Strada Frumoasa din Bucuresti este parca desprinsa dintr-o lume magica, situata departe de cotidian. Treci pe langa fatade gratioase, usi impunatoare, ferestre care te invita sa tragi cu ochiul spre alte lumi, totul intr-o liniste surprinzatoare pentru oras. Pasii nostri pe strada Frumoasa se opresc la numarul 39, unde se afla una dintre casele monument istoric de pe aceasta strada.

Imobilul de la numarul 39, o casa ca o matrioska, in care se ascunde surpriza dupa surpriza pe masura ce o explorezi, a fost ridicat la granita dintre secolele XIX si XX de o femeie, Maria Farcasanu. Maria Farcasanu apare ca proprietar al unor terenuri in zona strada Frumoasa in 1896. Aceste terenuri, cu functiuni agricole, apareau intr-un plan al orasului din 1852 ca apartinandu-i unui anumit George pentru ca mai apoi intr-un plan din 1896 proprietar al parcelor sa fie Maria Farcasanu. Tot in 1896 Maria Farcasanu obtinea si autorizatia de constructie pe terenurile respective.

Casa Farcasanu

Pe cererea de avizare a constructiilor apar doua nume: cel al Mariei Farcasanu si al antreprenorului Piantini, cel care a lucrat la mai multe locuinte importante ale Bucurestiului acelor vremuri, printre care si Casa Mincu, unde a realizat unele lucrari. Strada Frumoasa era in epoca un traseu ce pleca de la Podul Mogosoaia, o lua spre vest, ajungea pe ulita Sevastopol, iar dupa aceea cotea brusc spre nord. La mijlocul secolului al XIX, loturile in zona erau parcelate si apareau si primele imobile, insa majoritatea terenurilor aveau inca functiuni de terenuri cultivate. Cele mai importante locuinte din zona la aceea data erau casele Kretzulescu si Niculescu. Intr-un plan din 1871 deja majoritatea loturilor din strada Frumoasa sunt ocupate la strada de constructii. In 1896 apare si proiectul casei Mariei Farcasanu. Terenul Mariei Farcasanu de la actualul numar 39 al strazii se invecina la aceea data cu proprietatile lui Alecu Ulescu, Annei Vaida, dar si ale lui Iorgu Catacuzino, Elenei Focsa si Duro.

Casa maria farcasanu

Maria Farcasanu a locuit in casa de pe strada Frumoasa. In 1918, numele ei apare in unele documente care precizeaza ca locuia ca rentiera in acest imobil. In aceeasi casa din strada Frumoasa a locuit in ultima parte a vierii si scriitorul si ziaristul Nicolae D. Cocea, un adept al socialismului si un personaj extrem de controversat al perioadei si francmason activ.

Acest imobil l-am descoperit, gazduiti pentru cateva ore, de compania Geometry Global. Biroul din Bucuresti al Geomery Global, cea mai mare agentie de activare de brand din lume, este amplasat in cei circa 1.500 mp ai casei de pe strada Frumoasa, nr. 39, iar lumea creativitatii contemporane se impleteste acum cu formele lumii vechi. Delimitata de strada de o curte destul de generoasa si verde, intrarea in casa al carui prag a fost trecut si de rochiile clopot si palariile decorate ale anilor 1.900 si de tenesii si jeansii moderni se face din lateralul cladirii printr-o usa impozanta din lemn masiv.

Scarile de marmura, candelabrele uluitoare, frizele decorative si elementele florale lucrate in stuc la nivelul tavanului si scafei te intampina in aproape orice incapere de la parter. Inca din exterior observi de altfel frizele formate din siruri de motive vegetale si geometrice care decoreaza cladirea ca o dantela delicata. Detaliile au fost de altfel perfect conservate in imobilul care are deja o varsta venerabila, iar restaurarea se poate observa ca s-a facut cu o grija deosebita fata de toate elementele cu valoare istorica. Chiar daca in prezent compartimentarea interioara s-a modificat partial fata de proiectul unitial, decoratia a ramas aceeasi, conservand perfect gustul unei epoci apuse pe care nu ai mai dori sa o parasesti.

Fotografii de Mircea Dragos.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri