Dana Ababei (foto) a preluat, odata cu 2018, mandatul de presedinte al Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR), pentru o perioada de doi ani. Ea il inlocuieste astfel pe Daniel Manate, fost presedintele ANEVAR in perioada 2016-2017.

"Un obiectiv cheie pe care mi-l propun este o comunicare cat mai buna cu institutiile statului dar si cu cetatenii in general pentru a face cunoscut faptul ca Ordonanta Nr. 24/2011 privind unele masuri in domeniul evaluarii bunurilor este obligatorie pentru toate persoanele implicate in activitatea de evaluare, nu numai pentru evaluatorii autorizati", spune noul presedinte ANEVAR.

Desi criteriul de alegere a pretului cel mai scazut poate reprezenta un factor de responsabilizare a celor care lucreaza in institutiile de stat, pentru a preveni fraudele, acesta nu poate constitui o solutie pe termen lung si in mediul privat, in conditiile in care deserviciile obtinute sunt mult mai mari decat avantajele, arata, de asemenea, Dana Ababei.

"In domeniul evaluarii conteaza, de exemplu, foarte mult experienta specifica bunului care urmeaza a fi evaluat. Nu este acelasi lucru sa evaluezi un apartament, un mall sau o fabrica ori un lant hotelier. Nu conteaza ca ai facut pana acum 100 de apatamente. Cand mergi sa evaluezi un mall iti trebuie alta categorie de experienta, chiar daca metodele de baza sunt aceleasi. Si, in afara de experienta specifica bunului, mai este necesara si cunoasterea activitatii utilizatorului. Daca lucrezi pentru garantie bancara, de exemplu trebuie sa stii care sunt normele in domeniul bancar. Rapoartele pentru garantie bancara au codul de identificare a proprietatilor dupa numarul cadastral, in timp ce rapoartele pentru raportare financiara au identificarea proprietatii dupa numarul de inventar, de exemplu", spune seful ANEVAR.