa, ca majorarile de pret sunt de 1.000-2.000 de euro, respectiv 2-3% fata de tomna anului trecut.

"Piata se misca, se vand 2-3-10 locuinte pe luna, cei cu 10 sunt performerii si sunt cei care vand locuinte care se adreseaza puterii de cumparare a romanilor, programului Prima Casa. Cresterile de pret nu trebuie sa le punem pe seama dorintei de imbogatire a dezvoltatorilor. Este normal daca nu ai concurenta sa iti echilibrezi un pic planurile de afaceri, planurile cu banca, care ti-a impus un anumit ritm de vanzare", a adaugat Vlasceanu.

La targul organizat in Piata Constitutiei vor fi expuse 150 de ansambluri rezidentiale, reprezentand 90% din oferta de apartamente noi disponibila pe piata. In total sunt scoase la vanzare 5.000 de locuinte, dintre care 3.000 de unitati noi.