Daca in cazul noilor proiecte rezidentiale, tranzactiile efectuate prin credit bancar reprezinta 90% din total, in ceea ce priveste piata centrala, ultracentrala si zona de Nord a Bucurestiului, numarul tranzactiilor in numerar este mult mai ridicat, arata Madalina Vasile, broker / owner Re/Max Properties. Per ansamblu, media pietei inclina insa tot in favoarea creditelor bancare, in contextul in care acestea constituie o pondere de 75% din totalul tranzactiilor.

Potrivit Re/Max Properties, pretul mediu pentru o locuinta din Capitala se situeaza in intervalul de valori situat intre 1.000 euro / mp si 2.500 euro / mp. Astfel, in zona Aviatorilor, cea mai scumpa din Bucuresti, preturile medii pe metru patrat ajung chiar si la 2.500 euro, aceasta fiind urmata de zona de Nord unde costurile se situeaza la 2.200 euro / mp. In Floreasca insa, in functie de vechimea imobilului, preturile pot varia intre 900 si 1.700 euro / mp, in timp ce pentru o locuinta in cartiere precum Titan sau Berceni, se achita intre 700 si 850 euro / mp.

"Bineinteles, preturile variaza dramatic de la o zona la alta in functie de facilitati precum accesul la mijloacele de transport, apropierea fata de parcuri sau alte centre de interes. De asemenea, anul constructiei imobilului, dar si finisajele apartamentului aduc un impact in valoarea finala a locuintei", a afirmat Madalina Vasile (foto).

Re/Max: Romanii de 40 ani, in cautare unui "upgrade imobiliar"

In ceea ce priveste cele mai bine vandute tipuri de apartamente, reprezentanta Re/Max mentioneaza ca locuintele cu doua si trei camere se mentin in topul solicitarilor bucurestenilor. Potrivit acesteia, motivul este de ordin financiar, intrucat pe segmentul apartamentelor de doua camere, preturile sunt mai accesibile, iar costurile ulterioare pentru intretinere sunt la fel de usor de suportat.

"In plus, o astfel de locuinta reprezinta un start bun atat pentru o familie aflata la inceput de drum, cat si pentru un tanar care isi doreste prima sa casa, ori pentru un cuplu la varsta a treia care se afla intr-un proces de tranzitie si de reducere a spatiului locuibil. Pe de alta parte, la categoria apartamentelor de trei camere se inscriu, de regula, familile care au deja cel putin un copil", a completat Madalina Vasile.

Pe segmentul rezidential cu preturi accesibile, clientii sunt reprezentanti, de cele mai multe ori, de tineri cu media de varsta intre 25 - 30 ani, aflati la prima lor locuinta. Din considerente financiare, acestia opteaza, de regula, pentru zonele periferice din Bucuresti. Pe de alta parte, insa, clientii cu media de varsta de aproximativ 40 ani se afla in cautarea unui "upgrade imobiliar", sau sunt interesati de investitii pe termen lung.

Re/Max: Vanzarea de terenuri, resuscitata datorita necesarului de locuinte

In ultimul an si jumatate, vanzarea terenurilor a cunoscut un trend ascendent, majoritatea solicitarilor fiind pentru terenuri potrivite pentru ridicarea proiectelor imobiliare, de la mici dimensiuni pana la complexe ample, de sute de apartamente.

„Din punct de vedere al volumului, cele mai multe tranzactii sunt, desigur, pe segmentul rezidential. Valoric, insa, investitorii au cel mai important cuvant de spus, iar acestia cauta oportunitati de extindere atat in Bucuresti, cat si in zone adiacente acestuia”, a completat reprezentanta RE/MAX Properties.

In ceea ce priveste segmentul comercial, cele mai multe tranzactii sunt reprezentate de spatiile comerciale ale caror preturi variaza intre 300.000 - 500.000 euro, preturile acestora fiind motivate de localizarea spatiului si oferirea unui vad comercial.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri