Dezvoltatorii au livrat doua cladiri de birouri in Bucuresti in trimestrul doi, iar lipsa cererii ar putea cauza amanarea pentru 2014 a unor proiecte anuntate, in vreme ce pe segmentul comercial, fara lucrari finalizate in perioada aprilie-mai, trei proiecte au fost re-anuntate fara termene clare.
Cu doar doua cladiri finalizate in T2-2013, care insumeaza o suprafata de 7.800 metri patrati, noua oferta de spatii de birouri finalizata in semestrul I din 2013 se ridica la aproximativ 80.000 mp. (...) Stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti este estimat la 2,04 milioane mp, din care estimam ca 51% este de clasa A", potrivit unui studiu de piata al Jones Lang LaSalle.

Astfel, imobilul CSDA Siriului, partial finantat cu fonduri europene, a fost inchiriat in totalitate pana la finalizarea lucrarilor de constructie, in timp ce o alta cladire amplasata central, pe strada Armand Calinescu, a inregistrat la finalizare, o rata de ocupare de aproape 50%.

Analistii noteaza ca lipsa unor potentiale cereri sau concluzionari de contracte importante de pre-inchiriere poate determina amanarea pentru anul viitor a unor proiecte anuntate spre finalizare in al doilea semestru al acestui an.
Rata medie de neocupare este estimata la 15,6%, reprezentand o usoara scadere trimestriala, iar cele mai mari rate de neocupare au fost inregistrate in zonele de nord ale orasului, Baneasa si Pipera Nord, depasind 35% in fiecare dintre acestea.

In trimestru al doilea din acest an, preluarea totala de spatii de birouri a fost de 59.000 mp, cu cererea noua de spatii generand 49% din activitatea de inchiriere, in timp ce contractele de re-inchiriere au atras 35% din suprafata totala inchiriata in acest interval. Restul de 16% din activitatea totala de inchiriere a trimestrului a fost generata de extinderi (2), sub-inchiriere (1) si pre-inchiriere (1).

Intreaga activitate de inchiriere din semestrul I este estimata la 123.000 mp, fiind similara cu cea inregistrata in primele sase luni ale anului trecut.

"Chiriile contractuale prime pentru spatii de birouri au ramas neschimbate in ultimele 12 luni, fiind cotate la 18,5 euro/ mp/ luna. Pe parcursul trimestrului II 2013 s-a inregistrat o crestere semnificativa a stimulentelor financiare, atat in ceea ce priveste numarul lunilor libere de plata a chiriei, cat si a contributiilor financiare pentru amenjarea spatiilor inchiriate. Acestea sunt aplicabile contractelor de inchiriere pentru suprafete mai mari de 2.000-3.000 metri patrati in cladiri deja finalizate, in timp ce pana nu demult aceste stimulente se acordau cu preponderenta contractelor importante de pre-inchiriere, care aveau un rol decisiv in atragerea finantarilor si demararea lucrarilor de constructie. In plus, asistam la o trecere catre o piata a chiriasilor, aspect care, dupa parerea noastra, va marca sectorul spatiilor de birouri cel putin urmatoarele 12 luni", potrivit analizei.

Oferta pentru semestrul II a fost revizuita in scadere, ajungand la 40.000 - 50.000 mp. Proiectele anuntate pentru urmatorii doi ani, 2014-2015, insumeaza 180.000-200.000 mp, cu o probabilitate destul de mare ca unele lucrari sa-si amane finalizarea pentru 2015. In plus, doua proiecte de tip business park, dezvoltate in mai multe faze, pot demara oricand constructia unor faze ulterioare, in functie de interesul chiriasilor si semnarea contractelor de pre-inchiriere.

"Estimam ca preluarea de spatii de birouri va fi similara ultimilor doi ani, dar cu o crestere a ponderii contractelor de pre-inchiriere din activitatea totala de inchiriere a spatiilor de birouri", se arata in studiu.

Pe segmentul comercial, in trimestrul al doilea in Romania nu s-a finalizat niciun proiect. In urma unor revizuiri de suprafete de centre comerciale, in Bucuresti stocul modern este estimat la 850.000 mp, in timp ce restul tarii contribuie cu aproximativ 1,5 milioane mp.

In Capitala, cea mai importanta inaugurare de centru comercial este Promenada Mall, cu o suprafata inchiriabila de 35.000 mp, anuntata pentru octombrie 2013.

"In ultimele luni, trei proiecte de centre comerciale au fost reanuntate pe piata bucuresteana, dar fara informatii clare despre inceperea lucrarilor de constructie sau despre inaugurare: ParkLake Plaza (~63.000 mp suprafata inchiriabila), Mega Mall (~60.000 mp suprafata inchiriabila) si Victoria City Lifestyle (~35.000 mp suprafata inchiriabila)", potrivit sursei citate.

In trimestrul al doilea, cea mai importanta tranzactie de pe piata de retail a fost preluarea retelei de bricolaj Bricostore de catre compania britanica Kingfisher, cel mai important jucator in domeniu la nivel european.

"Retailerii raman in continuare precauti in ceea ce priveste extinderea retelelor nationale, avand o preferinta pentru centrele comerciale prime. Retailerii din segmentul cu preturi medii, prezenti deja in majoritatea centrelor comerciale romanesti cu rezultate financiare performante, incep sa evalueze si proiecte noi de centre comerciale, dar conditiile financiare pe care acestia sunt dispusi sa le ofere nu sunt suficiente pentru demararea de noi proiecte", potrivit analistilor.

Chiriile prime atat pentru centrele comerciale cat si pentru unitatile comerciale stradale sunt estimate la 55 - 65euro/mp/luna, cele mai mari fiind obtinute in AFI Palace Cotroceni si Baneasa Shopping City.

Autorii studiului noteaza o scadere a chiriilor spatiilor comerciale din centrul istoric al Bucurestiului, avand in vedere ca zona si-a mai pierdut din "farmecul initial" si a devenit o destinatie pentru un segment tinta al populatiei cu venituri mai mici.

"In prezent oferta de centre comerciale din Bucuresti aferenta 2013-2014 este estimata la 60.000 mp alcatuita din doua proiecte, Promenada Mall si Vulcan Value Center. La nivel national in semestrul al doilea din 2013 sunt anuntate a se finaliza inca doua proiecte: Corall in Constanta (18.000 mp) dezvoltat si ancorat de Cora, avand o galerie comerciala de 50 de unitati, atasata hypermarketului, si AFI Palace Ploiesti, un centru comercial amplasat in zona centrala a orasului Ploiesti, cu o suprafata inchiriabila de 28.000 mp, avand ca ancora tot o unitate Cora", arata reprezentantii Jones Lang LaSalle.

Pe piata spatiilor industrale, in trimestrul al doilea au fost finalizate doua importante unitati (fabrica Lufkin Industries Oil Field Division, in cadrul Ploiesti West Park si o dezvoltare de tip greenfield a Plexus amplasata in Eurobusiness Industrial Park din Oradea).

Cu exceptia proiectului construit si ocupat de H. Essers, o unitate de 33.000 mp amplasata pe autostrada A1 si a carei finalizare este anuntata pentru sfarsitul anului 2013, niciun alt proiect nu se afla in constructie in zonele industriale aferente orasului Bucuresti, potrivit sursei citate.

In trimestrul al doilea, preluarea totala de spatii industriale in Romania este de 52.000 mp, fiind semnate contracte in Bucuresti, Oradea si Timisoara. Chiriile spatiilor industriale prime sunt cuprinse intre 3,8 - 4 euro/ mp/ luna.

Pe segmentul spatiilor hoteliere, analistii arata ca in iunie in Bucuresti erau 77 de unitati hoteliere, insumand 9.500 de camere. Piata hoteliera este in mare parte dominata de segmentul corporate, in consecinta si oferta este in mare parte compusa din unitati hoteliere de 4 stele (60% din stocul total al unitatilor de cazare), urmate de cele de 5 stele (22%) si 3 stele (18%).

"Chiar daca hotelierii nu reusesc sa obtina rezultate similare celor din perioada premergatoare crizei, sectorul hotelier incepe sa marcheze usoare reveniri. Rezultatele primelor cinci luni ale anului 2013 arata o rata de ocupare de 58,2%, in crestere cu 7% fata de aceeasi perioada a anului anterior, in timp ce nivelul veniturilor per camera a inregistrat o crestere de 5%, ajungand la 45 euro. Pretul mediu per camera ramane scazut, la un nivel de 78 euro, fiind cu 34% sub nivelul inregistrat in 2007. Pe termen lung, piata hoteliera bucuresteana asteapta sa inregistreze o crestere, avand in vedere redresarea mediului economic, precum si cresterea numarului de vizitatori din categoria turismului de afaceri", se arata in studiu.

Analistii noteaza ca volumul total al investitiilor inregistrat in prima jumatate a anului 2013 este estimat la 62 de milioane euro, cea mai importanta tranzactie fiind preluarea cladirii de birouri The Lakeview de catre fondul de investitii New Europe Property Investors.

"Cu toate ca nu s-a inregistrat nicio tranzactie in trimestrul al doilea din 2013, in prezent se afla in faza avansata de negociere cateva proiecte imobiliare, in special proiecte cu spatii comerciale amplasate pe intreg teritoriul Romaniei. Procesul de tranzactionare este lung si estimam ca finalizarea acestora urmeaza sa fie realizata abia spre sfarsitul anului in curs", potrivit sursei citate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri