24 Noiembrie 2014

Treapta cu treapta prin istorie: cele mai frumoase scari



Multe din vilele istorice vizitate pastreaza cu sfintenie inca multe din elementele originale, iar printre cele mai impresionante sunt scarile de marmura sau lemn ale vremurilor apuse.

O scara dantelata pe Dealul Mitropoliei

Cladirea care ridica in jurul tau o intreaga lume de proiectii ale unei istorii tesute din franturi iti ofera prin fiecare coloana, fiecare treapta, fiecare mic detaliu o parte din spiritul ei. Aflata in proprietatea unui investitor grec, cladirea a trecut printr-un proces de restaurare minutios, care a ajuns acum la final.


Pe strada Frumoasa

Pasii nostri pe strada Frumoasa se opresc la numarul 39, unde se afla una dintre casele monument istoric de pe aceasta strada. Imobilul de la numarul 39, o casa ca o matrioska, in care se ascunde surpriza dupa surpriza pe masura ce o explorezi, a fost ridicat la granita dintre secolele XIX si XX de o femeie, Maria Farcasanu.


Vila Colibaseanu

O vila construita pentru a putea primi in vizita familia regala dupa standardele vremii a rezistat cu stoicism vremurilor si a ajuns cu bine, plina de povesti, in mainile mostenitorilor- familiile Chrissoveloni si Butculescu.


Vila Alexandru Prager

Coloane de marmura, decoratiuni spectaculoase, petreceri fastuoase si un strop de adrenalina intr-o casa care anul trecut, dupa investitii substantiale si lucrari de reabilitare migaloase, si-a recuperat farmecul de altadata.


Vila Vintila Bratianu

In 4 august 1916, in biblioteca de stejar a vilei lui Vintila Bratianu, Romania a semnat Conventia prin care s-a alaturat Antantei in Primul Razboi Mondial, moment care a stat la baza fauririi Marii Uniri.


Pe scari de piata in strada Ion Mincu

Vila construita in 1919 de renumitul arhitect Victor G. Stephanescu pe strada Ion Mincu din Capitala este plina de surprize. Construita in stil neoclasic romanesc, vila are un exterior in linii simple, care nu epateaza, desi decoratiunile intrarii principale sunt conservate. Simplitatea exteriorului face insa cu atat mai placuta surpriza interiorului, un spatiu somptuos care te intampina cu o serie de surprize: vitralii, mozaic venetian, dar si o cupola pictata cu o inaltime de 11 metri.


Vila Urlateanu

Ion Urlateanu, descendent al familiei boieresti cu acelasi nume, unul dintre primii medici ai spitalului Colentina, si-a ridicat in 1920 o vila in zona Gradina Icoanei. Constructia de 2.000 mp reflecta in totalitate prestigiul medicului care l-a avut printre pacienti si pe maresalul Pildsudsk, presedintele Poloniei.




Citeste si