Ordinul Arhitectilor din Romania reactioneaza la decizia Primariei sectorului 2 si a ADP sector 2 privind organizarea unei licitatii de tip Design & Build pentru reamenajarea Parcului Gradina Icoanei din Bucuresti. Arhitectii apreciaza ca reactiile puternice din randurile cetatenilor si societatii civile fata de intentia anuntata de a reamenaja acest spatiu emblematic apar ca foarte justificate.

Gradina Icoanei este o gradina istorica ce are un caracter foarte bine definit, indragita si apreciata de bucuresteni. Ea reprezinta una dintre putinele gradini din secolul al XIX-lea ce se mai conserva in oras, avand si statutul de monument istoric.

Ordinul Arhitectilor din Romania, ca asociatie profesionala preocupata de problematica patrimoniului construit si a calitatii spatiului si vietii urbane, precum si ca actor activ al comunitatii locale (in virtutea amplasarii sediului central pe str. Pictor Arthur Verona, precum si a calitatii de co-organizator al evenimentului anual de cultura urbana Street Delivery, in cadrul caruia Gradina Icoanei este o parte activa), considera ca demersurile desfasurate de administratia locala trebuie sa se petreaca in respectul transparentei, comunicarii si profesionalismului.

"Preocuparile Primariei Sectorului 2 pentru bunastarea Gradinii sunt legitime si binevenite. Lucrarile de amenajare desfasurate in anul 2007, bazate pe un proiect de buna calitate, insa incomplet executate si prost intretinute, pot fi obiectul unei revizitari. Consideram insa ca noile interventii, oricat de necesare ar putea fi, trebuie concepute si executate cu respectarea unei succesiuni logice si legale a etapelor, precum si a importantei rolului comunitatii si al specialistilor", arata Ordinul Arhitectilor din Romania.

In acest context, "probabil ca un concurs de solutii care sa se bazeze pe o tema corect elaborata si care sa aiba drept finalitate proiectarea lucrarilor ar fi fost solutia optima. Chiar si in absenta acestei proceduri, consideram ca aplicarea modelului „design & build” nu este binevenita in cazul unor constructii si amenajari de interes public. Acest model are dificultati in asigurarea unui nivel de calitate optim, tinzand sa subordoneze decizia profesionala si argumentele doctrinare unor considerente de ordin strict economic".

Retail jobs

In orice caz, "studiul de fezabilitate (sau documentatia pentru avizarea lucrarilor de interventie) ar fi trebuit precedat de elaborarea unei teme de proiectare solide si adecvate, fundamentata de studii de specialitate (cel putin istoric, peisagistic si dendrologic), elaborate de specialisti atestati sau recunoscuti, precum si de o consultare publica corect desfasurata. De asemenea, consideram ca, inca din aceasta etapa, ar fi trebuit obtinute avizele sau punctele de vedere ale institutiilor esentiale in procesul de autorizare, respectiv Ministerul Culturii, Ministerul Mediului si Directia de Mediu din cadrul PMB, pentru a se evita situatia in care studiul de fezabilitate ar propune solutii neconforme sau inaplicabile".

Dincolo de aceste aspecte, "consideram ca nu este admisibila modificarea semnificativa si arbitrara a solutiilor propuse prin studiul de fezabilitate si aprobate prin hotarare a consiliului local inaintea demararii proiectului tehnic. Acest lucru s-a petrecut in cazul de fata, prin renuntarea la refacerea aleilor din nisip in favoarea unei pavari cu materiale artificiale. Aceasta solutie, pe langa faptul ca a fost introdusa printr-o procedura neconforma, contravine bunelor practici si principiilor de restaurare a unui monument istoric. Aceleasi bune practici si principii trebuie aplicate si la proiectarea si executarea celorlalte obiecte de mobilier urban (banci, cosuri de gunoi, iluminat public s.a.m.d.) Atragem, de asemenea, atentia asupra faptului ca proiectul tehnic trebuie elaborat si verificat de specialisti atestati de Ministerul Culturii, pentru a crea premisele asigurarii respectarii acestor principii", mai precizeaza Ordinul Arhitectilor din Romania.

Ordinul Arhitectilor din Romania isi manifesta disponibilitatea de a sprijini, prin toate mijloacele legale avute la dispozitie, Primaria Sectorului 2 in acest proiect dificil si important.

Citeste si:
Plimbare prin vila doctorului Urlateanu: o poveste despre...
Plimbare prin vila doctorului...
Sursa foto: Wikipedia
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri