Constructia unei case de la zero nu constituie o activitate facila, iar pasii si costurile pe care le presupune nu sunt de tratat cu superficilitate. Apoi, avizele si autorizatia de constructie, desi sunt cele mai putin costisitoare in tot bugetul planificat, dau inca mari batai de cap, cu multe drumuri si timp pierdut la cozi pe la diverse autoritati si institutii. Welcome Home, agentie de project management imobiliar adresata persoanelor fizice, a relizat o lista a pasilor si o estimare a costurilor legate de constructia unei case de 120 de metri patrati, in unele dintre cele mai cautate zone rezidentiale din jurul Capitalei.

Inainte de toate trebuie identificat, bineinteles, terenul unde va fi construita casa respectiva. Trebuie insa tinut cont ca suprafata terenului ar trebui sa fie de cel putin doua ori mai mare decat amprenta la sol a casei. Solicitati proprietarului si un certificat de urbanism, deoarece acesta indica valoarea maxima a procentului de ocupare a terenului (POT) si a coeficientului de utilizare a terenului (CUT), precum si regimul de inaltime a constructiei. Daca, de exemplu, POT este de 50%, asta inseamna ca poti construi doar pe 50% din suprafata terenului, iar CUT este raportul dintre suprafata desfasurata a constructiei (suma suprafetelor tuturor nivelelor) si suprafata totala a terenului.

Dar, intre dorinta de a cumpara si capacitatea financiara de a face acest lucru poate fi diferenta mare, mai ales ca preturile terenurilor listate pe piata in Capitala pot fi destul de prohibitive pentru majoritatea celor care doresc sa isi construiasca o casa. In ultimii ani, preturile au crescut, indiferent de zone, in contextul in care exista in continuare o cerere foarte ridicata pentru dezvoltari rezidentiale mai mari. Astfel, terenurile situate in localitatile din judetul Ilfov, precum Stefanesti, Pantelimon, Berceni, Domnesti, Chitila sau Otopeni ofera o accesibilitate mult mai ridicata.

Si aici, pretul pe mp difera in functie de localizare si proximitatea fata de mijloacele de transport in comun si prezenta utilitatilor si influenteaza puternic costul total al constructiei. In tabelul de mai jos, sunt date ca exemple, preturi medii pentru terenuri de 400 metri patrati aflate la vanzare:

Localitate Localizare fata de Bucuresti Pret / mp (euro) Cost total (euro)
Stefanesti Nord - Est 50 20.000
Pantelimon Est 40 16.000
Berceni Sud 25 10.000
Domnesti Vest 30 12.000
Chitila Nord - Vest 55 22.000
Otopeni Nord 100 40.000

Dupa ce am cumparat terenul, inainte de a depune actele necesare pentru obtinerea avizelor si autorizatiilor de constructie, trebuie elaborat un proiect al constructiei. Astfel, "faza de proiectare este una dintre cele mai importante, desi multi ii percep doar rolul estetic. Proiectantului ii revine sarcina de a elabora proiectul tehnic complet, detaliile de executie verificate cu un verificator MLPAT, proiectele de instalatii sanitare, termice si electrice, documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de constructie si devizul estimativ cu necesarul si cantitatile de materiale prevazute in proiectul tehnic", arata reprezentantii Welcome Home. Un pret mediu pentru servicii de proiectare se situeaza intre 12 si 20 euro / metru patrat construit + TVA.

Sursa foto: Franck Boston / Shutterstock

Ulterior, avizele necesare depunerii documentatiei pentru autorizatia de constructie sunt cele de la mediu, electricitate, gaze, precum si avizul sanitar, iar costul cumulat al acestora poate ajunge la cateva sute de lei.

In functie de pozitionare, mai pot fi necesare avize si de la alte institutii precum Autoritatea Romana de Aviatie (daca terenul se afla in proximitatea unui aeroport), MapN (daca terenul se afla in proximitatea unui obiectiv militar) s.a.m.d.. Pentru autorizatia de constructie se ia in calcul un procent din valoarea de constructie a casei, asa cum a fost definita de proiectant. Acesta se achita in doua transe de 0,1%, respectiv 0,8% din valoarea casei.

"Colaborarea cu o firma de constructii este de preferat, pentru controlul calitatii si obtinerea unui certificat de garantie. De obicei, se lucreaza cu termene de 50 de ani pentru structura, 10 ani pentru vicii ascunse si 2 ani pentru manopera. In procesul de constructie sunt patru parti care colaboreaza pentru buna desfasurare a lucrarii: proiectantul, beneficiarul, antreprenorul si dirigintele de santier, obligatoriu, prin legislatie", adauga reprezentantii Welcome Home.

Care sunt preturile de constructie pentru o casa din caramida

Dupa desemnarea antreprenorului, potrivit agentiei citate, se semneaza un contract de antrepriza intre cele doua parti si, in general lucrarile se desfasoara in trei etape:

  1. Organizarea de santier, turnarea fundatiei si a structurii - presupune achitarea a 30% din valoarea contractului.
  2. Casa la gri, semi-finisata: placarile interioare si exterioare finalizate, tamplaria, geamurile si usile exterioare, sape, trasee electrice, termice si sanitare si acoperisul - presupune achitarea a 40% din valoarea contractului.
  3. Casa la alb, complet finisata la interior: gresie, faianta, parchet, prize, intrerupatoare, corpuri sanitare, calorifere, usi interioare - presupune achitarea a restului de 20% din valoarea contractului.

Preturile de constructie difera in functie de solutia constructiva aleasa (casa pe structura de caramida / metalica sau de lemn), vechimea si reputatia antreprenorului precum si calitatea materialelor de constructie. Pentru o casa pe structura de caramida, stadiul la alb, cu finisaje standard preturile difera intre 300 si 350 euro / metru patrat construit + TVA.

De asemenea, racordarea la reteaua de electricitate se face inca din faza de santier si presupune o taxa provizorie de aproximativ 1.500 de lei precum si un abonament anual. Apoi, racordarea finala costa aproximativ 3.500 - 4.000 de lei, iar pretul pentru racordarea la apa si canalizare este intre 2.500 - 3.000 euro si poate creste in functie de distanta pana la reteaua de canalizare. Nu in ultimul rand, racordarea la reteaua de gaze se poate face dupa receptia casei si presupune un cost de circa 3.000 de lei pana la poarta. In functie de distanta pana la casa, se mai adauga un supliment de 30-50%.

Peisagistica, adica amenajarea gardului si a curtii cu gazon si pavele, poate ajunge la cateva mii de euro pentru pentru o curte de 300 de metri patrati. Aceasta reprezinta etapa finala care se realizeaza concomitent cu partea de mobilare si utilare. Pentru o casa P+1, de exemplu, cu suprafata desfasurata de 120 mp (suprafata utila de aproximativ 85 de mp), costul cu mobilarea si utilarea poate varia intre 8.000 - 10.000 euro, potrivit reprezentantilor Welcome Home.

In final, pentru o casa construita pe un teren de 400 de metri patrati in Stefanesti se ajunge la un buget total de 85.000 euro, pentru o casa la cheie, pe structura de caramida, cu suprafata desfasurata de 120 metri patrati si suprafata utila de aproximativ 85 de metri patrati. "Exista si variante mai ieftine, cu solutii constructive diferite - fie case pe structura metalica, fie case pre-fabricate din lemn, unde costurile incep de la 200 euro + TVA / metru patrat construit. Sunt si cazuri in care unii clienti prefera sa nu lucreze cu firme si angajeaza echipe de muncitori, pentru a nu mai plati TVA, insa controlul asupra calitatii este unul precar", apreciaza reprezentantii Welcome Home.

Sursa foto: welcomia / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri