Ion Urlateanu, descendent al familiei boieresti cu acelasi nume, unul dintre primii medici ai spitalului Colentina, si-a ridicat in 1920 o vila in zona Gradina Icoanei. Constructia de 2.000 mp reflecta in totalitate prestigiul medicului care l-a avut printre pacienti si pe maresalul Pildsudsk, presedintele Poloniei.


Casa, declarata monument istoric, a fost construita in 1920 si a fost restaurata complet la fosta sa glorie in 2005 de un investitor local, care a achizitionat proprietatea in 2003, dupa ce a fost retrocedata proprietarilor de drept.

Un spatiu amplu, luminos, vila construita in stil neobizantin, cu o suprafata construita de peste 2.200 mp amplasata pe strada Dumbrava Rosie, a fost pana in 2012 sediul Centrului Cultural American.

De cand Centrul Cultural American si-a schimbat sediul, proprietatea este din nou pe piata, fiind in acelasi timp scoasa si la vanzare si la inchiriere. Si proprietatea de pe strada Dumbrava Rosie, una dintre cele mai impunatoare strazi bucurestene, amplasata intre parcul Ion Voicu si parcul Gradina Icoanei, ca multe alte proprietati de lux, este nevoita sa isi astepte mult mai mult timp cumparatorii sau chiriasi, avand in vedere bugetele din ce in ce mai reduse. Pana a ajunge insa in peisajul proprietatilor exclusiviste scoase la vanzare, vila a fost un punct fierbinte pentru contraspionaj, in special dupa racirea relatiilor dintre STASI si Securitate.

Intre perioada de glorie, cand era resedinta medicului Urlateanu, si perioada in care a devenit sediul cultural al SUA, in cladire a functionat ambasada fostei Germanii de Est, iar postura in care s-a aflat a pozitionat-o ca un punct cheie de monitorizat pentru Securitate.

Pana sa ajunga sediul cultural al SUA, cladirea a trecut printr-un amplu proces de renovare. Dupa Revolutie, vila a fost retrocedata proprietarilor de drept, care mai apoi, in anul 2003 au vandut-o catre actualii proprietari.

“In perioada 2005-2012 vila a fost inchiriata Centrului Cultural American.Dupa expirarea contractului de inchiriere vila a fost din nou renovata. Este proprietatea unei societati comerciale cu capital integral romanesc”, spune Sorin Barbunca, broker imobiliar in cadrul PerfectConsulting.

“Suprafata utila a casei este de aproximativ 1.900mp. Datorita marimii si dotarilor vila este ideala pentru un sediu de companie sau ambasada.Pretul de vanzare al imobilului este de 4,5 milioane de euro, iar chiria este de 10 euro/mp/luna+tva”, mai spune Barbunca.

Compania a mai redus in ultimul an pretul cerut pentru vila, initial, potrivit unor informatii anterioare, pretul era de peste 5 mil. euro.


Fotografii de Mircea Dragos.

Sursa foto: Mircea Dragos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri