Piata imobiliara romaneasca este departe de o supraincalzire, bancile fiind mult mai precaute inainte de a acorda credite unor dezvoltatori noi sau atunci cand au in fata proiecte nesustenabile, considera Liviu Tudor, presedinte Genesis Development.

“Nici vorba sa avem o bula imobiliara in Romania, dar daca ne grabim sa supradezvoltam un anumit sector atunci s-ar putea sa nu avem succesul sperat. Supraoferta genereaza presiune asupra preturilor, dar chiar si asa nu putem sa vorbim in prezent de o bula”, a declarat Liviu Tudor, in cadrul conferintei (RE)Construct, organizata de wall-street.ro in parteneriat cu Genesis Development si Coldwell Banker.

Zona de birouri este una dintre putinele unde in prezent se poate vorbi despre o supraoferta, considera Liviu Tudor, care adauga faptul nu s-ar grabi sa faca o dezvoltare in acest sector.

“Birourile au fost atractive pentru ca in timpul crizei au reprezentat unul dintre pilonii de rezistenta, avand in vedere ca marii angajatori ai lumii – multinationalele – au sustinut aceasta zona. Tot sectorul imobiliar a suferit in criza, mai putin birourile cu multinationale. Totusi, pentru zona de birouri parerea mea este ca avem deja o supraoferta si nu m-as grabi la dezvoltare”, a mentionat seful Genesis Development.

In privinta relatiei dezvoltatorilor imobiliari cu bancile, Tudor spune ca accesul la finantare este la fel de facil ca acum 5 ani pentru proiectele sustenabile, problemele incepand sa apara in cazul proiectelor de tip “aventura”.

Ana Dumitrache, CTP: Jumatate...
Citeste si: Cat pierde Romania in dezvoltare din lipsa infrastructurii

“Pentru proiectele sustenabile este la fel de usor sa te finantezi precum acum 5 ani. Pentru jucatorii noi sau pentru proiectele nesustenabile nu este insa deloc mai usor sa obtii o creditare. Este bine ca bancile sunt mai precaute; acum 7 ani nu exista loc unde sa nu vezi doi oameni care puneau la cale un proiect imobiliar. Bancile si-au invatat lectia in contextual nefast al crizei, iar acum nu cred ca vom mai vedea proiecte ‘aventura’, ci mai degraba proiecte sustenabile”, a declarant Liviu Tudor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
(RE)Construct 2015: Este piata constructiilor in pragul unei noi bule?