Tranzactiile importante cu terenuri pentru dezvoltarea unor potentiale proiecte rezidentiale s-au incheiat in zone de lux ale Bucurestiului, anul trecut, in timp ce proiectele de spatii de birouri au urmarit zone deja consacrate precum Pipera sau Grozavesti, cu zona Expozitiei ca nou pol de dezvoltare urbana, atat pentru proiecte rezidentiale cat si de spatii de birouri. In 2019 insa, punctele fierbinti ale Capitalei din punct de vedere al pretului raman zona de nord si zona centrala, urmate de zone precum Tineretului si din nou Grozavesti, potrivit unui raport al companiei de consultanta Crosspoint.

"Piata terenurilor din Bucuresti a continuat sa fie activa pe parcursul anului 2018, cu un volum al tranzactiilor similar cu cel din anul precedent. Cele mai mari tranzactii inregistrate au totalizat aproape 280 milioane euro, cu 30 milioane euro mai mult ca in 2017, acest aspect facand ca anul 2018 sa fie cel mai dinamic din ultima decada", potrivit Crosspoint.

ReConstruct, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate sectorului imobiliar, ajunge in 2019 la cea de-a 5-a editie. Participa GRATUIT la eveniment, pe 17 si 18 aprilie, de la ora 9.00. Inscrie-te aici.

Investitorii locali au ramas cei mai activi jucatori de pe piata, cu o cota de 50% din valoarea totala a tranzactiilor, urmati de investitori israelieni si belgieni, in timp ce destinatia principala pentru terenurile achizitionate a ramas constructia de proiecte imobiliare.

"Avand in vedere contextual economic actual, cumparatorii de terenuri din ultimul an au cautat sa isi asigure investitiile. Materializarea proiectelor acestora ar putea fi amantata pentru cativa ani in cazul in care circumstantele devin nefavorabile dezvoltarii de noi proiecte, in timp ce activele lor raman in siguranta in fata unor eventuale fluctuatii de pret", arata compania.

Locatie Cumparator Vanzator Suprafata (mp) Utilizare Pret estimat (mil. euro)
Ventilatorul One United Properties Immofinanz 53.000 Mixed-use 23
UMEB (Cotroceni) AFI Europe Broadhurst Investments 43.000 Mixed-use 23
Floreasca Lake (2 plots) One United Properties Telekom 25.900 Residential 18
Nusco/Green Court extensions (2 plots) Globalworth Nusco Family 10.500 Office 16
Jandarmeriei (2 plots) Speedwell Adama 51.000 Residential 15.3
Tandem Forte Partners Telekom 8.470 Office 9,6
Pipera Hagag Development n/a 30.000 Residential 6
Jiului Portland Trust n/a 16.000 Office 6
Floreasca Atenor Alia Nord 7.150 Residential 5
1 Mai-Expozitiei Akcent Construction Projects n/a 14.500 Office / Resi 4,7
Mircea Eliade Blvd. Hagag Development n/a 2.000 Residential 3
Grozavesti (The Bridge phase III) Forte Partners n/a 5.400 Office 2,7
Sursa informatii: Crosspoint Real Estate

"Ne asteptam ca in 2019 volumul tranzactiilor cu terenuri sa scada, deoarece majoritatea investitorilor consacrati au achizitionat deja in ultimii doi ani terenurile necesare pentru viitoare proiecte. Punctele fierbinti ale capitalei din punct de vedere al pretului raman zona de nord si zona centrala, urmate de zone precum Tineretului si Grozavesti", potrivit Crosspoint.

terenuri Bucuresti Crosspoint

Cu toate acestea, mai arata compania de consultanta imobiliara, "exista variatii semnificative de pret in cadrul aceleiasi zone, in functie de suprafata terenului, localizarea acestuia si de existenta autorizatiilor de constructie".

Sursa foto: terng99 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri