Bucurestiul se afla mult in spatele unor capitale precum Praga (Cehia) sau Varsovia (Polonia) in ceea ce priveste dezvoltarea de spatii comerciale ajustate la puterea de cumparare a locuitorilor, sustine unul dintre cei mai tineri investitori in domeniu de pe piata.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Andrei Pogonaru, fiul omului de afaceri Florin Pogonaru, cunoscut pentru investitiile din domeniul imobiliar, constructii, dar si activitatea de pe piata de capital si responsabilul dezvoltarii proiectului Veranda Mall din cartierul bucurestean Obor, sustine ca Bucurestiul inca suporta dezvoltare de noi proiecte comerciale, fiind inca departe de nivelul din mai multe capitale din regiune.

“Daca ne uitam la Bucuresti suntem inca departe de mai multe orase din tara. Suntem la jumate fata de ceea ce intalnim in Praga sau Varsovia. Statistic vorbind inca este loc. Veniturile unui centru comercial sunt mari, deci mai este loc de competitie”, este de parere tanarul antreprenor in varsta de 31 de ani.

In opinia acestuia, cand gandesti un centru comercial nu trebuie sa te uiti intai la suprafata disponibila, ci la catchment-ul zonei in care urmeaza sa il dezvolti.

“Chiriasii sunt parteneri si trebuie sa le intelegi cerintele si sa optimizezi proiectul pentru ei. Daca nu faci acest lucru risti sa esuezi”, crede Andrei Pogonaru.

Dupa Veranda Mall, familia Pogonaru analizeaza posibilitatea deschiderii unui nou centru comercial in Capitala

Familia Pogonaru analizeaza cu atentie posibilitatea deschiderii unui nou centru comercial in Capitala, dupa finalizarea proiectului din cartierul Obor, care ar urma sa fie inaugurat in cursul anului viitor.

“Ne gandim sa continuam expansiunea de centre comerciale in Bucuresti si lucram indeaproape cu echipa de project management, dar si cu partenerii externi. Sunt zone, le analizam si suntem in negocieri cu mai multe spatii, care ar fi cumva similare cu ce dezvoltam in zona Obor. Exista chiar posibilitatea inclusiv de a-l extinde pe cel actual”, a declarat pentru wall-street.ro Andrei Pogonaru.

Fiul omului de afaceri Florin Pogonaru sustine ca piata imobiliara traverseaza un moment foarte bun. “Piata trece printr-o perioada buna, insa nu poate fi vorba despre o bula imobiliara, ci poate doar faptul ca randamentele sunt pozitive. In ciuda climatului favorabil, este mult mai greu astazi sa gasesti usor finantare pentru investitii noi. Pentru a dezvolta azi un proiect imobiliar esti mult mai bine verificat de institutia creditoare. Este pana la urma un risc individual al dezvoltatorilor”, a spus acesta.

Doua mari proiecte comerciale vor rasari in Capitala in toamna lui 2016

Locuitorii Capitalei se pregatesc sa imbratiseze doua noi mari proiecte comerciale, in cursul anului 2016 fiind programata deschiderea Veranda Mall Obor, proiectul de 60 de milioane de euro al familiei Pogonaru, dar si proiectul ParkLake Plaza din cartierul Titan, dezvoltat de catre Caelum Development si Sonae Sierra.

Veranda Mall Obor, proiect care va necesita un efort investitional de circa 60 de milioane de euro, ar urma sa fie inaugurat in toamna anului 2016, asta dupa ce in urma cu cateva luni au fost demarate oficial lucrarile.

“Suntem in grafic pentru deschiderea centrului comercial din toamna anului viitor. In momentul de fata am finalizat aproximativ 20% din proiect, turnand deja jumatate din beton. Sunt peste 400.000 de locuitori care se afla in proximitatea viitorului centru comercial, proiectul fiind gandit in acest fel. Va fi un centru cultural si un loc de intalnire pentru locuitorii din zona Obor, una cu istorie in ceea ce priveste comertul. Zona Ziduri Mosi a fost cunoscuta drept una comerciala inca din secolul al 17-lea, in un spatiu dedicat unui targ anual in care veneau oameni din toata tara. Zona avea inclusiv o conotatie religioasa pentru ca mai tarziu sa se numeasca Obor. (…) Vrem sa revenim la notiunea de loc de intalnire, dar aducem ceva modern, complementar la ce exista. La noi dezvoltatorii s-au obisnuit ca atunci cand construiesti un mall sa ai proiectul finalizat si sa iti astepti clientii. Noi avem clientii si le construim mall-ul”, spune Andrei Pogonaru (foto mai jos), responsabilul proiectului Veranda Mall din zona Obor, intr-un interviu pentru wall-street.ro.

Potrivit lui Andrei Pogonaru, zona Obor este frecventata anual de circa 8 milioane de oameni.

Tot in toamna anului viitor va fi inaugurat si ParkLake Plaza, cel mai mare proiect comercial din Bucuresti din cursul anului viitor. Park Lake Plaza, unul dintre cele mai importante proiecte comerciale anuntate in Romania, si totodata unul dintre cele mai asteptate mall-uri ale Capitalei in 2016, va fi inaugurat in luna septembrie a anului viitor, cu o intarziere de sase luni fata de data stabilita initial de catre dezvoltatorii proiectului

Tot pe lista de inaugurari de centre comerciale a anului viitorul se mai numara proiectul Shopping City Timisoara (55.700mp/NEPI/cca. 80 mil. ero), Piatra Neamt Shopping City (29.000 mp/NEPI, 34 mil. euro) sau Mega Mall Satu Mare (27.000 mp, NEPI, 28 mil. euro).

Andrei Pogonaru (31 de ani) este fiul cunoscutului om de afaceri Florin Pogonaru, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori de pe plan local, cu activitati in zona de fonduri de capital, tranzactii bursiere si investitii in zona de imobiliare.

Proiectul Veranda Mall Obor este coordonat in totalitate de tanarul Andrei Pogonaru prin compania Prodplast Imobiliare. Fiul omului de afaceri Florin Pogonaru este absolvent al Universitatii Cambridge din Marea Britanie, iar inca de la 16 ani a fost plecat la studii in strainatate, fiind implicat in proiectul viitorului centru comercial de mai bine de 5 ani de zile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri