Relatia proprietar-chirias este cel mai important aspect si nu inseamna doar sa ii zambesti si sa il ajuti cand are o problema, ci sa ii dovedesti cat de important este prin investitii, spune Liviu Tudor, care a reusit in acest an sa semneze cu chiriasii din Novo Park si West Gate prelungiri de contracte pentru circa 50.000 mp.

Dezvoltatorul a finalizat in acest an investitii totale de 40 mil. euro in 4 cladiri, insa spune ca nu are planuri concrete pentru extinderea spatiilor de birouri anul viitor, motivul principal fiind faptul ca nu dezvolta speculativ. “Daca am un precontract, o cerere din partea unui chirias care vrea sa se extinda, atunci vom construi”, spune Tudor care argumenteaza decizia prin faptul ca in prezent stocul disponibil este mare si in plus in zona sunt 5 proiecte noi, dintre care 4 incepute speculativ, in care nu se inghesuie chiriasii.

"In aceea perioada construiam doar daca aveam ante-contracte pentru 50% din suprafata, acum acest procent este de 80%", a mai spus Tudor.

Pana la noi proiecte, omul de afaceri spune ca proiectele pe care le detine vor intra intr-o perioada de consolidare.

Desi anul parea ca nu incepe prea bine pentru birourile omului de afaceri, Bitdefender alegand sa paraseasca birourile WestGate, proiectele au WestGate si Novo Park au reusit sa isi pastreze chiriasii mari, prelungindu-se contracte pentru circa 50.000 mp de birouri in cele doua parcuri.

Liviu Tudor, Genesis...
Citeste si: Tudor: In 2020 vom avea 3 MIL. mp de birouri. Dar, cine le va ocupa?

Care este secretul? Liviu Tudor considera ca imbunatatirea constanta a proiectelor ii determina pe chiriasi sa ramana in spatiile dezvoltate de compania Genesis Development pe care o controleaza. “Un intelept spunea ca oricat de bine faci un lucru intodeauna poti sa-l faci mai bine. Pentru noi acest upgrade continuu este esenta”, a declarat omul de afaceri Liviu Tudor.

Upgrade-ul s-a simtit anul acesta in birourile pe care le detine. In Novo Park, proiectul de birouri in care HP si Garanti si-au prelungit recent sederea, omul de afaceri a investit 800.000 euro intr-o cantina, in lucrarile de infrastructura care au fost efectuate in zona cladirii G, din strada Fabrica de Glucoza si in lucrari de peisagistica ce au presupus plantarea a peste 300 de arbusti foiosi. Lucrarile de infrastructura au avut ca scop amenajarea drumurilor de acces din Fabrica de Glucoza, a unei parcari supraterane cu 70 de locuri, a unei fantani arteziene si a trotuarelor din aceeasi zona.

In plus, proiectele de birouri West Gate si Novo Park, amplasate in vestul si respectiv nordul Bucurestiului, au obtinut certificarea BREEAM Very Good, devenind primele parcuri verzi de birouri de pe piata locala. In urma acestor certificari, Liviu Tudor, proprietarul celor doua proiecte, detine 100.000 mp de spatii de birouri verzi.

Si in West Gate s-au semnat o serie de prelungiri de contracte pentru o suprafata totala de 15.000 mp in acest an, care se adauga la o serie de prelungire semnate inca de anul trecut.

Novo Park prelungeste...
Citeste si: Novo Park prelungeste contractul cu Garanti Bank pana in 2024

“In afaceri respectul pentru client este totul, iar in cazul nostru ti-l poti arata printr-un upgrade permanent. Pentru agentii imobiliari prezentarea unor proiecte ca fiind vechi a fost un carlig de marketing, de fapt noi nu avem cladiri profesioniste vechi, pentru ca nu exista proiecte care sa aiba peste 10 ani de existenta. Noi am hotarat insa sa aducem in permanenta ceva nou in proiectele noastre, atat arhitectural, cat si tehnologic si cred ca efortul nostru a fost apreciat de companii”, a mai spus Liviu Tudor.

Cum sunt insa negocierile cu aceste companii care prelungesc contracte? Evident nu sunt simple, insa Tudor spune ca in primul rand ii roaga pe chiriasi sa mearga in piata, sa isi ia 2-3 agenti care sa le arate alternativele si abia pe urma sa se aseze la masa sa discute.

Omul de afaceri asteapta sa incheie anul cu venituri din chirii de 32 mil. euro, nivel similar cu cel din 2012.

Desi optimist vizavi de potentialul Romaniei, omul de afaceri considera totusi ca despre o revenire vom putea vorbi abia in 8-10 ani.

Liviu Tudor, Genesis...
Citeste si: Tudor: Piscina si co-working, un "must have" pentru un parc de birouri


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
West Gate prelungeste acordul cu Ericsson pentru 15.500 mp de birouri