Studiile recente au aratat ca organizarea birourilor de tip spatiu deschis poate lucra in defavoarea ideilor “stralucitoare”, chiar daca multi angajatori opteaza pentru acest tip de organizare pentru a putea colabora mai eficient si a spori creativitatea, scrie Businessweek

.

Susan Cain a dezvoltat unele cercetari efectuate pentru bestseller-ul Quiet, aparut in 2012, in care a militat pentru valoarea introvertitilor intr-o cultura in care se apreciaza natura extrovertita a oamenilor. In prezent, scriitoarea colaboreaza cu producatorul de mobilier Steelcase din Michigan, pentru a da o noua forma “vietii de birou”.

Colaborarea va avea ca rezultat o noua colectie de spatii discrete pentru introvertitii care vor sa stea departe de zumzetul colegilor de birou. Colectia se numeste “Quiet Space” si include 5 camere acustice etanse unde introvertitii se pot retrage dupa o stare de lucru foarte epuizanta. Camerele variaza in dimensiune de la 48 pana la 100 metri patrati, iar spatiile unde se poate colabora sunt mai mari. Acestea sunt dotate cu tesaturi fine, mobilier confortabil si sunt vopsite in tonuri discrete.

Un atu al acestor camere este ca angajatii se pot feri de privirile si urechile curioase ale altora. Conform unui sondaj efectuat pe 39.000 muncitori, Steelcase a constat ca 95% dintre ei au exprimat nevoia de intimitate, fie ca este vorba despre o programare la doctor sau o negociere cu un client mai delicat. Cain spera sa remedieze unul dintre paradoxurile biroului de tip open-space. Chiar daca discutiile vorbesc despre colaborare, de fapt o astfel de organizare inhiba relatiile dintre personal. “Valoarea unei prietenii consta in a face schimb de confidente”, spune Cain, “dar daca simti ca poti fi ascultat din intamplare, atunci e mult mai greu sa faci acest schimb”. “Intimitatea poarta cu ea implicatii negative”, a adaugat Cain. “Dar partea satisfacatoarea a unui loc de munca este capacitatea de a forma relatii de prietenie unul cu celalalt, intr-un mod destins”.

Cain nu prevede o revenire la modelul coltului de birou “Mad Men” – popularitatea open-space-ului provenind din costul lui – o strategie efectiva de a aduna mai multi oameni intr-un spatiu foarte mic. In schimb, ea indeamna angajatorii sa proiecteze spatii de lucru in care atat introvertitii, cat si extrovertitii sa poata face parte din mediile private, dar si din cele publice altfel vor trebui sa faca fata costului financiar ascuns al productivitatii pierdute. “Oamenii pur si simplu nu pot lucra”, spune ea. “Acest lucru nu are niciun sens economic”.

Citeste si:
Cinci trucuri ca sa treci peste emotii la interviul de angajare
Trucuri pentru introvertiti...

Sursa foto: Pagina de Facebook a Steelcase


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
COS, afaceri de 38 mil. euro anul trecut cu mobilier de birouri