"Se pun toate la vanzare. Chiar daca nu se vand maine cele care au fost scoase, ele raman tot timpul si, in orice moment vine un ofertant, in acel moment...adica nu trebuie, daca nu ai venit astazi, nu le mai scot la vanzare. Ele raman la vanzare si in orice moment vine cineva care vrea sa le cumpere, in acel moment se incheie contractul", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a aratat ca imobilele vor fi scoase la vanzare pe masura ce sunt elaborate si rapoartele de evaluare a activelor, care sunt acoperite tot din bugetul RA-APPS.

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) va scoate la vanzare, in luna mai, opt apartamente de 3, 4 si 5 camere din centrul Capitalei, la preturi de pornire cuprinse intre 73.000 euro si 286.000 euro, apropiate celor stabilite pentru active similare ofertate in ultimul an, in conditiile in care acele licitatii au esuat lamentabil.

Licitatiile vor fi initiate desi consultanti imobiliari au atentionat in repetate randuri ca vanzarea activelor RA-APPS in conditiile actua¬le ale pietei nu este cea mai buna solutie si ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre firme private sunt alternative la vanzarea individuala a proprietatilor, care ar asigura o trans-parenta sporita si un castig mai bun pentru stat.

In luna martie, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca imobilele RA-APPS vor fi vandute la un pret cu pana la 30% mai mic comparativ cu cel de pornire, daca licitatia se repeta, si vor fi cedate si prin negociere la a treia incercare de vanzare, imobilele de peste 50.000 euro putand fi platite in rate lunare esalonate pana la trei ani cu un avans de 25%.

Un document oficial prezentat la acel moment de Mediafax releva ca RA-APPS a esuat lamentabil la numeroasele licitatii programate anul trecut pentru cedarea imobilelor din portofoliu, vanzand doar 16 active din peste 100 de imobile scoase la vanzare si avand incasari de numai 13% din estimari.

La inceputul anului trecut, Guvernul estima, prin bugetul de stat, sa obtina venituri de 706 milioane lei din vanzarea imobilelor aflate in administrarea RA-APPS, dar ulterior, pe fondul licitatiilor esuate in lipsa de oferte si la repetarea carora a fost mentinut de fiecare data pretul de pornire, a fost obligat sa revizuiasca in scadere drastica estimarea de incasari, la doar 296,2 milioane lei, prin aprobarea bugetului regiei.

Documentul oficial releva insa ca si aceasta noua tinta a fost ratata la mare distanta si ca vanzarea nu a decurs conform asteptarilor, RA-APPS reusind sa vanda doar 16 imobile dintr-un total de 103 active scoase la vanzare. In aceste conditii, veniturile incasate s-au ridicat la doar 39,3 milioane lei, din care 7,98 milioane lei au fost cheltuieli aferente, inclusiv valoarea ramasa neamortizata.

Citeste si:

Regia Protocolului de Stat, la care lucreaza peste 2.170 de angajati cu un castig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat ca intregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro-un miliard euro.

Consultanti imobiliari au declarat de mai multe ori ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii catre firme private sunt alternative la vanzarea individuala a proprietatilor, care ar asigura o transparenta sporita si un profit mai bun pentru stat.

Ei au aratat ca vanzarea activelor RA-APPS in conditiile actua¬le ale pietei nu este cea mai buna solutie.

Infiintarea fondului de investitii ar tre¬bui insa precedata de o curatare a portofoliului, astfel incat sa fie pastrate doar activele performante, care sa atraga investitori.