Compania Meridian Properties, inregistrata in Olanda, intentioneaza sa se listeze la bursa din Varsovia pentru a atrage fondurile necesare achizitiei de propietati imobiliare in Europa Emergenta, inclusiv trei cladiri de birouri in Romania - Astoria Business Center, Olympia Tower si Victoria Center.

Cele trei cladiri de birouri sunt detinute de fondul cipriot de investitii BlueHouse Capital si sunt situate in Bucuresti. Astoria Business Center are o suprafata de 4.636 metri patrati, Olympia Tower de 9.938 metri patrati, iar Victoria Center de 8.256 metri patrati.

Meridian Properties a anuntat luni ca vrea sa atraga pe bursa poloneza 170 de milioane de euro printr-o oferta publica initiala. Compania va folosi ulterior fonduri de 87,7 milioane de euro pentru a achizitiona un portofoliu initial de sase cladiri de birouri si trei parcuri de retail din Bulgaria, Cehia, Ungaria si Romania. Compania a prezentat pe site infomatii despre activele imobiliare pe care intentioneaza sa le cumpere.

Oferta publica initiala ar trebui sa se incheie pana la mijlocul lunii octombrie, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Meridian Properties.

Alte 17 milioane de euro vor fi folosite pentru plata unor imprumuturi asociate portofoliului initial de noua poprietati, 54 de milioane de euro vor finanta alte achizitii, iar 8 milioane de euro sunt alocate pentru comisioane si cheltuieli legate de listare. Compania se afla in negocieri avansate pentru achizitia a doua proiecte imobiliare din Polonia.

Potrivit Meridian, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acceptat sa cumpere o participatie la companie in procesul de listare.

"Meridian Properties a semnat un acord cadru cu BERD prin care banca va putea cumpara un pachet de actiuni la companie in timpul listarii", a declarat directorul general al Meridian Properties, Yannis Delikanakis.

Meridian Properties este un trust de investitii imobiliare (Real Estate Investment Trusts-REIT), structura folosita pentru a oferi pe piata de capital posibilitatea de a face investitii in sectorul imobiliar. Un trust imobiliar foloseste fonduri atrase de la mai multi investitori pentru a cumpara si administra proprietati imobiliare.

Compania inregistrata in Olanda a anuntat in urma cu mai multe luni intentia de a se lista pe bursa de la Varsovia, dar oferta publica initiala a fost amanata in iunie, din cauza conditiilor din piata. La momentul respectiv Meridian Properties viza sa obtina 200 de milioane de euro de pe bursa, din care fonduri de 106 milioane de euro urmau sa fie folosite pentru a cumpara 12 proprietati imobiliare in Bulgaria, Cehia, Ungaria si Romania.

In conducerea Meridian Properties se regasesc mai multe persoane care au legatura cu fondul cipriot de investitii BlueHouse Capital. Intre acestia, presedintele board-ului director, Victor Pisante, si directorul general, Yannis Delikanakis, sunt cofondatori ai BlueHouse Capital.

Portofoliul BlueHouse Capital in Romania inlude mai multe active imobiliare, pe care compania le detine integral sau la care are controleaza participatii, precum Astoria Business Center, City Gate, Olympia Tower si Victoria Center.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri