Compania Hidroelectrica ii va retroceda lui Dominic Habsburg, proprietarul Castelui Bran, un teren de aproape 2.000 metri patrati si o microhidrocentrala nefunctionala amplasata in judetul Brasov.

"Hidroelectrica a emis decizia de restituire in natura 195/2011 prin care admite notificarea 2.124/2001 a petentilor Dominic Habsburg-Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, toti in calitate de succesori ai defunctei Printesa Ileana a Romaniei si dispune restituirea in natura a imobilelor teren in suprafata de 1.186 metri mpatrati si centrala hidroelectrica de mica putere Bran Vechi in favoarea mostenitorilor", a comunicat Hidroelectrica la solicitatea Mediafax.

Proprietatea respectiva a apartinut printesei Ileana Hohenzollern-Sigmaringen si a intrat in proprietatea statului in 1948 in baza unui decret de expropriere. Copiii mostenitori ai printesei, respectiv Dominic Habsburg-Lothringen si surorile sale Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer, au inaintat Hidroelectrica in 2001 o notificare prin care au solicitat retrocedarea proprietatii mentionate.

In anul 2010, o comisie din Hidroelectrica a inaintat conducerii companiei de stat o nota de fundamentare cu propunerea de intocmire a documentatiilor necesare si emiterea deciziei de restituire. "Microhidrocentrala Bran Vechi nu este functionala, iar costurile aferente punerii ei in functiune ar implica un efort financiar care nu se justifica. De asemenea, valoarea contabila ramasa a centralei este foarte mica, astfel ca impactul acestei retrocedari asupra rezultatului Hidroelectrica este nesemnificativ", mentioneaza compania.

Castelul Bran, a carui prima atestare documentara dateaza din 1377, a fost donat in 1920 de Consiliul orasenesc Brasov Reginei Maria in semn de recunostinta fata de contributia ei la infaptuirea Marii Uniri din 1918.

Citeste si:
Skanska si Topolinski au batut palma pentru un teren in Bucurestii Noi
Skanska a cumparat un teren...

Regina l-a amenajat si l-a lasat mostenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman. Castelul a fost deschis in 1956, fiind partial amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala. In 1987, castelul a intrat in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993. Castelul Bran a fost retrocedat lui Dominic Habsburg in 2006.

Hidroelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Energiei, si este cel mai mare producator de electricitate din Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cum arata ecosistemul startup-urilor din Bucuresti