Vila ridicata in 1930 de printul Barbu Stirbei la malul marii are o suprafata construita de peste 500 mp si un pret de pornire de 450.000 euro, potrivit datelor Armark Historical Estate, divizia de real estate a casei de licitatii Artmark. Vilia scoasa la vanzare a fost ridicata de Barbu Stirbei, un apropiat al Reginei Maria, dupa planurile lui Mario Stoppa, arhitectul care a proiectat si resedinta de vara a familiei regale din Mamaia, un complex care incepea sa fie contruit in 1924 si finalizat doi ani si jumatate mai tarziu.

vila barbu stirbei

Vila ridicata de Barbu Stirbei avea sa semene cu cea pe care si-a construit-o refina Maria dupa ce a donat complexul Reginei Elena in 1927, potrivit informatiilor Artmark Historical Estate. Mario Stoppa, arhitectul care a proiectat ambele locuinte, "avea un CV impresionant, realizand printre altele proiectul Bisericii Italiene din Bucuresti (1915-1916), proiectul Palatului Stirbei, castelul regal de la Savarsin sau restaurari la Palatul Cotroceni (1940-1941). Utilizarea minaretului drept simbol ramane marturie a pasiunii si respectului pe care si Barbu Sirbei - la fel ca Regina Maria - il purta culturii autohtone, rememorand astfel istoria turca a satului Mamaia (in turca Mamakioi/Mamai Kioi). Totodata, folosirea turnului-minaret confera si astazi o priveliste exceptionala, de 360⁰", se mentioneaza in descrierea proprietatii.

Citeste si:

vila barbu stirbei mamaiaArtmark, una dintre cele mai importante case de licitatii din Romania, si-a extins liniile de business, lansand o noua divizie dedicata proprietatilor istorice: Artmark historical estate. Noua divizie a Artmark care va functiona dupa modelul firmelor de consultant imobiliara isi propune sa promoveze proprietati de patrimoniu sis a structureze o nisa in piata de real-estate. “Organizarea acestei piete, crearea reperelor privind evaluarea acestui tip de imobile, atragerea atentiei investitorilor si pasionatilor fac toate parte din obiectivele Artmark Historical Estate”, potrivit oficialilor companiei.

Artmark este o casa de licitatii de arta infiintata in 2008 care selecteaza, evalueaza si pune in circuitul pietei de arta opere cu autenticitate garantata, sustinand in paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizeaza expozitii de arta la nivel national. In cei cinci ani de existenta, Artmark, liderul pietei de arta din Romania (76% cota de piata in 2013, conform datelor Indexului Pietei Romanesti de Arta), a organizat peste 120 de licitatii de arta, care au pus in vanzare peste 15.000 de opere de arta si obiecte de colectie (dintre care, numai in 2013, aproximativ 5.000). Piata licitatiilor de arta din Romania s-a situat in 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro in 2012 si 13,7 milioane euro in 2011), intr-o piata de arta ce poate fi estimata ca depasind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei in piata a dus la cresterea numarului de tranzactii, licitatiile de arta inregistrand adjudecarea mai multor obiecte de arta decat in 2012 cu 6%.