Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, vineri, ca, pentru demolarea imobilului Cathedral Plaza, a fost numita o comisie de expertiza care sa se pronunte cu privire la eventualele riscuri asupra Catedralei Sf. Iosif din imediata apropiere.

"Noi am facut formele admistrative. A fost numita o comisie de expertiza, ma bazez pe scoala de constructii. Astept sa vad care sunt riscurile de rezistenta (pentru Catedrala -n.r.)", a declarat, Sorin Oprescu, citat de Mediafax.

Potrivit primarului general, in trei saptamani, membrii comisiei trebuie sa emita un raport pe aceasta tema.

Intrebat daca s-ar putea renunta la demolarea imobilului in eventualitatea ca raportul va indica riscuri pentru lacasul de cult din imediata apropiere, Sorin Oprescu a spus: "In functie de concluziile colectivelor de specialisti, vom vedea atunci. Deocamdata sunt speculatii sau supozitii, mai bine spus supozitii".

La sfarsitul lunii septembrie, Sorin Oprescu a declarat ca, pentru a pune in practica hotararea definitiva si irevocabila a instantei, care prevede demolarea Cathedral Plaza, trebuie emisa o dispozitie de primar, fiind necesara si evaluarea cheltuielilor in acest scop.

"Stim ca exista o hotarare de definitiva si irevocabila a instantei. Acolo trebuie emisa o decizie a primarului general de desfiintare, dupa care, daca dansii, cei care au construit, nu vor desfiinta, se va face o somatie. Noi am lucrat la o evaluare a cat ne-ar costa (demolarea, in cazul in care o face municipalitatea - n. r.), care insa nu s-a terminat", a spus atunci Oprescu, raspunzand unei intrebari referitoare la demolarea efectiva a cladirii.

Intrebat cat vor costa lucrarile de demolare, primarul general al Capitalei a subliniat ca, desi nu a fost finalizata evaluarea, ar fi vorba despre aproximativ 4 milioane de euro.

"Este vorba de patru milioane de euro, fac si eu afirmatia facuta de evaluator", a spus Oprescu, dupa ce precizase ca procesul de evaluare nu este finalizat.

Potrivit primarului general, pana in prezent, nu a fost primita nicio somatie de emitere a dispozitiei de desfiintare de catre primarul general.
"Eu, personal, nu am primit nicio somatie de emitere a dispozitiei primarului general", a spus edilul.

Intrebat despre cine va plati efectiv lucrarile de demolare a imobilului, primarul Capitalei a aratat ca municipalitatea va recupera banii, insa, pana atunci, este vorba despre punerea in aplicare a unei decizii a instantei.

"Banii astia trebuie recuperati de undeva, ca doar nu o sa cheltui din banul public, insa, pana atunci, eu am de dus la indeplinire o hotarare judecatoreasca", a explicat Oprescu.

Episcopii catolici din Romania, care se declara nemultumiti ca primarul general Sorin Oprescu tergiverseaza, in opinia lor, luarea de masuri pentru desfiintarea Cathedral Plaza, i-au trimis edilului, in 17 septembrie, o scrisoare in care ii cereau acestuia sa aplice decizia instantei privind demolarea cladirii.

"Este surprinzator pentru noi faptul ca, in totala opozitie cu declaratiile ferme de acum un an si jumatate, conform carora executivul Capitalei se obliga sa puna imediat in aplicare orice hotarare prin care i se va cere demolarea constructiei, actuala sa conduita este de a nu materializa aceasta hotarare care este definitiva de mai bine de un an si irevocabila de peste sase luni de zile. Speram ca nu va fi nevoie de pierderi de vieti omenesti si (sau) de tragedii care sa se produca din cauza blocului ilegal, pentru ca, in sfarsit, autoritatile publice sa reactioneze prompt si Primaria Municipiului Bucuresti sa puna in aplicare hotararea judecatoreasca", se arata intr-un comunicat remis de Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti (ARCB).

Curtea de Apel Ploiesti a dispus, in 23 ianuarie, definitiv si irevocabil demolarea turnului Cathedral Plaza si readucerea terenului pe care a fost edificata aceasta constructie la destinatia initiala, aceea de parc.

Primarul general Sorin Oprescu declara in 25 ianuarie, referitor la decizia instantei care obliga edilul Capitalei sa emita decizia privind desfiintarea constructiei Cathedral Plaza, ca asteapta sa vada "motivatia" magistratilor si ca va respecta legea.

Intrebat despre costurile unei eventuale operatiuni de demolare a constructiei, primarul general a spus si atunci ca municipalitatea va trebui sa recupereze de undeva respectiva suma, nefiind vorba despre o actiune ieftina.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri