Imobilele confiscate, administrate de institutiile publice, spre valorificare

Imobilele confiscate vor fi valorificate cu prioritate prin utilizarea acestora de catre institutii publice, care le vor prelua in administrare, urmand sa fie valorificate sub o alta forma doar daca nicio institutie publica nu va fi interesata de acestea, conform unei ordonante de urgenta a Guvernului.

La inceputul sedintei de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul va adopta un prim act normativ referitor la bunurile confiscate, urmand ca, pana la finalul lunii aprilie, sa se infiinteze, in baza unui proiect de lege, si Agentia Nationala de Identificare a Bunurilor Indisponibilizate, scrie Mediafax.

"Inteleg ca Justitia si Finantele v-ati inteles si bunurile imobile confiscate sa fie valorificate fie intrand in proprietatea institutiilor publice, fie, daca nu exista nicun fel de institutie publica care sa poata sa foloseasca acele bunuri, sa treceti la partea de valorificare, care categoric presupune mai mult timp", a spus Ponta ministrilor la inceputul sedintei de Guvern.

La finalul sedintei, Guvernul a transmis un comunicat in care arata ca aceste bunuri imobile intrate prin confiscare in proprietatea privata a statului pot fi transmise in domeniul public al statului si in "administrarea", nu in proprietatea, autoritatilor administratiei publice centrale, altor institutii publice de interes central sau regiilor autonome de interes national.

Transferul acestor imobile se va face prin hotarare a Guvernului initiata de Ministerul Finantelor. Potrivit actului normativ, bunurile imobile confiscate pot fi date in administrarea autoritatilor administratiei publice centrale, altor institutii publice de interes central sau regiilor autonome de interes national la solicitarea acestora.

Citeste si:
Ce vor face românii după ce Guvernul a amânat reducerea TVA pentru...
Ce vor face românii după ce...

"Noile reglementari privind destinatia unor bunuri imobile confiscate au fost aprobate de Guvern avand in vedere ca prin hotarari judecatoresti s-a dispus confiscarea unor bunuri imobile de mari dimensiuni, iar in vederea administrarii necesita personal specializat care este fie insuficient, fie indisponibil in cadrul organelor de valorificare (de exemplu, Directia Generala Regionala a Finantelor

Publice Bucuresti, administratiile judetene ale finantelor publice si administratiile finantelor publice ale sectoarelor municipiului Bucuresti, pentru bunurile intrate in proprietatea privata a statului aflate pe teritoriul Romaniei, precum si structurile de specialitate cu atributii in acest sens din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pentru bunurile intrate in proprietatea privata a statului, care nu se afla pe teritoriul Romaniei). De asemenea, administrarea/conservarea acestor imobile necesita cheltuieli importante. Pe de alta parte, sunt necesare sedii pentru unele institutii publice, in conditiile in care locatiile actuale sunt improprii desfasurarii activitatii sau au fost retrocedate in conditiile legii", se afirma in comunicat.

In urma adoptarii ordonantei de urgenta, si purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota, a precizat ca imobilele confiscate pot fi obtinute de catre autoritatile publice centrale sau locale in urma unei solicitari.
"Daca sunt solicitari in aceasta privinta si se incheie procesul verbal de predare-primire in 90 de zile, asa cum prevede ordonanta de urgenta, atunci ele trec in administrarea acestor autoritati centrale sau locale", a aratat Calota.

In cazul in care nu exista solicitari pentru imobilele respective, acestea pot fi scoase la vanzare conform perevederilor Ordonantei 14/ 2007 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului.

Citeste si:
Școlile, spitalele și fabricile, focare de COVID-19
Școlile, spitalele și...

Calota a adaugat ca licitatiile de valorificare a imobilelor deja intrate in proprietatea privata a statului vor continua pana la finalizare potrivit vechii Ordonante 14/ 2007.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, anuntase la sfarsitul lunii martie ca bunurile indisponibilizate in procese penale vor fi valorificate prin intermediul unei noi structuri, denumita Agentia Nationala de Identificare a Bunurilor Indisponibilizate, care va fi infiintata in baza unui proiect de lege transmis Parlamentului spre dezbatere in regim de urgenta.

Proiectul de infiintare a noii agentii prevedea initial ca imobilele confiscate, in urma unei decizii a magistratilor, ar urma sa fie transformate in unitati medicale, de invatamant sau in sedii ale unor institutii publice.

Citeste si:
Cîțu despre protestul polițiștilor: E necinstit față de ceea ce e...
Cîțu despre protestul...
Sursa foto: Casa daramata/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri