Programul Operational Regional a lansat pentru apelul de proiecte privind patrimoniul natural si cultural o linie de finantare de 270 de milioane de euro, valoarea eligibila pentru un proiect fiind de minimum 100.000 de euro si maxim 10 milioane de euro.

MDRAP a lansat acest apel de proiecte POR pe data de 25 martie , in calitate de Autoritate de Management a programului , conform Mediafax.

In perioada 25 mai 2016 – 25 noiembrie, se pot depune spre finantare proiecte destinate conservarii, protejarii, promovarii si dezvoltarii patrimoniului natural si cultural – prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritara 5 - Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, Prioritatea de investitii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

"Pentru apelul destinat proiectelor de patrimoniu, bugetul alocat este de 270,83 de milioane euro, din care 233 de milioane provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Ce urmarim este ca, dupa finantarea acestor investitii, sa creasca gradul de conservare la obiectivele de patrimoniu sau numarul de vizitatori. Proiectele finantate prin acest apel POR vor contribui, in acest fel, la conservarea identitatii culturale si dezvoltarea economica locala", a declarat viceprim-ministrul Vasile Dincu.

Valoarea eligibila pe proiect este de minimum 100.000 de euro, indiferent de clasificarea monumentului istoric si de maximum cinci milioane euro, cu exceptia obiectivelor de patrimoniu inscrise pe lista UNESCO, in cazul in care valoarea maxima a proiectului este de zece milioane de euro.

Ce obligatii au beneficiarii si ce obiective isi doreste programul indeplineasca

Beneficiarii vor asigura din bugetele proprii o cofinantare de minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Pentru acest apel de proiecte pot solicita finantare autoritatile publice centrale si locale, unitatile de cult, ONG-uri si parteneriate intre aceste entitati.

Scopul si realizarea activitatilor propuse in proiect trebuie sa contribuie la punerea in valoare a obiectivului de patrimoniu, pentru a se crea premisele cresterii numarului de vizitatori, ca urmare a investitiei realizate si de a contribui la cresterea competitivitatii arealului in care sunt localizate.

Programul si-a propus restaurarea a 45 de obiective de patrimoniu cultural si cresterea cu 45.000 a numarului preconizat de vizite la obiectivele de patrimoniu cultural si natural si la atractiile care vor beneficia de sprijin.

Printre activitatile finantabile se numara: restaurarea, consolidarea, protectia si conservarea monumentelor istorice si a frescelor, picturilor murale exterioare, stucaturilor.

De asemenea - restaurarea si remodelarea plasticii fatadelor; echiparea cu dotari pentru asigurarea conditiilor de climatizare, siguranta la foc, antiefractie; activitatile de marketing si promovare turistica a obiectivului restaurat; activitatile pentru digitizarea obiectivului restaurat in cadrul proiectului si alte activitati conexe pentru punerea in valoare sau functionalitate a obiectivului de patrimoniu restaurat – sunt activitati finantabile prin acest proiect.

Vor avea prioritate la finantare acele obiective de patrimoniu localizate in teritorii conectate la cresterea economica.

Programul Operational Regional 2014-2020 succede Programului Operational Regional 2007-2013 si este unul dintre programele prin care Romania va putea accesa fondurile europene structurale si de investitii provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), in perioada actuala de programare.

Programul Operational Regional (POR) 2014-2020 este gestionat de Autoritatea de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si a fost adoptat de Comisia Europeana (CE) pe data de 23 iunie 2015.

POR 2014–2020 isi propune ca obiectiv general cresterea competitivitatii economice si imbunatatirea conditiilor de viata ale comunitatilor locale si regionale, prin sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri, infrastructurii si serviciilor, pentru dezvoltarea durabila a regiunilor, astfel incat acestea sa isi poata gestiona in mod eficient resursele si sa isi valorifice potentialul de inovare si de asimilare a progresului tehnologic.

Aceste obiective sunt traduse in 11 axe prioritare (plus o axa de asistenta tehnica), care au in total o alocare estimata de 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezinta sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), iar 1,5 miliarde de euro - contributia nationala:

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri