Omul de afaceri Ovidiu Sandor este cunoscut in special ca dezvoltator imobiliar. Dragostea sa fata de arta incepe insa sa fie la fel de cunoscuta ca si activitatea sa din business. Colectionar si iubitor de arta contemporanta, Ovidiu Sandor a initiat cel mai mare eveniment necomercial de arta vizuala din Romania prin fundatia Art Encounters, pe care a fondat-o chiar anul acesta. Prin fundatie va fi organizat si Art Encounters, evenimentul care va transforma Timisoara intr-o uriasa expozitie de arta contemporana timp de aproape o luna, intre 3 si 31 octombrie. Operele de arta vor fi expunse in 17 locatii din Timisoara si 3 din Arad, inclusiv cladirea de birouri City Business Centre, dezvoltata de Ovidiu Sandor, o fosta cazarmã militarã, o sinagoga sau chiar o fabrica din orasul invecinat, Arad, iar curatorii sunt nume grele ale scenei artistice europene Nathalie Hoyos si Rainald Schumacher.

Cum a ajuns Ovidiu Sandor sa initieze acest eveniment urias? Art Encounters vine in contextul unei pasiuni dezvoltate de cativa ani de omul de afaceri pentru arta contemporana. „Incerc sa fiu colectionar de arta contemporana, iar o parte din a colectiona inseamna si sa sprijini domeniul artistic, sa te implici”, povesteste Ovidiu Sandor.

Acest mecenat contemporan, care a inceput initial prin ideea unei mici expozitii si s-a extins intr-un eveniment care se va intinde pe o luna si va avea expozitii impanzite in intreg orasul, cu participarea unor specialisti de la marile institutii internationale de profil (Centrul Georges Pompidou din Paris sau Galeriile Tate din Londra) este si un mod de a aduce lumea artei contemporane in vizorul intregii comunitati.

Acest proiect ambitios vine si in contextul unor lipsuri in peisajul cultural si artistic al Romaniei. „In Romania exista un gol in sensul lipsei unor evenimente sau locuri in care se poate purta un dialog al artei contemporane. Nu exista un eveniment de amploare care sa nu fie de natura comerciala. Astfel, ne dorim ca din doi in doi ani, Timisoara sa fie gazda acestui dialog al artei”, spune Sandor.

Citeste si:

Acest dialog are loc intre artisti romani care lucreaza in Romania si strainatate, dar si artisti staini care in operele lor au referinte la cultura romaneasca. In expozitie, vor exista si programe de rezidenta, prin care artisti foarte tineri vor locui in Timisoara si vor crea lucrari special pentru Art Encounters, acestora urmand sa le fie puse la dispozitie mijloacele si materialele necesare. De asemenea va exista si un program complementar care va promova toate celelalte evenimente vizuale din orasele din regiune, dar si alte tipuri de evenimente artistice.

Sandor spune ca in plus isi doreste ca evenimentul sa aiba si o componenta educationala. „Vrem sa ne adresam comunitatii regionale si sa incurajam vizionarea de arta contemporana. Vrem sa demonstram ca este pentru toata lumea, ca nu exista un mod unic de a relationa cu acest tip de arta”, a declarat Sandor care a mentionat ca la expozitii sunt asteptati si circa 5.000 de elevi care sa intre in contact prin programele educationale cu arta vizuala contemporana.

In eveniment sunt implicare resurse uriase atat financiare, cat si umane. Ovidiu Sandor spune ca se asteapta sa fie in total circa 150 de voluntari, urmand ca o parte din acestia sa fie oameni specializati care sa poata explica expozitiile. Circa 20 de persoane se ocupa de organizare, iar in expozitie vor fi aproximativ 100 de artisti.

Bugetul total al evenimentul se va ridica la circa 200.000 euro, bani care provin din surse private, firme partenere, fundatii si institutii publice. Proiectul a castigat si o finantare AFCN.