RA-APPS repara vilele de protocol cu bani obtinuti din vanzarea imobilelor

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) va folosi o parte din sumele obtinute prin vanzarea imobilelor, operatiune de vanzare pe care continua sa o deruleze cu foarte mica eficienta in pofida avertizarilor consultantilor imobiliari, si pentru repararea vilelor de protocol ale statului.

Mandatul de a directiona o parte din aceste sume si catre casele de protocol i-a fost acordat regiei prin ordonanta a Guvernului. Dreptul de a cheltui banii pentru vilele de protocol i-a fost acordat RA-APPS prin derogare de la Legea finantelor publice, care stabileste ca veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, cu exceptia donatiilor si sponsorizarilor, care au stabilite destinatii distincte.

Acest principiu conform caruia veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume a fost invocat recent de Guvern ca argument pentru a respinge proiectul care propune ca persoanele care dezvaluie acte de coruptie sau evaziune sa primeasca 2% din suma recuperata de stat, informeaza Mediafax.

Bugetul de stat ia 50% din sumele obtinute prin vanzarea imobilelor

Pana in prezent, legea stabilea ca, dupa deducerea cheltuielilor aferente procedurilor de vanzare, precum publicitatea, 50% din sumele obtinute prin vanzarea imobilelor sunt varsate la bugetul de stat, iar restul de 50% ramane la dispozitia regiei pentru lucrari de modernizari si investitii la imobilele proprietatea publica a statului, la imobilele in care functioneaza institutii publice si pentru intretinerea bunurilor mobile aflate in domeniul public sau privat al statului si administrate de RA-APPS.

Prin ordonanta aprobata de Guvern, RA-APPS a primit dreptul sa utilizeze banii lasati la dispozitie si pentru conservarea, protectia si repararea bazei materiale de reprezentare si protocol. RA-APPS si-a propus sa plateasca in acest an 26,3 milioane lei pentru baza materiala de reprezentare si protocol, cu 11,2 milioane lei mai mult decat suma cheltuita anul trecut.

Citeste si:
Statul vrea manageri privati la inca 145 de companii
Statul vrea manageri privati...

Regia si-a accentuat pierderea in cei doi ani in care a vandut imobile din portofoliu prin proceduri contestate de catre consultanti imobiliari si aproape si-a dublat rezultatul negativ in 2013 comparativ cu 2012, nereusind sa atinga propriile tinte pentru care a cerut si obtinut avizul Guvernului. Vanzarea imobilelor din patrimoniu, in baza unei ordonante de urgenta a Guvernului adoptate in 2011, a fost derulata de catre RA-APPS in 2012 si 2013, ani pentru care raportul redactat recent de catre administratori privind rezultatele economico-financiare ale regiei releva aproape dublarea pierderilor de la un an la altul in pofida estimarilor optimiste.

Astfel, conform documentului, in 2012, RA-APPS, care de fiecare data anunta ca se va situa pe profit, a inregistrat venituri totale de 283,5 milioane lei si cheltuieli totale de 321,4 milioane lei, cu o pierdere rezultata de aproape 38 milioane lei, iar in 2013 a consemnat venituri totale de 308,9 milioane lei si cheltuieli totale de 374 milioane lei, pierderea urcand la 65 milioane lei.

Aceasta in conditiile in care in 2012 au fost scoase la vanzare 103 imobile, dintre care regia a reusit sa vanda doar 14 active, iar in 2013 au fost vandute 85 de imobile, dintre care 59 cu plata integrala si 26 cu plata in rate.
Contravaloarea activelor vandute a fost de numai 14 milioane euro, de trei ori mai mica decat estimarea initiala a RA-APPS, prezentata Guvernului si aprobata de Executiv prin hotarare.

RA-APPS a fost obligata de fiecare data, la final de an, sa isi revizuiasca negativ estimarea bugetara initiala, pe fondul licitatiilor repetate si esuate pentru vanzarea imobilelor, cele mai multe din lipsa de oferte. Consultanti imobiliari au atentionat in repetate randuri ca vanzarea activelor in conditiile actuale ale pietei nu este cea mai buna solutie si ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre firme private sunt alternative la vanzarea individuala a proprietatilor, care ar asigura o transparenta sporita si un castig mai bun pentru stat.

Citeste si:
Care sunt mașinile scoase la vânzare de către ANAF în februarie
Care sunt mașinile scoase la...

In bugetul prognozat pentru acest an, aprobat de Guvern in luna februarie, RA-APPS a a anuntat din nou ca va incasa 190 milioane lei din licitatii, aproape aceeasi suma calculata si ratata in 2013. In acelasi timp, in buget, regia anunta ca va cheltui in mod sigur in acest an peste 55 milioane lei cu evaluarea si publicitatea acestor imobile scoase la vanzare. RA-APPS va mai plati in acest an 26,3 milioane lei pentru baza materiala de reprezentare si protocol, cu 11,2 milioane lei mai mult decat suma cheltuita anul trecut.

Regia Protocolului de Stat, la care lucreaza peste 2.170 de angajati, cu un castig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele lor.

Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase. Surse oficiale au declarat ca intregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.

Citeste si:
Ce vor face românii după ce Guvernul a amânat reducerea TVA pentru...
Ce vor face românii după ce...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri