Criza medicală generată de pandemia de coronavirus a pus în fața unei situații neplăcute foarte multe companii din sectorul de construcții. Acestea este și cazul companiei Eren Cons, fondată de antreprenorul Iulian Enache, care după cel mai bun an din istoria de 15 ani, adică 2019, în care a înregistrat afaceri de 143 de milioane de lei (circa 36 mil. euro), pandemia i-a tăiat în 2020 business-ul la jumătate, în contextul în care lucrările pe care trebuia să le înceapă s-au amânat.

"A fost o perioadă în care a trebuit să adaptăm compania atât la condițiile pieței, cât și la situația internă cu care a trebuit să ne confruntăm. Pentru 2021, din păcate estimările nu sunt foarte bune. Va urma o perioadă de incertitudini, fără predictibilitate juridică, fiscală sau financiară. Criza forței de muncă se va accentua în continuare, dat fiind faptul că mulți vor încerca să își caute condiții mai bune în afară, iar rezultatele vor fi vizibile în proiectele livrate și în performanțele pieței", spune Iulian Enache (foto).

El speră însă la o revenire graduală a investițiilor din domeniul industrial, care reprezintă majoritatea portofoliului de construcții Eren Cons. O altă direcție în care spune că a investit efort și unde a făcut multe oferte, este cea a lucrărilor publice, atât în zona Brașov cât și în Bucureşti.

"La acest moment extindem capacitatea de producție a fabricii de salate Eisberg, finalizăm extinderea depozitului Stihl de la Otopeni, am început un proiect de locuințe pentru Makita, construim în Braşov proiectul Belveo. Pe finalul acestui an vom demara lucrările pentru două proiecte publice: reparaţii capitale şi modernizare a clădirii Spitalului - Corp Vechi şi extindere clădire Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe; servicii de proiectare și lucrări de construcții la Cămin Studențesc din Campus Regie, a căror valoare de investiție cumulată este de 45 milioane lei", arată antreprenorul.

Iulian Enache se așteaptă să semneze și alte contracte, care vor începe la sfârșitul acestui an, în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro.

Când ești mic, "go-go company", ești obligat să te concentrezi pe cash-flow

El și-a lansat business-ul din piața de construcții în anul 2005, când a decis că are nevoie de o provocare, rutina din zona economică-finanțe neoferindu-i perspectiva la care se aștepta, după cum povestește.

"A apărut un context favorabil, în care am creat un mic portofoliu de lucrări civile. Eram pe atunci o echipă mică: eu, câțiva muncitori și un inginer. În anul 2006 am decis să întrăm pe segmentul de lucrări de pardoseli industriale. Executam 300.000 de metri pătrați de pardoseli industriale anual. Această activitate ne-a asigurat un flux de numerar foarte bun şi am reușit astfel, cu resursele noastre și mai ales cu creditul furnizorilor, să contractăm proiecte mai mari în zona de construcții industriale", spune Iulian Enache.

Tot în anul 2006 a început să execute lucrări de structuri metalice şi montaj învelitori (fațade și acoperișuri pentru clădiri industriale) și din ce în ce mai multe lucrări de construcții industriale. În toată această perioadă lucrările de rezistență (structurile de beton monolit) le-a realizat cu Eren Cons, pardoselile cu divizia de pardoseli industriale (integrată în Eren Cons), iar închiderile (fațade și acoperișuri) erau făcute de Eren Montaj.

Dezvoltându-se, aducând noi competențe în companie, atât în ceea ce privește execuția, dar și partea de inginerie și coordonare, a început să execute lucrări în antrepriză generală, ajungând să livreze proiectele la cheie.

"Sursele noastre de finanțare au fost întodeauna aceleași, s-au schimbat doar că ordine odată cu creșterea companiei. Dacă la început alergam non-stop la clienți ca să mă asigur că încasăm banii la timp pentru a ne plăti salariile și colaboratorii, „lupta pe cash-flow” era la nivel de artă în vremea aceea, ulterior am început să fim solvabili, să prezentăm credibilitate în fața instituțiilor bancare și am reușit să accesăm diverse facilități de finanțare în funcție de nevoile pe care le avem, dar de această dată cu un focus mai mare pe profit și apoi pe cash-flow", apreciază antreprenorul.

Când ești mic, „go-go company”, ești obligat să te concentrezi pe cash-flow, pe cota de piață, pe încasarea cât mai rapidă a creanțelor în detrimentul profitului, dar când crești și reușești să te stabilizezi financiar, atenția se mută pe profit, pe soluții prin care poți să îți îl maximizezi.

Iulian Enache

Mediul de business a învățat în pandemie că poate supraviețui și fără stat

Printre primele realizări majore sunt Stadionul Ilie Oană din Ploieşti, care e proiectat şi uzinat de noi şi de partener; o structură metalică de peste 3.000 de tone de oțel, pentru complexul Upground; depozitul logistic Millenium Logistic Park (în sudul Bucureştiului). Alt client industrial este Continental, pentru care a executat clădiri cu diferite destinații: o parte dintr-o unitate de producție la Sibiu, la Braşov a finalizat două fabrici şi un laborator de încercări ale pompelor de combustibil, iar la Timişoara a construit o extindere a fabricii de cauciucuri.

Un alt exemplu este fabrica de lapte Olympus din Hălchiu (13 km de Braşov), care este cea mai mare fabrică de acest fel din România şi unde Erne Cons a fost implicată de la început și a realizat lucrările de rezistență, arhitectura și platformele interioare și exterioare.

"Suntem încrezători că piața de construcții va rezista acestei perioade cu o dinamică mai scazută, dar existentă. Considerăm că sunt suficiente proiecte atât pentru trimestrul patru din 2020 cât și pentru 2021. Piața lucrărilor publice ar putea crește exponențial. Nevoia este mare, bani sunt, lipsesc profesioniștii care să le pregătească și să le lanseze pe piață", spune Iulian Enache.

În opinia sa, câstigători vor fi cei care vor reuși să se adapteze la nouă dinamică a pieței, la condițiile și regulile impuse de mediul din jurul nostru, digitalizarea fiind acum un aspect critic.

"Mediul de business a învățat că poate supraviețui doar prin prisma propriilor inițiative și măsuri, păstrând o relație extrem de apropiată cu clienții și partenerii. Avem așteptări mari de la statul român, dar uneori credem că sunt prea mari...", spune Iulian Enache.

El crede că statul român ar fi trebuit să acorde ajutoare fiscale și financiare doar societăților care se află în dificultate și a căror activitate a fost afectată de pandemie, nu întregii economii, așa cum a făcut.

În acest moment estimez că ne vom confrunta cu o criză majoră începând cu data de 25 octombrie, când statul român se așteaptă să încaseze din economie taxele și impozitele amânate din luna martie, iar eu, personal, mă îndoiesc că se va întâmpla acest lucru. Din păcate, o să asistăm după această dată la un număr foarte mare de insolvenșe și falimente, care vor afecta viața tuturor.

Iulian Enache

De asemenea, antreprenorul consideră că la momentul martie statul era obligat să demareze proiecte de infrastructură, proiecte cu finanțare europeană care să întărească încrederea în piața de construcții și să dea de lucru firmelor, în general, și celor de construcții, în mod particular.

"Din păcate, la nivel declarativ s-au făcut „masterplanuri” care nu se reflectă în măsurile luate, lucrările lansate și realitatea de zi cu zi. O relaxare a politicilor de achiziții publice, o debirocratizare a procedurilor dublate de o digitalizare accelerată a proceselor (altele decât cele de achiziții publice) ar fi ajutat la o mărire a vitezei de ofertare și procesare a lucrărilor lansate în sistem, oferind vizibilitate companiilor pentru trimestrul IV și anul 2021", arată el.

Pe de altă parte, "înțelegem ezitările statului român, firești într-o situație nouă. Nu înțelegem de ce nu s-a folosit de exemplele altor țări din Uniunea Europeană, având la dispoziție o serie de mecanisme de susținere și ajutor economic pentru mai multe ramuri, printre care și domeniul construcțiilor. Construcțiile nu se pot face de la distanță. Construcțiile nu se pot face remote. Trebuie să fii acolo unde sunt proiectele", conchide Iulian Enache.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri