Dacă te bate gândul să cumperi ori să închiriezi o casă la curte/ vilă în București sau în zonele limitrofe, pentru o distanțare mai mare în această perioadă de izolare, din cauza pandemiei de COVID-19, află că trebuie să dispui de un buget de minimum 65.000 euro pentru achiziție și cel puțin 700 euro/lună pentru închiriere, conform anunțurilor postate pe site-urile de specialitate, precum Imobiliare.ro. Dar, pentru o zonă bună și o casă nouă, cu o curte de minimum 300 mp, prețurile pornesc de la 130.000 euro și 1.000 euro/lună la închiriere.

"O casă cu grădină proprie este o variantă mult mai bună pentru izolare, decât un apartament la bloc, cu siguranță pentru toate familiile, dar mai ales pentru cele care au copii și animale de companie. Decizia de a cumpăra o locuință nu trebuie să fie însă luată subiect, într-un moment extraordinar cum este acesta, ci pe îndelete, ținând cont de toate criteriile de selecție - apropiere de școli, grădinițe, loc de muncă - pentru că această izolare nu va ține la nesfârșit. Pe termen scurt este mai viabilă varianta închirierii unei case cu teren mai mare. Din păcate, astfel de oferte sunt destul de puține", spune Maria Neda, autor ghid imobiliar "Cum să-ți cumperi o casă!".

Astfel, citind anunțurile cu vile din Bucureșți și zonele limitrofe se observă că o treime din cele aproximativ 4.000 anunțuri de vânzare au terenuri cu suprafețe de până în 200 mp (când stai în curte fiind nevoie să fii cu ochii peste gard, la vecini, să nu se apropie prea mult).

Aceeași situație este întâlnită și la închiriere, unde în total sunt circa 1.200 anunțuri de case și vile din Bucureșți și zonele limitrofe (până la 50 km distanță), din acestea 90 având curți de până în 50 mp, 79 de până în 100 mp și 302 vile au spații de teren liber cu suprafețe între 100 și 200 mp.

Citeste si:
Turismul balnear post-COVID: Turiştii să se simtă în vacanţă, nu ca...
Turismul balnear din România,...

"În această perioada, caracterizată de izolare la domiciliu cu familia în contextul pandemiei de COVID-19, foarte mulți s-au gândit să închirieze pe termen scurt case la curte sau vile cu grădina, dar oferta a fost destul de redusă. Puțini proprietari se gândesc să închirieze pe termen scurt astfel de proprietăți, iar, ca urmare oferta are de suferit și pe Imobiliare.ro și pe airbnb.com sau booking.com, deși ar putea fi o oportunitate pentru cei care dețin case de vacanță și nu le folosesc", mai spune Maria Neda.

Cum să respecți distanța față de vecini când ieși în "curte"

"În București, există nenumărate vile mari, cu suprafețe construite de sute de metri pătrați, dar înghesuite, ce au curți de până în 50 mp sau cel mult 200 mp, cu spații verzi la comun. Acestea trebuie privite aproape ca niște blocuri pe orizontală, în această perioadă de izolare", arată autorul ghidului imobiliar.

Ea adaugă faptul că și cei care dețin în proprietate sau au închiriat deja vile aflate în proiecte rezidențiale în zonele limitrofe Capitalei trebuie să aplice regulile de distanțare valabile pentru locatarii de la bloc, în special în ceea ce privește spațiile comune, fie că este vorba de locuri de joacă sau piscine. Acestea ar putea fi aproape de locul unde-și petrec vecinii timpul în aer liber.

Citeste si:
Breaking News | Iohannis: De la 1 iunie se redeschid terasele şi...
Klaus Iohannis: De la 1 iunie...

Sursa foto: Koldunova Anna / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Citește și
Ce măsuri de distanțare socială a luat o companie cu 200 angajați
Setari Cookie-uri