Colliers: COVID-19 nu a speriat jucătorii din piața terenurilor, care vor închide noi tranzacţii în următoarele 3 luni

Pe piața terenurilor, aproape 70% dintre jucătorii activi în tranzacții intenționează să avanseze cu toate sau cu unele dintre tranzacțiile în curs, iar 43% dintre participanții la un studiu Colliers International pe acest segment se așteaptă să închidă tranzacţii în următoarele 3 luni, ceea ce indică faptul că piața se păstrează activă în această perioadă.

Mai mult, majoritatea investitorilor care nu prevăd finalizarea unei tranzacții (achiziție sau vânzare) pe termen scurt se așteaptă să încheie totuși o tranzacție până la sfârșitul anului. Doar 16% dintre intervievați nu se așteaptă să finalizeze nicio achiziție sau vânzare de teren în 2020, potrivit Colliers.

În ceea ce privește evoluția prețurilor la terenuri, 44% dintre investitorii participanți la studiul Colliers se așteaptă ca prețurile să scadă în viitorul apropiat, în timp ce un procent similar de investitori nu au o opinie clară pe acest subiect. Studiul arată totodată și faptul că segmentul de piață pe care investitorii activează - rezidențial, birouri, retail sau proiecte mixte - sau poziția lor ca vânzători sau cumpărători au o influență foarte mică asupra percepției actuale privind evoluția prețurilor.

“Deși este mult prea devreme pentru a trage concluzii având în vedere incertitudinea privind evoluția crizei, rezultatele studiului pe piața de terenuri dau o notă pozitivă acestui context, într-un segment în care sentimentul din piață influențează mult deciziile. Opinia generală este că, dacă lucrurile ar începe să revină, gradual, la normal în următoarele două luni, piața de terenuri ar rămâne într-o formă decentă pentru restul anului 2020, atâta timp cât impactul economic generat de starea de urgență nu ar fi prea accentuat”, a declarat Sînziana Oprea, director land agency la Colliers International.

Studiul a fost realizat de Colliers asupra pieței de investiții în rândul a peste 60 de fonduri de investiții, dezvoltatori, manageri de active și bănci.

Citeste si:
Analiză WS: Industria hotelieră la un an de pandemie - Cum arată...
Analiză WS: Care este anul pe...

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri